ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ/ORHAN SAĞLAM

Şehrivan Gazetesi olarak “Van’ın en büyük sorunu nedir?” sorusunu yönelttiğimiz Vanlılar’ın her biri farklı bir konuyu işaret etti. Her biri ayrı bir sorunu dile getiren Vanlılar, Van’da son 20 yılın öne çıkan bir çok konusunu öne çıkarırken bunların başını kentin işsizliği, genç nüfusu ve gelişmişliğin önünü kapatan bazı yatırımlar olarak sınıflandırdı.

VANLILAR İÇİNİ ŞEHRİVAN’A DÖKTÜ

Tüm dünyayı etkisi altına alan Korona Virüsle birlikte ülkede birçok iş yeri belli bir süreliğine kapatılmak zorunda kalırken, birçok iş yeri iflas bayrağı çekti. Sürecin başında devlet elinden geleni yaparak özellikle kısa çalışma süreciyle iş yerlerine parasal anlamda destek oldu. Ancak bunca yardıma rağmen özellikle küçük esnaf bu anlamda ayakta durmakta zorlandı. Korona Virüsle mücadele devam ederken, bir süre önce iş yerleri de yeniden açılarak hizmet vermeye başladı. Hala çok zor şartlarda hayatını idame ettirmeye çalışan Vanlılar, pandemi süreci devam ederken Şehrivan Gazetesi’nin sorularını da cevapladı. “Van’ın en önemli sorunu nedir?” sorusunu cevaplayan esnaflar ve vatandaşlar bir çok önemli konuya değinirken pandemi öncesinde de hiç gündemden düşmeyen işsizliği öne çıkardı. Van Gölü’nün yeterince korunamamasından bitmeyen Çevre Yolu’na, kentteki çalışmalardan yeşilin eksikliğine kadar bir çok konuyu değerlendiren vatandaş eski günleri mumla aradıklarının altını çizdi. Vatandaşlar bir çok sorunun da ötekinin sebebi olduklarını vurguladı.

           

SORUNLARA ÇÖZÜM BULUNMALI ÇAĞRISI!

Van’daki altyapı sorununa değinen vatandaş Emine Uyar, cümlelerine şöyle devam etti: “Çöp sorunu düzeltilmediği sürece Van’a çok ciddi zararlar vereceğinden eminim. Sahillerimiz kirli. Denetimler yapılmıyor. Yapılsa bile formalite yapılıyor. Çözüm odaklı yapılmıyor. Dediğim gibi altyapı çalışmaları çok kısıtlı bundan dolayı vatandaşlar sorunlar yaşıyor. Ondan sonra arabaların park alanları kısıtlı vatandaşlar caddelerde sürümekte zorluk çekiyor. İşsizlik hat safhada buna bağlı olarak kiraların yüksek olması halkı maddi anlamda zarara sokuyor. Birde hayvan barınakların olmaması büyük bir sorun.” İfadelerini kullandı.

İŞSİZLİK, GENÇLERE GENÇ YAŞTA KARAMSARLIK YAŞATIYOR

Van’ın en büyük sorununun işsizlik olduğunu söyleyen Hakan İlgin, “Gençler sabah evden uyanıp çarşıya giderler. Akşam vakti eve dönerler. Genç nüfusa sahip çıkılsa üretime teşvik edilse Van daha da gelişme sağlar. Van’ın sorunları sayarak bitmez. Ama işsizlik en büyük sorun. Ondan sonra sahil yolları, Van gölünün çevresi ve altyapı eksikliği gibi sorunlara çözüm bulunmalı.”

“EN BÜYÜK SORUN İŞSİZLİK”

Kentin en büyük sorunun işsizlik olduğuna dikkat çeken Mazlum Adiloğlu isimli vatandaş, “Kesinlikle en büyük sorun işsizlik. Gençler ne yapacaklarını bilmiyor. Genç yaşta karamsarlık yaşıyor. İş olsa belki de her şey yoluna girecek diye düşünüyorum. Bu durumda da çok göç veriyoruz. Aslında demem o ki herkes menfaatinin peşinde.”  Dedi

“VAN, BETONDAN İBARET YEŞİLLİKTEN YOKSUN”

Van’ın yeşillik sorununun olduğunu ve betonlaşmanın arttığını kaydeden Yusuf Tok isimli vatandaş, “Van merkezde ağaçlı bir yer bulmak artık çok zorlaştı. Artık sorun deyince aklıma ilk yeşillik geliyor. İşsizlik sadece Van’da bir sorun değil. Türkiye’nin her tarafında işsizlik baş göstermiş durumda. Ama tabi virüsle birlikte kapıların kapansı Van’daki  ticareti kötü etkiledi.” Cümlelerini kullandı. 

“VAN SAHİPSİZ BİR KENT”

  

Van’ın sorunlara çözüm bulunması gerektiğini dile getiren Fırat İnan, “Hangi sorundan başlasam bilemedim. Sahipsiz bir yerin çok fazla sorunu olur. İşte Van’da sahipsiz yerlerden biri. Bu kadar güzel bir göle sahip bir yerin bu kadar kirli olmasıda hem bizim suçumuz hem de yönetimin suçu. Bu göl farklı bir ilde olsaydı, turizm sektörü gelişirdi.” Dedi.

