ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ/HAKİM İNALÖZ- Her geçen gün nüfusu artan Van’da, kentte ulaşım, trafik ve park sorunu ana gündem maddesi olmaya devam ediyor. Yıllar içinde nüfusu bir milyonu aşmasına rağmen merkezde sıkışıp kalan kent merkezi kriz yaratmaya devam ediyor. Araç sayısının artması, cadde ve sokakların yükü kaldırmaması ve alternatif yol eksikliği kentte büyük sıkıntı yaşatırken vatandaşlar yerel yönetimlerden konuyla ilgili çözüm bekliyor. Bu noktada en büyük beklenti ise Van’ın iki ana caddesi olan Cumhuriyet ve Kazım Karabekir Caddeleri üzerinde oluşuyor. Şehrin ana caddeleri olan iki caddenin tıkanıklığı kentin genelinde problem yaşatırken özellikle Cumhuriyet Caddesi ile ilgili kararın verilmesi bekleniyor. Önceki dönem kayyum belediye başkanının caddeyi tek şeride düşürüp yaya kaldırımları genişletme projesi uygulanmazken gözler seçim öncesi benzer bir proje düşündüklerini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Özgökçe’ye çevrildi. Cadde ile ilgili belediyenin yapacağı çalışma ile ilgili beklenti sürerken Şehrivan, caddenin yayalaştırılıp yayalaştırılmaması konusunu cadde esnafına sordu.

Van’ın en işlek caddesi olan Cumhuriyet Caddesinde trafiğin rahatlaması için vatandaşlar yetkililerden acil eylem planı bekliyor. Şehrivan Gazetesi Cumhuriyet esnafı ile caddenin trafiğe kapatılıp kapatılmamasını, kapatıldığı takdirde nelerin yaşanacağını konuştuk. Cadde esnafından birbirinden farklı ve zıt öneriler gelirken gözler belediyenin atacağı adımlara çevrildi.

KAYYUM DÖNEMİNDE PROJESİ YAPILMIŞTI!

Van Cumhuriyet Caddesi’ndeki çıkmazın bitmesi beklenirken gözler büyküşehir belediyesine çevrildi. Önceki dönemde en önemli gündemlerden birisi olan cadde için farklı senaryolar konuşulmuş fakat herhangi bir çalışma yapılmamıştı. Kayyum belediye başkanı olarak görev yapan Murat Zorluoğlu döneminde kaldırımların genişletildiği, araç yolunun tek şeride düştüğü bir proje tanıtılmış fakat çalışmaları tamamlanmadan yerel seçim süreci başlamıştı. Öte yandan seçim proje toplantısında konuşan HDP’nin adayı Özgökçe de benzer bir projeye dikkat çekmişti.

ÖZGÖKÇE, CUMHURİYET CADDESİ İÇİN NE DEMİŞTİ?

Adaylık sürecinde caddenin durumunu ele alan Özgökçe, Van’ın orantısız şekilde büyüdüğünün altını çizmişti. Özgökçe Ertan cumhuriyet için düşündükleri proje ise şu şekilde dile getirmişti: “Kent özellikle 1990’lı yıllardan itibaren bir anda büyüdüğü için, sorunlarıyla birlikte büyüdü. Şimdi burayı rahatlatmak adına, kentin Doğu’ya kalmasına olanak sağlamak istiyoruz. Bu şekilde yeni bir Van kuruyoruz. Cumhuriyet Caddesinde yaya yollarını genişletmeyi hedefliyoruz”.

AVCI, “BEŞYOL’DA ULAŞIM YERALTINA İNDİRİLECEK” DEMİŞTİ!

HDP’nin büyükşehir belediyesi eş başkanı olarak seçilen Mustafa Avcı ise, adaylık sürecinde yapılan proje açıklamasında Cumhuriyet ve Beşyol için yeni bir teklif ile gelmiş ve Beşyol’da ulaşımın yeraltına ineceğini söylemişti. Kent trafiğini rahatlamak gerektiğini ve Beşyol Meydan projesi ile bu çözmek istedikleri dile getirdi. Avcı, “Kent trafiğinin en yoğun yaşandığı yerlerden biri olan Cumhuriyet Caddesi'ni ve Beşyol Kavşağı’nı hem trafikten arındırma hem de kenti gerçek bir meydana kavuşturmak için tüm fizibilite çalışmalarımızı tamamladık. Bu alanda trafiğin yeraltına indirilmesi, Beşyol Meydanı’nın yayalaştırılması, kentin gerçek meydanına kavuşması sağlanacak ve proje bileşenleri arasında yerel esnaflarla hareket edilerek olası mağduriyetlerin önüne geçilecektir. Bu öncelikli projelerimiz arasında yer alacaktır. Çalışmanın içerisinde yeraltı otoparkı da yer almaktadır.” diye ifade etti.

