ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL / HAKAN SARI - Geçtiğimiz hafta bir heyet ile birlikte Van’a gelen Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, ‘Ombudsman’ sıfatıyla Van’da önemli görüşmeler gerçekleştirdi. Kentin ombudsman kurumu ile tanıştığı, bir çok ismin yargıya taşınmayan konuların çözümü için muhatabı olduğu öğrendiği Malkoç’un ziyaretinden geriye ilginç görüşmeler kaldı. Bir kaç gün boyunca kentte ziyaretler yapan, gazeteciler ile buluşan son olarak da kentin önemli kesimleri, muhtarları ve STK’larını dinleyen Malkoç’un o toplantısında bir çok talep dile getirildi. Malkoç’a iletilen konular arasında FETÖ ile ilgili yargılamalardan Çevre Yolu’na, otoparklarda çürüyen araçlardan vergi sorununa kadar önemli konular iletildi. Vanlılar’ın adeta içini döktüğü ombudsman ziyaretinde vatandaş cephesinde ise yol isteyen de vardı, kayyumdan dolayı duyduğu memnuniyeti paylaşan da...

 

“Ombudsman Vanlılar ile buluşuyor” programı için beraberinde Kamu Denetçileri Arif Dülger, Celile Özlem Tunçak, Hüseyin Yürük, Kamu Denetçiliği Kurumu Genel Sekreteri İbrahim Kılınç ile Van'a gelen Kamu Denetçiliği Kurumu Başdenetçisi Şeref Malkoç’un Van’daki toplantısının yankıları sürüyor. Van’da da son zamanlarda başvuruların arttığı Kamu Denetçiliği konusunda kentin bir kaç gün boyunca gündemini meşgul eden görüşmelerin sonuncusu da halkın önemli temsilcileri ile yapılan toplantı oldu. Malkoç ve ekibi Van’daki bir çok ismi dinlerken Vanlılar da “Şikayetçiyiz” diyerek akıllarındaki bazı konuları dile getirdi. Geçen haftaya iz bırakan o toplantıda Van adına bu talepler dile getirdi:

 

 

ALPASLAN MÜLKİYET SORUNLARINI DİLE GETİRDİ

Sivil Toplu Kuruluşu (STK) başkanlığı yaptığı dönemde Van’da göze çarpan 2 önemli sorun olduğuna değinen Van Hızır Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Faruk Alpaslan şöyle konuştu:  “Bunlardan birincisi kamusal alanda bulan arazilerinin mülkiyetinin devri konusu. 31 Aralık 2014 tarihli 29252 sayılı resmi gazeteden yayınlanarak yürürlüğe giren, tarımsal alan arazilerin mülkiyetinin devrine ilişkin yönetmelikte kaynaklı sorunlar yaşanmakta. Uygulamada ve teorikte aile içi sorunların yaşanmasında hem de çözüm yönünde mağduriyet yaşanmasına neden olmaktadır. Bu nedenle yasanın ve ilgili yönetmeliği uygulamada yaşanan sorunlarda dikkate alınarak çözüm panelinde yeniden düzenlemesi gerekiyor.”

 

 

“ARSA NİTELİ KAZANAMIYOR”

Alpaslan, “Yapılaşma alanı içinde bulan tarım arazilerin imara açılması gayrimenkul hukukuna göre toplumda niteliği tarla olan bir taşınmazın imara açılması ile arsa niteli kazanması mümkün oluyor. Ancak tarlanın arsa olarak kayıtlı değişikliği yapıla bilmesi için 1/1000 ölçekli imar planı içinde bulunması ve yapı yapmaya uygun olması gerekmektedir. Bu sayede tapuda tarla olarak kaydedilen toprak parçası olarak değiştirilebilir ve buna ek olarak cins değişikliği işlemi yapılarak tarım arazisi arsa olarak kayıt değişikliği yapılması mümkündür. Değişiklik yapılmaması halinde miras konusunda ve yapı konusunda çok büyük sıkıntılar yaşanmakta.” Diye konuştu.

 

“GİDERİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ”

Mağduriyetin giderilmesi talebinde bulunan Alpaslan şu ifadelere yer verdi: “Buradaki sorunun çözülebilmesi Çevre Şehircilik Bakanlığı ve Van Büyükşehir Belediyesi tarafından bu düzenlemenin yapılıp, sıkıntıların giderilmesi gerekiyor. Örnek olarak Van Havaalanı karşısındaki 1050 konutluk Memur-Sen TOKİ imar planı olmadığı için doğalgaz çalışması yapılmamaktadır. Bu mağduriyetlerin bir an önce giderilmesini talep ediyoruz.”

