ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - DAP, Van’ın tarihi yolculuğunun başladığı URARTU medeniyetini turizme kazandırmak için kolları sıvadı. Türkiye’nin ve dünyanın önemli medeniyet yollarını turizme açtığı ve destinasyon merkezi haline getirdiği süreçte DAP eliyle Van’daki Urartu Koridoru ile Van’da devasa bir medeniyet yolu turizme kazandırılacak. Avrupa’dan ve dünyadan turistler Van’a gelip Urartu Koridoru ile Van’ın tarihi ve doğal güzelliklerine uzanacak, Şamram kanalı gibi bir çok değer anlam kazanacak.

 

Tarihi projenin tanıtımı önceki gün Şehrivan’ın da katıldığı toplantıda Van kalesi eteğinde Van Evleri alanında yapıldı. Yapılan toplantıda konuşan DAP Bölge Kalkınma Başkanı Adnan Demir, 2015 yılı içerisinde başlatılan çalışmaların 2016 yılı içerisinde Van Kalesi Yürüme Yolu ve Karşılama Merkezi ile Gevaş Selçuklu Mezarlığı Çevre Düzenlemesi Projesinin finanse edilmesi ile sürdüğünü dile getirdi. Demir, Demir, “2017 yılı içerisinde önceki yıldan devam eden projelerin çalışmaları yapılırken, aynı zamanda yeni projelere de destek verilmiştir. Bunlar Eski Van Şehri Kazısı, Eski Van Şehri Projesi ve Urartu Gelişim Koridoru Projesidir. Bugün tanıtımını yapacağımız Urartu Gelişim Koridoru Projesi ile Urartuların başkenti olan Van şehri ve çevresinde yer alan tarihi Urartu miras alanlarının bir kültür rotası, kültür gelişim koridoruna dönüştürülmesi ve bu alanlarda sosyal, ekonomik ve kültürel kalkınma hareketinin başlatılması planlanmaktadır.” İfadelerini kullandı.

 

İHALEYİ ‘KÜLTÜR ROTALARI DERNEĞİ’ ALDI

Urartu Gelişim Koridoru projesinin hayata geçirilmesiyle ilgili geçen süreyle ilgili bilgiler veren DAP İdaresi Özel Kalem Müdürü Süha Durak şunları söyledi: “2015 yılında tüm kesimlerin katıldığı ve Van’da yaptığımız bir çalıştayda bu projeye başladık. Uzun süredir bu çalışmanın detayları üzerinde çalışıyoruz. Nihayetinde 2017 yılında yapmış olduğumuz ihale ile proje yüklenici firma tarafından kazanıldı. İhaleyi alan Kültür Rotaları Derneği bu işi uluslararası düzeyde yürütebilecek çok önemli bir gruptur. İnşallah onların çalışmaları ile çok iyi bir kültür rotası, gelişim koridoru yapılması planlanıyor. Yapmış oldukları çalışmalar önemli bir yere sahip olacaktır. Bu çalışmada yerelin yönlendirmeleri ile çalışmaya başlamıştık. İnşallah bu çalışma bundan sonraki süreçte yine yerel aktörler ön planda olacak.”

 

 

CLOW: İPEKYOLU ÖNEMLİ BİR PROJE

Projeyle ilgili konuşan Kültür Rotaları Derneği Proje Koordinatörü Kate Clow ilk olarak, “Kültür Rotaları Derneği 2012 yılında turizm Bakanlığı tarafından kuruldu. Dernek Avrupa ve Türkiye’nin kültür rotları arasında bir bağ olma özelliğine sahiptir. Yakın zamanda Yunanistan ve Bulgaristan’da UNESCO İpekyolu Projeleri için çalışmalar yapmak planlanıyor. Buradaki avantajları Van’da hayata geçirmeyi planlıyoruz. İpekyolu toplantısı Ağustos’ta yapılacak. İstediğiniz takdir de o toplantıya buradan yani yerelden birilerini gönderebiliriz.” Şeklinde konuştu.