VATANDAŞ NE İSTİYOR?

Şehrivan Gazetesine konuşan Vanlı esnaflardan Fatih Gültepe, Cumhuriyet Caddesinin daha önce trafiğe kapatıldığını belirterek, “Van’ın kalbi Cumhuriyet Caddesi’dir. Yayalaştırmayı düşünmesinler, çünkü kalp burada atıyor. Yayalaştırılırsa arabalı olan insanlar alması gereken bir şeyi alamayacaklar. Burası şehrin beynidir. İnsanın kafasını tutarsan bedeni bir işe yaramaz. Burası yayalaştırılacak ise çok güzel alternatiflerin geliştirilmesi lazım. Cumhuriyet caddesi gibi bir cadde Van’da yok. Bunun için yayalaşmaması lazım. Arabasıyla işi olanda işini görmeli. Bu cadde böyle heba edilmemeli. Bunun aksini düşünmek cahilliğe girer. Yayalaştırılır ise çok sıradan olur. Ben yayalaştırma fikrine asla diyorum.” Şeklinde konuştu.

“CUMHURİYET CADDESİ HEBA OLMAMALI”

Cadde üzerinde esnaflık yapan Cem Perihanoğlu isimli vatandaşta caddenin trafiğe kapatılmaması gerektiğine dikkat çekerek, “Kesinlikle yayalaştırılmamalıdır. Araçlı müşterilerimiz parkomat sistemi devam ederse gayet mantıklı. Adan ailesiyle rahat bir şekilde arabasını park edip alışverişini yapıyor. Yayalaşma olursa vatandaşın, esnafın, dükkânların işleri azalır. Kısa süreliğine işi olanlar aracını parke diyor sonra aracını alıp gidiyor hem yol olarak da kullanılıyor ve bu sistem değişir ise yayalaşma gelirse fazlasıyla işler de azalır, insanlarda sıkıntı çıkartır. Bu çok kötü zedeler bizleri. Beşyol için de uygun alternatifler bulunabilir ama ne olursa olsun Cumhuriyet Caddesi heba olmamalı. Beşyol içinde şehir merkezinde alt geçit olabileceğini tahmin etmiyorum tuhaf olur diye düşünüyorum.” Şeklinde konuştu.

ESNAFIN ÖNCELİĞİ İŞİ…

Cabbar Yakın isimli esnafta Şehrivan’a verdiği demeçte, Cumhuriyet caddesinin kesinlikle yayalaştırılmaması gerektiğini ifade ederek, “Adam alışveriş yapacak arabasını nereye park edecek? Park sorunu çok fazla var burada. Cumhuriyet caddesinde parkomat uygulaması işe yarıyor. İnsanlar işlerini çabuk halledebiliyor, alacağı varsa alıyor, acele işini yapabiliyor sonrada gelip park parasını ödüyor. Bu sistem oldukça iyi böyle kalmalı bence. Daha öncede denendi ve hiçbir işe yaramadı. İşlerimizin iyiye gitmesi lazım. Bu konuda Cumhuriyet Caddesinin yayalaşmasına çok ciddi bir şekilde karşıyız.” Dedi.

“VAN’IN KALBİ CUMHURİYET CADDESİDİR”

Cumhuriyet caddesinin yayalaşmaması gerektiğini söyleyen Fatih Ölmez isimli esnaf, “Caddenin bu şekilde trafiğe açık halde devam etmesi lazım. Yayalaşmasını asla istemiyoruz. Alternatif olarak yeni caddelerin açılması lazım, Araçları başka yerlere yönlendirilmeli çünkü Van’ın kalbi cumhuriyet caddesidir. Burası kapandığı zaman araçlara bu sefer sorunlarımız daha çok artacak, işlerimiz azalacak, arabası altında olan ya da işten çıkan acil bir şey alması gereken bir insan bu caddeye giremeyecek ve buda biz esnafları, vatandaşları, kuyumcuları çok kötü bir şekilde etkileyecek. Beşyol için alt geçit diyeceğim ama zaten kapalı çarşılar var bunun için farklı alternatiflerde üretilebilir Beşyol için.” Diye belirtti.