 

 

ALPASLAN: YILLARI ALIYOR

Bir diğer sorunun ise çürütülmeye terke edilen araçlar olduğuna değinen Alpaslan, “İkinci önemli konu ise çok büyük araçların gümrük ve yedi emin otoparklar bağlanıyor. Bölgemizin Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Hayati Yazıcı’ya sunmuş olduğum öneri dosyasında TBMM’de 23 Ağustos 2016’da, 29810 sayılı resmi gazetede yayınlanan lisansız 7 emniyetli otoparklarının yönetmenliği çerçevesinde yasal süreçlerin kararlaştırması yılları alıyor. Bu nedenle ekonomik değer taşıyan bu araçların model kaybına ve ekonomik değer kaybı yaşanıyor. Bu milli servet kaybının önüne geçilmelidir.” Dedi.

 

OTOPARKLARDA ÇÜRÜYEN ARAÇLARIN HALİ NE OALACAK?

Alpaslan konuşmasının devamında şöyle konuştu: “Bu otoparklar da bulan araçların motorlu taşıtlar vergisi ve araç sigortası gibi ekonomik giderleri gün geçtikçe artacak ve mağduriyet yaratan bir süreçtir. Tüm bunların önüne geçebilmek için yapılacak düzenleme ile ilgili otoparkta bulunan araçların hukuki süreçlerinin hızlandırılması ve devlet tarafından bu araçları paraya çevrilerek oluşturulacak bir hesapta emanet alına bilir ve emanete alınan para hukuki sürecin tamamlanması sonucunda hak sahibine ödenmeli. Böylece hem araç değer kaybına uğramadan hem de araç sahipleri zarara uğramaz. Bu sorunun çözümü konusunda talepte bulunuyoruz.”

 

 

KAYMIŞ: SORUNLARIMIZ VAR

Gürpınar İlçesi Dalaçıkın Mahallesi Muhtarı Bayram Kaymış ise yaşadıkları sorunları tek tek anlattı. Kaymış, “Birinci sorunumuz yol. Yollarımız çok kötü. İlkbahar ve kış aylarında çamurdan ve kar fırtınaları nedeniyle kapanıyor. Bu sorun günlerce sürüyor. İkinci sorunumuz ise elektrik. 1982 yılından beri yapılan elektrik hatları o tarihten bu yana bir kez bile bakım yapılmamıştır. Eski hatlar olmasından dolayı her gün elektrik kesintisi olmasına neden oluyor. Bu konuda çok büyük sıkıntı yaşamaktayız. Bir gün elektriğimiz var 3 gün yok, 3 gün var 2 gün yok. Üçüncü sorunumuz ise mahalli sorunlar yaşamaktayız. Biz ve çevremizde bulunan bütün mahalleler bu sıkıntıları yaşamakta. Dördüncü sorunumuz ise arazi ve sınır sorunlarıdır. Sınırlarımız tam belli olmadığı için vatandaş aralarında sıkıntı yaşıyor.” Şeklinde konuştu.

 

“SIKINTLAR YERİNDE İNCELENMELİ”

“Bu sorunları bire bir yaşadığımız için burada dile geriyorum” diyen Kaymış şöyle devam etti: “Gerçekte çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Büyüklerimiz bunlara bir el atsınlar ara buluculuk yapsalar çok güzel olur. Devletimiz çok güzel hizmetler sunuyor. Tabi bu hizmetler ihale usulü olarak veriliyor. İhaleyi alan müteahhitler veya şirketler işlerini doğru düzgün yapmamaktalar. Devletimizin bu ihaleler için ödediği bütün paralar heba oluyor. Bu hizmetlere milyonlarca para harcanıyor. Mesela bir duvar 20 metre yükseklikte yapılması gerekiyor. Ancak ihaleyi alan şirket bunu 14 metre yapıp bırakıyor. Bunun gibi daha birçok eksik mevcut. Devletimiz bu yapılan ihalelerin denetlemesi için bir heyet gönderseler çok daha faydalı olur. Yerinde incelenip bu sıkıntılar giderilebilir.”

 

 

AYŞİN: BİZLERİ GERÇEKTEN ÜZÜYOR

Memur-Sen Van İl Başkanı Osman Ayşin, FETÖ ve PKK örgütünden alınan ve suç alan insanların görevlerine iade edilmesi için çalışma yapılması gerektiğini söyledi. Ayşin, “Bu toplantının ilimizde yapılması bizim için çok faydalı olduğuna inanıyorum. Artık Türkiye bir kabile devleti değil. Devletimizin PKK ve FETÖ örgütleriyle yaptığı mücadeleyi destekliyoruz. Ancak mücadele ederken suça bulaşmamış ve masum olan kişilerin ve özellikle FETÖ örgütünden dolayı işten çıkarılan ve ihraç edilen kişilerin sorgulama sürecinin hızlandırılması ve suçsuzlukları ispatlanması halinde görevlerine bir an önce dönmeleri ve kandırılarak bu örgütün içine çekilenlerin tekrar kazanılması için çalışmaların yapılması gerektiğine inanıyorum. Özellikle FETÖ ile mücadele edilirken ilimiz diğer illere göre farklı işlem yapıldığını duyuyoruz. Bu gerçekten bizleri üzüyor.” Dedi.