 

 

“BİN KİLOMETRELİK YÜRÜYÜŞ YAPILACAK”

Urartu Medeniyetinin çok büyük bir medeniyet olduğunu söyleyen Clow şöyle konuştu: “Urartu çok büyük bir medeniyettir. Buradaki eserlerde halen gerçekliğini ve tazeliğini koruyor. Buda çok önemli bir detaydır. Bu proje kapsamında bütün göl kenarında Urartu ve diğer tarihi alanlarında gezmeyi düşünüyoruz. Bütün göl kenarında ve Şamran Kanalını da işin içine kattığımız zaman bin kilometrelik bir mesafeyi düşünüyoruz. Bu etapta sadece bin kilometre düşünmüyoruz. Bunun dışında 3 ayrı bölge düşünüyoruz. Bu bölgelerde yapılan çalışmalar kapsamında turistleri buraya çekmeye çalışacağız. Şamran Kanalı ve Nemrut Dağına çok önem veriyoruz. Bu alanlarda ciddi çalışmalar ve yürüyüş alanları ile ilgili çalışmalarımız olacak.”

 

CLOW: KÖYLERİ GELİŞTİREBİLİRİZ

Clow, yapılacak olan yürüyüş yolları üzerinde bulunan köylerin gelişmesi için yabancıların Van’a getirilebileceğini söyledi. Clow, “Yapılacak yürüyüş yollarının yanı sıra başka turizm alanları da hayata geçirilebilir. Örnek olarak göl kenarında yüzme alanları, bisiklet yolları ve buna benzer birçok spor aktiviteleri yapılabiliriz. Yani bu sadece yürüyüş yolları ile kısıtlı kalmayacak. Burada genç bir nüfus var. Bunu iyi bir şekilde değerlendirebiliriz. Avrupa’ya gençlerimizi gönderebilir ve Avrupa’dan gençleri buraya getirebiliriz. Yürüyüş yoluna gelen turistlerimiz için burada konaklayacak evler ve güzel oteller yapılabilir. Özellikle bu yürüyüş yollarında köyler olduğu için bu köylerde çalışmalar yapılabilir. Yol üzerinde yer alan köylerimizin gelişimini artırmak için yabancıları buraya getirebiliriz. Gelecek olan yabancılar bu köylerin gelişimi ve insanların yeniden köylere gitmesi için büyük önem taşıyor.” Dedi.

 

“YEREL AKTÖRLERLE ÇALIŞACAĞIZ”

Yerele de önem verdiklerini ve irtibat halinde olacaklarını söyleyen Clow şunları söyledi: “Buradaki yerel aktörler ile bir araya gelip görüşmeler yapmak istiyoruz. Buradaki yerel aktörlerden zaman zaman bir şeyler isteyecek ve taleplerimiz olacak. Buradaki görüşlerimizde tek tek yani bire bir görüşmeler yapmak istiyoruz. Burada yapacağımız tüm çalışmalarda yerel aktörlerin tecrübelerinden faydalanmak ve gerekli destekleri görmek istiyoruz. Bu bizim için çok önemlidir. Ben şimdiden bize bu anlamıyla destek olacak herkese çok teşekkür ediyorum.”

 

DEMİR: DANIŞMA KURULU OLUŞTURULMALI

Yerel aktörler önemine değinene bir diğer isim ise DAP Başkanı Adnan Demir oldu Demir, “Yerel aktörlerinde içinde yer aldığı bir danışma kurulu oluşturulmalı. Bu işte taraflar kimse o kişilerden birer kişinin katılacağı bir kurul oluşsun. Çünkü Kate Hanımın tespitleri olacak ama yerel aktörlerinde kendilerine göre tecrübeleri var. Hazırlanacak olan çalışma kapsamında belirli dönemlerde bir araya gelmenizde fayda var. Bir diğeri ise biraz kırsal turizmi de içinde düşündüğünüz zaman rota üzerinden gelecek olan turistlerin geçeceği noktalarda yapılması planlanan tesisler doğa yapısını bozmayacak şekilde yerel aktörler ile istişareli olması gerekiyor. Biz birilerini kanalize etmek istemiyoruz. Ancak turistler için hangi noktalarda neler olacağı konusunda istişare halinde olunması gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

 

 

“DAKA HER SORUNDA YANINIZDA OLACAK”