TEK ŞERİT TEKLİFİ DE VAR

Cumhuriyet Caddesinin yayalaşmasını istemediklerini söyleyen Suat Coşar isimli esnaf “Bir müşteri geldiği zaman bir altın, bir çeyrek alıp gitmesi gerekiyor. Bazen aciliyeti olanlar araçlarını park edip işlerini görüp hemen gidebiliyorlar. Ancak cadde yayalaştığında park edemeyecekler. Ve esnafımızı da kötü bir şekilde etkileyecektir. Bence yayalaşmamalı cumhuriyet caddesi. Yayalaşır ise sorunlar büyüyecek ki daha öne de bir iki gün kapattılar denediler olmadı. Trafik tek şerit olursa çok daha iyi olur diye düşünüyorum, güzel bir ışıklandırma da yapılabilir. Beşyol bir kent meydanı olsa daha çok iyi olurdu. Akşam 5’ten sonra Cumhuriyet komple ölüyor alternatif geliştirmek lazım, ışıklandırmayı güçlendirmek lazım. Cumhuriyet caddesi ve Beşyol Caddesi de iki Nisan gibi olabilir.” Şeklinde konuştu.

BEŞYOLDA YENİLİK YAPILABİLİR

Yılmaz Aslan isimli esnafta Cumhuriyet Caddesinin yayalaşması fikri ile ilgili şu ifadeleri kullandı: “Bence yayalaşabilir mantıklı geldi bana. İnsanların en rahat dolaştığı, alışveriş yaptığı en rahat ettiği cadde cumhuriyet caddesidir. Bu sebeple yayalaştırılmasına ben olumlu olarak bakıyorum. Beşyol ise yol geniş, trafik aksamıyor ama ortak kavşakta bir yenilik yapılabilir. Ben böyle düşünüyorum başkada bir şeye gerek olmadığını düşünüyorum.”

BEŞYOL’A KÖPRÜLÜ KAVŞAK TEKLİFİ

Türkiye’nin birçok yerinde trafiğe kapalı caddelerin olduğunu ifade eden Fehim Örgün isimli esnaf da “Normalde Türkiye’nin her yerinde böyle bir cadde yola kapalıdır yani yayalaşmıştır. Çoğu yerlerde bu tür caddeler kapalıdır ve çok gelişmiş caddelerdir o caddeler. Millet rahat rahat yürüyor, geziyor, eğleniyor. Ama Van’da bilmiyorum yapamazlar. Yapılması çok zor. Birkaç sefer denediler, birkaç yıl önce hatta Cumartesi günü yarım gün kapattılar. Güzel oluyor ama esnaf açısından oldukça zor. Mesela sabah ilaç geliyor arabada kilolarca adam araba buraya girmeyince o ilaçları nasıl indirsin ki? Beşyol da bir yenilik olmasına gerek yok zaten yer altı çarşısı var ama köprülü kavşak gibi şeyler olursa trafiği biraz daha rahatlatacağına inanıyorum.” Diye konuştu.

“ARAÇLI MÜŞTERİ SAYISI DAHA FAZLA”

Seda Gül isimli esnaf ise şu ifadeleri kullandı: “Cumhuriyet caddesi asla yayalaştırılmamalıdır. Biz burada esnafız. Cumhuriyet caddesi yayalaştırılır ise nasıl ekmeğimizi nasıl kazanacağız? Günde en az 10 tane müşteri geliyor buraya. Arabasın park edip buradan alış veriş yapıyor. Araçlı olan müşterilerimiz yayalardan çok daha fazla. Adamın işi olur acil yetişmesi gereken, iner iki dakika aracı park eder işini halleder, alacağını alır ve gider. Cumhuriyet caddesi yayalaştırılır ise esnaf ve vatandaş açısından güzel olmaz diye düşünüyorum.”

Editör: TE Bilisim