ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN SAĞLAM- Depremiyle, çığ felaketiyle, göçmen ölümleriyle, iyisiyle, kötüsüyle, sevinciyle, üzüntüsüyle 2020 yılını geride bırakıp, 2021 yılı için geri sayıma başladığımız şu günlerde, Vanlı vatandaşların yeni yıldan temenni ve beklentilerini sorduk. Şehrivan'a konuşan vatandaşların her biri farklı dileklerde bulunsa da 2021'den ortak beklentileri korona virüs salgınından bir an önce kurtulup her şeyin daha iyi olmasını dilediler.  

Tüm dünya eskiyi geride bırakıp ortak umutlar ve dileklerle yeni bir yılı karşılamayı bekliyor. 2019 yılı Aralık ayında Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan korona virüs salgını, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ciddi tahribatlara neden oldu. 2020 yılı Mart ayında Türkiye’de etkisini göstermeye başlayan pandemi salgını, Van’da da ciddi krizlere sebep oldu. 2020 yılını felaket yılı olarak adlandıran Vanlılar, 2020 yılının kendileri için kayıp bir yıl olduğunu aktardı. Van'da 2020 yılı içerisinde başta korona virüs salgını olmak üzere depremler, çığ felaketi ve göçmen ölümlerinden dolayı yaşanan olumsuzluklarla adeta kayıp bir yıl olarak anılır oldu. 2021 yılına sayılı günler kalması ile Şehrivan’a konuşan Vanlı vatandaşlara 2020 yılının nasıl geçtiğini ve 2021 yılından beklentilerin sorduk. Vanlı vatandaşlar, 2020 yılı için beklentilerinin karşılık bulamadığından dert yakınarak yeni yıldan pek umutlu olmadıklarını söylese de yeni yılla birlikte en büyük temennilerinin koronavirüs sürecinin bitmesi ve sağlıklı bir yıl olması olarak dile getirdi.

VAN HERKESTEN DAHA ZOR BİR 2020 GEÇİRDİ!

Şehrivan’a konuşan vatandaşlardan Bilnaz Eser, umudunu hiç kaybetmek istemediğini vurgulayarak şunları söyledi: “2020 yılı çok zor ve kötü bir yıl olarak geçti. Başta korona virüs salgını ve ardından yangın, sel, çığ ve depremler gibi daha birçok zorluklarla karşılaştık. Her sabah uyandığımda yeni bir havadisin habercisi oluyordum. Fakat içimde her zaman bir ışık vardı ve o ışığı hiç söndürmedim. Geçmiş yıllarda çok büyük salgınların ve olayların yaşanıp bittiği gibi yaşadığımız salgın ve olaylarda bitecek. Ardından nasıl günler geldiyse bende güzel günlerin geleceğinden eminim. 2021 yılını dört gözle bekliyorum ve umutluyum, yeni yıla daha sağlıklı daha huzurlu ve daha mutlu bir şekilde gireceğim. İnanıyorum ki biz hayatımızdaki en zor yılı geride bıraktık, güzel günler çok uzağımızdaki değil, inşallah bir daha da o güzel günler çok uzağa gitmez. Gelecek yılın herkese çok daha iyi gelmesi dileğiyle.”

İNSANOĞLU İYİYSE YILLARDA İYİ GEÇER!

Ekonomik, kültürel, siyasi ve sosyal etkenlerde yaşanan olumsuz gelişmeler her sene olduğu gibi bu senede çok kötü olayların yaşandığını ifade eden Vedat Üleş, “Her senenin sonunda başka bir sene için umut dileyeceğimize, insan olarak daha iyi olmak için çabalamak gerektiğinin düşüncesindeyim. İnsanoğlu doğanın kurallarını hiçe sayarak dünyaya ciddi zararlar verdiğinin göstergesidir 2020 yılı. Kendimizi dizayn etmeyene kadar hiçbir yılın güzel geçemeyeceğini anlamak gerekiyor. Bu yıl iyisiyle kötüsüyle bitiyor. Korona virüsün yarattığı tahribatları düzenlemek ve normal hayata dönmek için 2021 yılının daha güzel geçmesini temenni ediyorum ve salgından kurtulmayı diliyorum. Ancak insanoğlu bilmeli ki bu evrende tek başına yaşamıyor ve bu evrenin tek sahibi değil. Bunu öğrenmeyene kadar 2020 yılı 2021 yılının hatta gelecek yılların sadece pragmanı olur.” Diye ekledi.

KERVAN, “BİR YILIMIZ ZEHİR OLDU” DEDİ.

Her yıl farklı umut ve dileklerde bulunduğunun altını çizen Sümeyra Kervan, yıllar geçtikçe daha kötü zamanlar geçirdiğini söyledi. Kervan, “2020 yılı içinde çok güzel dileklerimiz oldu, başta her şey normal gidiyordu. Fakat aylar sonra mülteci ölümleri, deprem, çığ derken insanların gülen yüzleri artık eskisi gibi gülmedi. Artık herkes hayatın güzel olması için dua ediyorlardı. Ama umduğunuz gibi olmadı pandemi salgını ile her şey daha da kötü oldu. Toplum olarak ilk defa böyle ölümcül bir virüsle karşılaştığımızda ne yapacağımızı bilmediğimiz bir hale büründük ve psikolojik olarak da daha da kötü bir hale geldik. İnsanlarda bilinçsiz davrandıkları için virüse aldırış etmedi ve gittikçe bulaşıcılığı arttı ve bir yılımızı bize zehir etti. Şu an sadece yaşıyoruz sosyal hayat, arkadaşlar, akraba, okul gibi hiçbir faaliyet yok. 2021 yılının böyle geçmemesini temenni ediyorum. Hayatın bir an önce normale dönmesini bekliyoruz.” İfadelerini kullandı.  

