ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ / HAMİT KARAKUŞ -  TOKİ geçtiğimiz günlerde çıktığı ilen ile Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bitlis, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Eskişehir, Gaziantep, Gümüşhane, Hatay, İstanbul, İzmir, Karaman, Kırşehir, Kocaeli, Mardin, Mersin, Muğla, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van, Yalova ve Yozgat illerinde toplam bir milyon 593 bin 654 metrekare büyüklüğünde 161 adet arsa satışa sunuldu. Bu iller arasındaki yerler arasında Van Eski Devlet Hastanesi’nin yeri de yer aldı. Geçtiğimiz yıllarda kiralanan ve Van’ın uzun süredir yeşil alan olması çağrısı yapılan o alanın satışı Van kamuoyunda yankı buldu. Temmuz 2017’de de Jandarma Merkez Komutanlığı’nın kendilerine devrolan arsasını satışa TOKİ çıkaran fakat Vanlılar’ın talebi ve Van eski Valisi Murat Zorluoğlu’nun girişimleri ile satıştan vazgeçmiş ve o satış iptal edilerek o alan büyük bir parka dönüştürülmüştü. Bu alan ile ilgili çağrıdan sonra da kentte Van Gölü Aktivistleri ve bir çok kesim “Eski Devlet Hastanesi satılması’ çağrısı yaparak, “O alan yeşil alan olsun” önerisinde bulundu. Çağrı kısa sürede ses getirirken, gözler bundan sonraki süreçte yetkili isimlerin atacağı adıma çevrildi.

2011 yılında Van’da yaşana iki yıkıcı depremin ardından, krizin fırsata dönüştürülmesi adına birçok söylem ve açıklama yapıldı... Özellikle Van’da gelecek için büyük bir sorun olarak görünen yeşil alan ve park sorunu depremin üzerinden 8 yılı aşkın bir zaman geçmesine rağmen bir türlü fırsata dönüştürülmedi... Yıkılan Van Devlet Hastanesi, askeri komutanlıklar ve diğer kamu kurum kuruluşlarının yerlerinin yeşil alan olması için kampanyalar başlatılmıştı. Kentin nefes alması adına büyük bir öneme sahip olan yeşil alan ve parkların arttırılması için kampanyalar devam ediyor. En son geçtiğimiz yıl askeriyenin eski yeri olan Milli Egemenlik Parkının satışı söz konusu olmuştu. Ancak dönemin valisi Murat Zorluoğlu’nun devreye girmesi üzerine satış durdurulmuş ve alan park olarak kalmaya devam etmişti. Şimdi ise Van’ın yeni gündemi Eski Devlet Hastanesinin yerinin TOKİ tarafından satışa çıkarılması konusu… Vangölü Aktivistleri devlet hastanesinin yerinin yeşil alan olması için bir kampanya başlattı. Kampanyada alanın yeşil alan olmasına dikkat çekilirken, özellikle sosyal medyada “#VanaSahipÇık, ‘Salı akşamları Van için çay saati’ Betona Hayır! Yeşile Evet!” hanstagleri ile gündem oluşturuldu.

TOKİ 265 İŞ YERİ İLE 60 KONUTU SATIŞA ÇIKARDI

TOKİ'den yapılan açıklamada, "Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bitlis, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Eskişehir, Gaziantep, Gümüşhane, Hatay, İstanbul, İzmir, Karaman, Kırşehir, Kocaeli, Mardin, Mersin, Muğla, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van, Yalova ve Yozgat illerinde toplam bir milyon 593 bin 654 metrekare büyüklüğünde 161 adet arsa satışa sunuldu. Ancak, Şanlıurfa Eyyübiye'de yaklaşık 9 bin 500 metrekare imarsız arsa 5 yıl süre ile kiralanacak. Muhammen bedeli yaklaşık 962 milyon TL olan arsalar 'Açık Artırma' yöntemi ile satılacak" ifadelerine yer verildi. Van’da da o satışlar arasında, “Van’ın merkez ilçesi İpekyolu’nun Tepebaşı Mahallesinde bulunan Eski Devlet Hastanesi arsası.” İfadesi ile uzun süredir otopark olarak kullanılan arsa yer aldı.

“VAN’A SAHİP ÇIK DİYEREK” SESLENDİLER

Van’da yürükleri çalışmalarla farkındalık yaratan ve gündemde geniş yer almaya devam eden Van Gölü Aktivistleri, Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Tepebaşı Mahallesi’nde bulunan Eski Devlet Hastanesi yerinin TOKİ tarafından satışa çıkarılmasının ardından sosyal medya üzerinden kampanya başlattı. Aktivistler, sosyal medya üzerinde başlattıkları kampanya ile ‘Betona Hayır, Yeşile Evet!’ sloganıyla satışa sunulan alanın yeşil kalması için #VanaSahipÇık hashtag ile farkındalık yaratmaya devam ediyor.

VAN’IN YEŞİL ALANA İHTİYACI VAR

Konu ile ilgili olarak Şehrivan Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Van Gölü Aktivistler, Van’ın günden güne geliştiğini ve betonlaşmanın önüne geçmek adına yeşil alanların artması gerektiğini ifade etti. Aktivistler, Van’ın yeşil alanlara ihtiyaç duyduğunu bunun gibi alanların yeşil alan olarak Van’a kazdırılması gerektiğini ifade etti.