 

“ARTIK YENİ BİR TÜRKİYE VAR”

“OHAL komisyonlarının biran önce adaletli karar vermelerini bekliyoruz” diyen Ayşin şu ifadelere yer verdi: “Devletimizin Kuzey Irak’taki politikalarını doğru buluyoruz. Ancak Kuzey Irak’ta bir İsrail devleti kuruluyor söyleminde kaçınmak gerekiyor. Bu ifadeden Kürt halkının rahatsız olduğunu biliyoruz. Bu gün tamda birlik beraberlik zamanı, insanların kucaklama ve kazanma zamanı. Eski Türkiye eskide kaldı. Artık yeni bir Türkiye var. Bugün 20 ve 25 yaşları arasındaki gençlerimiz 15 yıl öncesi Türkiye’yi bilmiyor. Bu gençlerimize o dönemleri anlatmak ve dokunmak lazım. Başta anne ve babalar, okullarımız, üniversitelerimiz ve diyanet olmak üzere emanet etmemizle gerçekleşir.”

 

“BELEDİYELERİMİZE KAYYUM ATANMASINI...”

Belediyelere yapılan görevlendirmeler ile ilgili de konuşan Ayşin, “Belediyelerimize kayyum atanmasını destekliyoruz. Kayyumların hizmetlerde başarılı olduklarını izliyoruz. Başta Büyükşehir Belediyesi ve diğer belediyeleri kutluyoruz. Sağlık, ulaşım ve eğitim alanlarında ciddi yatırımların yapıldığını görüyoruz. Ama maalesef yönetim konusunda sıkıntı olduğunu ve hassasiyetlerimiz var. Halende milli eğitimde 77 sıradayız. Hala da okullarımızın dönüşümü yapılmamış. Sayın valimize teşekkür ediyorum bu konudaki hassasiyetini biliyoruz. 2019 yılında normal eğitime geçileceğini duyuyoruz ama 2019’da değil 2025 dahi geçilmeyeceğini hepimiz biliyoruz. Henüz daha dönüşümü yapılmadı dolaysıyla mümkün görünmüyor.” İfadelerini kullandı.

 

AYŞİN: OKUL MÜDÜRLERİNE BIRAKILMALI

Ayşin konuşmasının devamın şunları söyledi: “Okullarımıza iş kur elemanı alındı ama okullarımız hala kir pas içinde. Bakıyoruz bazı okullarda beş kişi çalışıyor ama hiçbir değişiklik yok. Bu talepleri okul müdürlerine bırakmaları gerekiyordu. Örneğin okul müdürünün alacağı 2 kişi beş kişiye bedeldir. Dünyada eşi benzeri olmayan bir gölümüz var. İlimiz hayvancılık, turizm ili sormak istiyorum bunlarla ilgili ne gibi projelerimiz var?”

 

 

TAKVA DA VAN’IN ORTAK DERTLERİNİ DİLE GETİRDİ

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı Necdet Takva Van’ın sorunlarını tek tek sıraladı. Takva, “Tarih boyunca yönetim ve yönetilen arasında şikayet, istek, sorun çözme, hak arama ve adalet hep tartışıla gelmiştir. Doğru insanın olduğu her yerde bu tartışma olmuştur ve olmaya devam edecektir. Vatandaşların kendilerini yönetenlerini tasvip etmedikleri davranışları karşısında tepkileri verememeleri yöneticiler bakımından şikayetçi olmaları ve bu şikayetlerin bağımsız bir denetim organı tarafından tartışılması ve vatandaşların var ise haklılıklarının ortaya çıkarılması her vicdanın kabul edeceği en erdemli davranıştır. Bu yöneten ve yönetilen insanlık var oldukça devam edeceğine göre adaletin sağlanmasına yardımcı olacak kamu denetim kurumunun ülkemizde faaliyete geçmesi önemsediğimizi ifade etmek istiyorum.” Dedi.