DAKA desteğinin de her zaman olacağını aktaran Demir şöyle devam etti: “Yapacağınız çalışmalarda yaşayabileceğiniz engellemelerde DAKA ile işbirliği halinde olmanız önemlidir. Bizde bu anlamda ajans ile çalışmanızı tavsiye ediyoruz. Yaşayacağınız sorunlarda sorunları aşmak konusunda DAKA size önemli yardımları olacaktır. Bu anlamda gerekirse bir arkadaşın görevlendirilmesi önemli olacaktır. Yaşadığınız sıkıntılarda bizimle de bir iletişim halinde olmanız önemlidir. Bizde bu anlamda sizlere gerek DAKA üzerinden gerekse de diğer şekilde destek olmaya hazırız.”

 

TUNÇDEMİR: HER ZAMAN DESTEKÇİNİZİZ

Vangölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir, projenin önemli olduğunu söyledi. Tunçdemir, “Bu proje ülkemiz, bölgemize ve ilimiz katkı sunacak bir projedir. Bana göre geç kalınmış bir projedir. İnşallah hep birlikte çalışacağız. Ben tur operatörlüğü yapıyorum. Bu projede yer alan isimler ile tanışıp beraber çalışmayı isterim. Van bir geçiş noktasıdır. Bu anlamda bu noktayı iyi kullanmamız gerekiyor. Urartular sadece bizim için değil Dünyadaki diğer insanlar içinde önemli bir yere sahip bu anlamıyla proje daha da bir anlamlıdır. Bizim kapımız sonuna kadar sizlere açıktır. Ne zaman ihtiyaç olursa sizlerle beraber hareket etmek isteriz.” Dedi.

 

 

BAYHAN: DSİ İLE GÖRÜŞÜLME YAPILMALI

Van Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Necmettin Bayhan Şamran Kanalı yürüyüş yolunda DSİ ile görüşülmesi gerektiğini söyledi. Bayhan şunları söyledi: “Şamran Kanalı ile ilgili Devlet Su İşleri (DSİ) Müdürlüğü bir ihale yaptı. Bu proje ihalesidir. 3 ayaklı olarak yürütülecek. Birinci ayak onaylandı. İkinci ayak yapılıyor ve üçüncü ayakta yakın zamanda hayata geçirilecek. Bu anlamda DSİ ile görüşülmesi önemli bir yere sahiptir. Yapılacak olan çalışmalarda DSİ ile görüşülmesi önemlidir. Buradaki en büyük paydaş DSİ’dir bu yüzdende görüşmeler yapılması önemli olacaktır.”

 

DURAK: KORİDOR ÖNEMLİ BİR YERE SAHİP

Urartu Gelişim Koridorunun uzun bir kilometreyi kapladığını söyleyen DAP İdaresi Özel Kalem Müdürü Süha Durak bu koridorun Van ve bölge için önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Durak, “Urartu Gelişim Koridoru esasında bölge ve Van için önemli bir yere sahiptir. Az bir yerden bahsetmiyoruz. Uzunca bir kilometrede önemli bir noktaya getirmesini düşünüyoruz. Sonuçlarında güzel sonuç çıkarmasını bekliyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

 

ÖZCAN: KÜLTÜR ROTASI OLUŞTURUYORUZ

Bir kültür rotası oluşturduklarını söyleyen Kültür Rotaları Derneği alan çalışanı Altay Özcan şunları söyledi: “Bir kültür rotası oluşturmaya çalışıyoruz. Yürüyüş sadece bir kültür. Bunun yanı sıra koşu, kayak, yüzme ve buna benzer çok fazla sporlar var. Bu proje hepsinin beraberinde getiren bir projedir. Ben projenin alan araştırmasında yer alacağım. Bunun yanı sıra bir rehberim. Ben bir rehber olarak Vangölü’nün bu projeye çok ciddi katkılar sunacağına inanıyorum. Bu proje Vangölü’ne çok uygun olacak. Yapacağımız çalışmada web sitelerinde istenildiği seviyede istediği her şeyi görebilecek. Yani insanlar Van’a gelmeden buraya gelmeden önce istedikleri her şeye ulaşabilecekler.”

Editör: TE Bilisim