AKTİVİSTLER: YEŞİL ALANLAR GELECEK ADINA ÖNEMLİ BİR KAZANIM OLACAKTIR

Van’ın günden güne betonlaştığını belirten Van Gölü Aktivistler, “Özellikle nüfus yoğun olarak Van merkez ve İpekyolu ilçesinde yer alıyor.  Gün içerisinde bu yoğunluk daha da artıyor. Dışardan gelen insanlar ve çevre ilçelerden gelen insanlarla bu yoğunluk daha da artıyor. Merkez’de bu yoğunlukla birlikte maalesef insanların nefes alabilecekleri bir alan yok. TOKİ tarafından satışa sunulan alan insanların nefes alabilecekleri ve yeşil alan olarak Van’a kazandırılması adına güzel olacaktır. Bu alanın yeşil alan olarak değerlendirilmesi park bahçe ve kütüphane kafe olarak değerlendirilmesi gelecek nesiler ve Van adına önemli kazanım olacaktır. Gün geçtikçe büyüyen ve genişleyen bir ilden bahsediyoruz.  Özellikle bir şehrin gelişmişliğini göz önünde bulundurursak,  insanların nefes alabileceği aktiviteler yapabilecekleri ve yeşil alanların olduğunu söyleyebiliriz. Medeniyet oradan geliyor.” diye konuştu.

VAN’A SAHİP ÇIK!

Van Gölü Aktivistleri olarak bugünden itibaren sosyal medya aracılığıyla bir kampanya başlattıklarını dile getiren Aktivistler, “Vanlılar olarak 50-60 yıl sonrasını düşünebiliyorsak, Van’a sahip çıkmamız gerektiğini, Van’ı sevdiğimizi dile getiriyorsak bu fırsatı iyi değerlendirmemiz gerektiğine inanıyorum. Van’a bugün sahip çıkmanın vakti olduğunu düşünüyorum.  Hep birlikte Van’a sahip çıkmanın vaktidir. Bugünden itibaren atacağımız adım geleceğime yatırımdır. Atmış olacağımız bu olumlu adımlarla gelecek nesiler çocuklarımız, torunlarımız ve gelecek nesillere büyük bir yatırım bırakmış olacağız.” dedi.

AKTİVİSTLER: VAN HALKI BU FIRSATI İYİ DEĞERLENDİRMELİ

Van’ın geleceği adına önemli bir konu olduğunu belirten Aktivistler, “Yeşil alana müsait olan yerlerin satılması ve betonlaşması halinde nefes alabileceğimiz alan kalmıyor. Bu fırsatı Van halkı ve Van kamuoyu iyi değerlendirmeli ve fırsata çevirmelidir. Milli Eğemenlik Caddesi üzerinden bulunan eski askeri alanın park olarak dönüştürülmesi ve sonrası TOKİ tarafından satışa sunulması, satışın önüne geçmek adına ciddi bir kampanya yürüttük ve yeşil alan olarak Van’a kazanılmasın da rol oynadık. Bu işin öncülüğü yaparak Vali Murat Zorluoğlu’nun duyarlılığı ve olaya bakış açısının olumlu olması alanın yeşil alan olarak kalmasında önemli katkıları var. Bu anlamda hem Vanlıların duyarlılığı ve Vali Zorluoğlu’nun işe el atması bu alanın yeşil kalması Van için çok önemliydi.  Buradan tekrardan Vali Murat Zorluoğlu’na teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

PARKTA SATIŞA ÇIKARILMIŞTI

2011 yılında yaşanan depremlerin ardından birçok kamu kurumu ve askeri birim il merkezi dışına çıkarıldı. Bu askeri alanlardan olan Merkez Komutanlığı'nın yerine ise Van Büyükşehir Belediyesi tarafından park yapıldı. Vatandaşların daha rahat nefes alabilmesi için yapılan park alanının TOKİ'ye devredilmesi büyük tepki toplarken, sosyal medya üzerinden parkın satışının durdurulmasıyla ilgili kampanyalar başlatılmıştı.

VALİ ZORLUOĞLU DEVREYE GİRDİ

Büyük tepki çeken ve 3 Ağustos'ta satışa çıkarılması planlanan park alanıyla ilgili kampanyalar başlatılırken, dönemin valisi Murat Zorluoğlu da harekete geçti. Vali Murat Zorluoğlu'nun TOKİ ile görüşmeler yapıldığını sosyal medya üzerinden duyuran Necdet Takva, "Sabah sabah Van valisi Murat Zorluoğlu'ndan müjde aldık. 1 TOKİ ile görüşüyoruz. 2 park olan arsanın satışından vazgeçilmiştir. 3 arsanın kontrolünde Valilik mutasarrıf durumdadır. 4 trampa seçeneği dahil arsanın park olarak kalmasını sağlayacağız." İfadelerini kullanmıştı. O tarihten sonra da parkta bir dizi düzenlemeler yapılmış ve park Van’ın sahip olduğu en büyük parklardan biri olarak kullanıma sunulmuştu.

Editör: TE Bilisim