 

ÇEVRE YOLU VAN’IN KRONİK SORUNU

“Kamu denetçiliği kurumu ülkemizde faaliyete başlaması ülkemizde cesurca atılmış bir adımdır” diyen Takva şu ifadelere yer verdi: “Bu cesur adımı atan ve bir anlamda yaptıkları hataların önüne geçmesinde olanak tanıyan her yöneticiye bir borç biliriz. Şikayetçi olma arzumuzu arzu hale dönüştürerek bazı kurumlarla ilgili taleplerimizi arz etmek istiyorum. Şimdi biz Çevre Şehircilik Bakanlığından arzu halimiz bu konuda özellikle Van çevre yolunun bir an önce yapılmasıdır. Ne sorun varsa giderilmesi Büyükşehir Belediyesi ve Valilik Makamının tek elde toplandığını fırsat bilerek bu konuda Çevre Şehircilik Bakanlığın içinde bulunduğu çıkmazı aşmak üzere bu Van’ın kronik bir sorunudur. Bu konuda Çevre Şehircilik Bakanlığına arzımızdır. Sayın Valimiz buradadır Büyükşehir Belediye Başkanı sıfatıyla da bu işleri yapmaya hazırdır.”

 

TAKVA “DESTEK VERMEYE HAZIRIZ” DEDİ

Her türlü desteği sağlamaya hazır olduklarına değinen Takva, “Çünkü Türkiye de şu anda bu konuda en büyük çıkmazı yaşayan kentlerin başında Van gelmektedir. Dün arz etmiştim bizim ekonomi bakanına ve dış işleri bakanlığına arzu halimizdir. Van’a bir İran başkonsolosluğu açılmalıdır. Bu konuda şikayeti arzu hale dönüştürdük. Bu konuyu da sizlere arz etmek istiyorum. Umuyorum ve umut ediyorum Van bir valiyi emekli ederek tarihe geçer. Dört buçuk görev süremiz içinde dördüncü vali ile çalışıyoruz. Kamu yönetiminde sürdürüle bilirlik ilkesi çerçevesinde baktığımızda Van şehrinin ne kadar sıkıntılı bir il olduğunu bir iki görüşmemizde arz etmiştim. Bu en önemli sorunlarımızdan biridir bunu çözmemiz gerekiyor.” Diye belirtti.

 

“VERGİSEL BİR SORUNUMUZ VAR”

Takva Maliye Bakanlığına sert çıktı. Takva eleştirilerini şöyle dile getirdi: “Maliye bakanlığına arzu halimiz değil şikayetçiyiz. İki maliye bakanlığıyla çalışma fırsatı bulduk. 3 deprem yaşadık. Bize umut verilen Kocaeli’ndeki gibi benzer bir uygulama vergi terkine ilişkin talebimiz vardı. 6 yıl boyunca belirsiz ve bilinçsiz bir ertelenme ardından 60 aya varan vadelimesin ve Ocak ayında başlayacak bir vergisel sorunumuz var. Bu konuda bizi muhatap almamaktadır. Defalarca görüşme arzumuza rağmen bu konuda bizimle görüşmediler. Ayrıca yine kendileri yönetmenlikten kaynaklı bir anlık süre içerisine 6 yıllık beyannameleri telef ettiler yetiştiremediler şu anda elimizde 20 bin beyanname var. Şu anda en önemli sorunlardan biri, bunun bir arzu halin ötesinde değerlendirmenizi arz ediyorum.”

 

TAKVA: MÜDAHALEYE İHTİYAÇ VAR

2023 vizyonuna değinen Takva, “2023 yılının vizyonuna değinmek istiyorum Sayın Cumhurbaşkanımızın 2023’na kadar hedefledikleri belirledikleri 30 milyar dolar ihracatın ve sınır ticaretinin kolaylaştırılmasında merkezi hükümetimizin yetkili bakanlıkların müdahalesine ihtiyacımız var. Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Genel Sekreterliği Van’da olmalıdır. Bu konuda Ekonomi Bakanlığına arzu halin dışında şikayetimiz olduğunu söylemek istiyorum.” Dedi.

 

“VAN POTANSİYELİ YÜKSEK BİR KENT”

“Van’da Hava Meydanları İşletmesi ciddi bir kronik sorunudur” diyen Takva son olarak şunları söyledi: “Özellikle Van havaalanı meydanında 6 bin konut kamulaştırmaması sebebiyle burada bir mağduriyet söz konusu. Bu konuda Devlet Hava Meydanlarının desteğine ihtiyacımız var. Van Hava alanı artık uluslararası bir meydan olmasına rağmen ciddi bir altyapı sorunu var. Bu konuyu da arz etmek istiyorum. Şimdi Van sınır kent olması sebebiyle ekonomi potansiyeli çok yüksek olan bir kenttir. Ticarete konu olan malların sigara, çay, karpuz ve kivi gibi malların kaçakçılığın nedeniyle doğu Anadolu bölgesi de şu anda büyük bir ekonomi suç potansiyeli vardır. Bu bir vakadır ayrıca psikolojik sıkıntıları da mevcuttur. İnceleme heyeti olarak bu konuda desteğinize ihtiyacımız olduğunu ifade etmek istiyorum.”

Editör: TE Bilisim