ŞEHRİVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ/MERAL YILDIZ- Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için zorunlu kış lastiği uygulaması başladı. Uygulamanın başlamasıyla birlikte Van Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, Van Şehirler Arası Otobüs Terminali’nde denetim yaptı. Kentte denetimlerin başlamasıyla birlikte yakın tarihte yağan yağış ile birlikte lastik alım ve değişim yerlerinde yoğunluk oluşmasına neden oldu. Özellikle yasal uygulamanın 1 Aralık tarihinden itibaren başlamasının ardından lastik almak isteyen vatandaşlara yönelik Jautis İşletme Sahibi ve İş Adamı Danyal Yıldız, önemli uyarılarda bulundu. Lastik satın alımında ve kullanımında dikkat edilmesi gerektiğini belirten Yıldız, “Bölgesel olarak ele alırsak kış lastiğinde; kavuşçuk yapısı yumuşak, fren mesafesi koruyabilecek ve lastik üzerinde su tahliyesi kanaları bulunan lastik seçilmesi gerekiyor. Lastik seçerken de orijinal ebatları kullanmaya özen göstermemiz gerekiyor” dedi.

TRAFİK EKİPLERİ OTOGAR’DA DENETİM YAPTI

Van Şehirler Arası Otobüs Terminali’nde yapılan denetimde, trafik polislerince yük ve yolcu taşımacılığı yapan ticari araçların lastikleri kontrol edildi. İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, vatandaşların güvenle seyahat edebilmeleri için farklı il ve ilçelere yolcu taşıyan otobüslerde denetim yaparak, lastiklerin kış lastiği olup olmadığı ve lastik diş derinliklerini inceledi. Ekipler, sürücüleri kurallara uymaları konusunda uyardı.

TEMİR: ARAÇ SAHİPLERİNİ UYARDI

Denetim sonrası açıklamalarda bulunan Komiser Hasan Temir, kış mevsiminin başlamasıyla birlikte oluşacak sis, yağmur, kar yağışı, buzlanma gibi olumsuz hava koşulları nedeniyle araçların fren ve durma mesafesi artmakta, buna bağlı olarak sürücülerin görüş mesafesi ve araç manevra kabiliyeti azalmakta ve trafik güvenliği olumsuz yönde etkilendiğini söyledi. Temir, kanun gereği, ticari faaliyette bulunan tüm araçların 1 Aralık - 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanması mecburiyeti olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Kış lastiği 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastiklerdir. Bu zorunluluğa uymayan araç sahiplerine Karayolları Trafik Kanununun 651A maddesi gereği 625,00 TL Trafik İdari Para Cezası uygulanmaktadır” dedi.

TEMİR: 24 SAAT ESASINA GÖRE DENETİMLERİMİZ DEVAM EDECEKTİR

Son olarak Temir sözlerini şöyle sürdürdü: “Valiliğimiz koordinesinde tüm kamu kurum ve kuruluşları kendi görev alanlarını ilgilendiren konularda çalışma yaptıkları gibi, Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğümüz ve Trafik Denetleme Şube Müdürlüğümüz olarak da 24 saat esasına göre denetim ve kontrollerimiz, hem şehirlerarası karayolları hem de şehir merkezinde devam etmektedir. Karayolu ulaşımını olumsuz yönde etkileyen ve trafik kazalarında önemli rol oynayan kış mevsimi özellikleri dikkate alınarak, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin korunması ile güven içinde seyahat edebilmeleri için, kış lastiği kullanılmalarını tavsiye ediyoruz. Seyahat eden vatandaşlarımıza sevdiklerine kavuşacakları, kazasız seyahatler diliyorum” diye belirtti.

“KAR YAĞDIĞI ZAMAN LASTİK TAKILIR GİBİ ALGI SÖZ KONUSUDUR”

Jautis İşletme Sahibi ve İş Adamı Danyal Yıldız, kış lastiği uygulamasının başlamasının ardından araç sahiplerine önemli uyarılarda bulundu. Yıldız, aylık bazda önceki aya göre lastik alım ve değiminde artış olduğunu söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Fakat toplumun algısı veya lastik değişimine olan hassasiyet noktasında önceki yıllara göre çok fazla bir değişiklik söz konusu değil, onu da şöyle izah edelim; kış lastiği, yapısı ve kavuştuk yapısıyla birlikte havanın 7 derecenin altına düştüğü durumlarda takılması gereken, kış şartlarına, hava şartlarına, fren mesafesine, yol tutuşuna uygun şekilde üretilmiş lastik biçimidir. İnsanların hava sıcaklığının 7 derece altına düştüğü durumlarda lastiğini değiştirmesi gerekiyor. Fakat toplumsal algı şu yönde hatta bunun tabiri bile ‘kış lastiği değil, kar lastiği’ şeklindedir. Dolasıyla kar yağdığı zaman lastik takılır gibi algı söz konusudur” dedi.