PANDEMİ EKONOMİYİ ÇÖKERTTİ

Tarık Saylan adlı bir esnaf, pandeminin ciddi tahribat yarattığını vurgularken, “Bu salgın öncesi İranlılar’ın gelişi, çarkın dönmesi anlamında nispeten bir hareketlilik yaşanmıştı. Turizm iyi bir noktaya taşınmıştı. Van yurt içi-yurt dışı turistlerin uğrak yerleri olma noktasında iyi bir noktadaydı. Üstelik bu yeterli turizm yatırımı olmamasına rağmen sağlanıyordu. Kapıköy ile birlikte ithalat-ihracatta kıpırdanma büyüktü. Van otellerin, restoranların, giyim sektörünün merkezi olmuştu. Bu anlamda üretimi olmayan bir kent için işler iyi gidiyordu fakat böylesi bir süreç ciddi darbe vurdu. Hali hazırda üretmeyen ve sadece satan bir kent için bundan daha büyük bir kayıp olamazdı. Esnaflar olarak kiraları bırakın evlerimizi bile geçindiremeyecek bir noktaya geldik. Sürecin bitmesi için dua ediyoruz ama her geçen gün daha kötü bir hal alıyor maalesef. İnşallah bir an önce biter de hem bu hastalıktan hem ed bu krizden kurtuluruz.” Dedi.

“VAN’A SAHİP ÇIKILMALI”

Şehrivan’a konuşan Doğan Ayaz şunları anlattı: “Van’ın en büyük eksiği altyapı, işsizlik ve yolların düzensiz yapılışı. Hiçbir caddeye veya sokağa önem verilmiyor. Ayrıca sağlık konusunda da çok büyük eksiklerinin olduğunu düşünüyorum. Hepimiz Van’a sahip çıkmalıyız. Bazı şeyleri de kimseden beklemeden biz yapmalıyız.”

“TEMBELLİK GENÇLERİN İÇİNE İŞLEMİŞ”

En büyük sorunun belediyelerin çalışmaması diyen esnaf Haşim Malkaver, “Cadde ve sokakların onarılmaması ciddi altyapı sorununu ortaya çıkarıyor. Van’ın gelişmesini sadece cafe ve okey salonuna bağlayan kesim, işsizlikten dolayı ne yapacağını bilmiyor. Hayat bitiyor. Üretim olmadan gelişme olmaz. Tembellik artık gençlerimizin içine işlemiş durumda. Evet, Van’da başlıca sorunlar var ama biz onlara çözüm bulacağımıza sorunları çoğaltıyoruz.” Diye ekledi.

KASSAP: DOĞUNUN GÖZ BEBEĞİYİZ AMA NEYE YARIYOR

Van’ın bir fabrika ihtiyacı olduğunu söyleyen Mert Kassap, “Cadde ve sokakların düzenlenmesi adına sadece asfalt döküleceğine, geçinemeyen ailelere destek verilmeli. Altyapı, hizmet, tarım ve hayvancılığa biraz daha önem verilmeli. Merkeze yakın hiçbir tarlayı değerlendiremiyoruz. Ayrıca baraj yapılsa belki de tarım gelişir. Buna bağlı olarak hayvancılıkta gelişir. Doğunun göz bebeğiyiz ama neye yarıyor.” Diye konuştu.

“TARIMA VE HAYVANCILIĞA YATIRIM YAPILSA GÖÇ BİTER”

Serhat Tanrıtanır isimli vatandaş ise şunları söyledi: “Van, tarımsal anlamda çok geniş bir coğrafyaya sahip ama ne yazık ki çifçiye bir destek yok. Ayrıca Van turist çekecek  tarihi ve güzel yerlere sahip. Bunlara rağbet çok ama bakım yok. Yatırımcılar Van’a bir yatırım yapmadığından dolayı genç nüfus sürekli batıya göç etmek zorunda kalıyor. Tarıma ve hayvancılığa yatırım yapılsa batıya giden göç durur ve gelişmeye doğru yol alır.”

ÇEVRE YOLU EN BÜYÜK DERDİMİZ

Görüş bildiren bir diğer vatandaş olan Mahmut Can Balcı ise en büyük sıkıntının Çevre Yolu olduğuna vurgu yaparak, “Biz bir türlü büyüyemedik. Kent nüfus olarak büyüse de fiziksel olarak istenilen modernliğe ve büyüklüğe ulaşamadı. Bunun en büyük sebeplerinden birisi Çevre Yolu’nudur. 10 yıldır bitmeyen bu yıl tam anlamıyla kenti tıkadı. Bu takınıklık sadece Çevre Yolu’nun bitmesi ile sağlanacak. Biz kentin büyüklüğü ve modernliğini konuşacaksak bu işin hızlıca bitirilmesini sağlamalıyız. Yöneticilerimiz artık bu işi hızlandırmalı, nihayete erdirmeli.” Dedi.

ÜRETİM EKSİĞİMİZ VAR

Kentin en önemli sorunlarından birisinin üretim olduğunu vurgulayan Murat Can adlı vatandaş ise, “Biz ekonomisi hareketli, normal yaşamı çok lüks olan bir kentiz. Baktığınızda kentteki lüks, yüksek kiralar, pahalı arabalar başka illerde yok neredeyse. Ama tüm bunlar üretim yapamayan bir kentte yer alıyor. Oysa ki üreten, sanayisi olan, ihracatı olan bir kent olmayı başarabilseydik şu an bir çok kentin önünde yer alacaktık. Gaziantep, Batman, Kayseri gibi kentler son 20 yıllık büyümesini buna borçlu. Bizim acilen genç nüfusu kullanıp bunu halletmezi gerek.”

  

Editör: TE Bilisim