BEDİR: 2020 BERBAT BİR YIL OLDU 

Vatandaşlardan Gaffar Bedir, 2020 yılını değerlendirerek 2021 yılının daha iyi olması temennisinde bulundu. Bedir, “Hem Türkiye hem de Van bazında bakacak olursak 2020 yılı gerek ekonomik gerek sosyal açıdan kayıplar yılı oldu. Van’da özellikle insanların ekonomisi çöküntüye uğradı ve insanlar ya iş bulmakta zorlandı ya da cüzi bir ücrete çalışmak zorunda kaldı. Sosyal açıdan ise sürekli gezen ve dolaşan bir toplum olduğumuz için virüsün bize yarattığı ev hapisleri bunalımlara neden oldu. Hiçbir aktivite bulamayan insanlar sosyal medya ve mobil oyunların mahkûmu haline geldiler. 2021’de inşallah, insanlar internet bağımlısı olmaz ve eskisi gibi sosyalleşirler. Benim için bu yıl berbat geçti diyebilirim. 2021 yılı en başta salgının ortadan kalkmasını temenni ederek ekonominin daha iyi olması, hayat standartların iyileşmesi ve huzurlu mutlu bir yıl olmasını istiyorum.” Şeklinde konuştu.

2021’DEN BEKLENTİ: MASKEDEN KURTULMAK 

2020 yılı beklenildiği gibi geçmediğini kaydeden vatandaşlardan Serhat Tanrıtanır, şöyle devam etti: “Gerek dünya çapında meydan gelen ve halende etkisi devam eden olaylar, gerekse ülke çapında meydana gelen doğal afet olayları ve diğer olaylar sebebi ile diğer insanlar gibi bizimde yaşam olanaklarımız azaldı. Meydana gelen doğal afetler, salgın hastalık ve diğer olayların sebebi ile yaşanan global ekonomik krizden kaynaklı sağlığın yanında diğer yaşam standartlarımız da en aza düştü. Tüm bu olumsuz etkilerin yanı sıra meydana gelen tüm bu olaylar sayesinde bizde dâhil insanların büyük çoğunluğu insan sağlığının ve yaşamanın ne denli kıymetli olduğunun net bir şekilde farkına vardılar.”

ŞİMDİLİK TEK BEKLENDİ SALGININ BİTMESİ…

“İnanıyorum ki bu olayların etkisinin en aza inmesine müteakip insanlar daha temiz bir yaşam sürmenin peşine düşeceklerdir. Tabi bunu yaptıkları zaman diğer canlıların yaşam sahalarını daraltmayacakları inancındayım. Zira yaşanan salgın hastalık sürecinden evlere kapandıkları zaman diğer canlıların eski yaşam ortamlarına dönme gayreti içerisine girdiklerini, hali hazırdaki yaşam ortamlarının insanların olumsuz müdahalelerine maruz kaldığı açık bir şekilde gözler önüne serildi. 2021 yılından beklediğiniz yegâne şey salgın hastalığa bir an önce çare bulunması, yaşam koşullarının normale dönmesi ve bir an önce maskeden kurtulmak. Ayrıca ekonomik yönden daha iyi bir ortama sahip olmakta ülke bazında istediğimiz şeylerden biri. 2021 yılı içerisinde bu ortamında sağlamasını temenni ediyorum.”   

“2020 YILI İÇİN DE ÇOK UMUT YOK”

2020 yılı yılının çok kötü geçtiğini dile getiren Fatma Ateş, “Bu yıl sadece benim için değil bütün insanlar içinde çok kötü geçti. Aslında tam bir felaket yılı oldu diye adlandırabiliriz. Bu yıl yaşadığım dehşet verici olayları hiçbir sene yaşamamıştım. Her sene başka bir seneden umut bekliyoruz fakat her sene bir önceki seneden daha kötü oluyor. O yüzden artık gelecek seneler için hayal kurmayı bıraktım diyebilirim. 2021 yılından beklentim olmamasına rağmen inşallah 2020 yılı gibi olmaz hatta 2020 yılının devamı olmaz, yaşadığımız bütün sorun ve zorluklar bir daha yaşanmaz. En başta herkesin doya doya yaşayacağı bir yıl olur. 2020 yılı, bizde öyle bir ruh hali bıraktı ki 3-4 seneye anca düzeliriz gibime geliyor. Bu yıl gitsin bir daha benzerleri bile gelmesin bütün hayatımızı alt üst etti. Neredeyse normal hayatımızı unuttuk, her yer kapalı, yasaklar devam ediyor. Yani ölümle yaşam arasında savaş verdiğimiz bir yılla mücadele ediyoruz.” Dedi.

Editör: TE Bilisim