“KIŞ LASTİĞİ KAR YAĞDIĞI ZAMAN TAKILAN BİR LASTİK DEĞİL”

Yıldız, ticari araçlar için zorunlu hale getirilen uygulamanın 1 Aralık tarihi itibariyle başladığını anımsatarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Fakat istediğimiz yoğunluğu yakalayamadık. İlimizde yakın zaman içerisinde kar yağışının başlamasıyla vatandaşlar yoğun şekilde lastiklerini değiştirmeye çalışıyorlar. Lastiği olmayan lastik satın almaya çalışıyor, lastiği almış olup takma fırsatı bulmayanlar kuyruklarda lastik değişimine geliyorlar. Buradaki durum şu; öncellikle tanımı doğru yapmamız gerekiyor. Kış lastiği kar yağdığı zaman takılan bir lastik değil, havanın 7 santigrat derecenin altına düştüğü durumlarda takılması gereken lastiktir. Dolaysıyla kar yağışını ve 1 Aralık yasal kış lastiği takma zorunluluk süresini beklemeden bu uygulamanın yapılması gerekiyor” diye belirtti.

“ARACIN GENEL DURUMUNDA EN ÖNEMLİ BEŞ BAREM VAR”

Kış lastiği alırken dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Yıldız, “Firma olarak diyoruz ki, otomobilde olmazsa olmaz dediğimiz yani otomobilin kullanımında, güvenliğinde ve aracın genel durumunda en önemli beş barem vardır. Bunlar; lastik, jant süspansiyonu, yağ, yakıt ve periyodik bakımlar ve aküdür. Buradaki beş kaleme çok önem atfediyoruz. Dolasıyla lastikte bu beş kalemden bir tanesi olarak çok önem atfedilmesi gerekiyor. Lastiğin satın alımı, kullanımına çok dikkat etmemiz gerekiyor. Bölgesel olarak ele alırsak kış lastiğinde; kavuşçuk yapısı yumuşak, fren mesafesi koruyabilecek ve lastik üzerinde su tahliyesi kanaları bulunan lastik seçilmesi gerekiyor. Lastik seçerken de orijinal ebatları kullanmaya özen göstermemiz gerekiyor” dedi.

KIŞ LASTİĞİ ZORUNLU MU?

Karayolları Trafik Kanunu'nun 65/A maddesi gereğince kış lastiği zorunlu hale getirilmiş, kış lastiği uygulamasının hangi araçları kapsadığı, denetimlerde uygulanacak usul ve esaslar ile idari müeyyidelerin neler olduğu hususları, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca "Kış Lastiği Kullanma Zorunluluğu ile İlgili Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ"de belirlenmişti. Tebliğe göre, Türkiye'de tescil edilmiş olsun veya olmasın, şehirlerarası kara yollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlarda her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan 4 aylık dönemde kış lastiği kullanılması zorunlu. Üzerinde M+S işareti ve/veya kar tanesi (snowflake) işareti bulunan ve 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu arttırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastiklerin kullanılması gerekli. Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler de kış lastiği yerine geçiyor. İl sınırları içerisinde, kış lastiği uygulaması yapılıp yapılmayacağı ortalama yerel sıcaklıklar dikkate alınarak ilgili valiliklerce belirleniyor. Valilikler, kış lastiği uygulamasını, Bakanlıkça belirlenen tarih aralığındaki sürenin öncesinde ve/veya sonrasında 1'er ay artırabiliyor. Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin; kamyonet, minibüs ve otomobillerin tüm lastiklerinin, ayrıca seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin de kış lastiği olması zorunlu. Araçta patinaj zinciri bulunması veya kullanılması kış lastiği zorunluluğunu ortadan kaldırmıyor. Kamyon, çekici, tanker ve otobüslerde kış lastiği diş derinliğinin 4, kamyonet, minibüs ve otomobil türü araçlarda kış lastiği diş derinliğinin 1,6 milimetreden az olmaması gerekiyor. Denetimlerde diş derinliği, lastik sırtının ortasına en yakın dişlerden ölçülüyor.

KIŞ LASTİĞİ HANGİ ARAÇLARDA ZORUNLU?

Resmi Gazete'de kış lastiği zorunluluğuna yönelik verilen bilgilere göre, Kamyon, çekici, tanker ve otobüs türü araçların tahrikli dingilleri üzerindeki tüm lastiklerinin; kamyonet, minibüs ve otomobillerin tüm lastiklerinin; ayrıca seyir esnasında değiştirilmek zorunda kalınan lastiklerin yerine takılacak lastiklerin kış lastiği olması zorunludur. Kış lastikleri 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuş ve yüksek güvenlik sağlıyor.

KIŞ LASTİĞİ TAKMAMA CEZASI NE KADAR?

Uygulama kapsamında kış lastiği takmayan sürücülere 625 lira ceza kesilecek

Editör: TE Bilisim