ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL - DAP’ın desteklediği önemli projelerden birisi de Van Kalesi Yürüyüş Yolu ve Karşılama Merkezi. Yıllardır karanlıkta duran, turizmde hak ettiği ilgiyi göremeyen Van Kalesi, tam bir değere dönüşecek. Etrafı surla çevrilme çalışması devam eden Van Kalesi’ne girişler gişeden olacak. Van’a gelen turistler araçlarından inip bilet ile kale alanına girecek. İnsanlar hem kaleyi hem de müzeyi gezme fırsatı bulacak. Urartu Kalesi farklı dokunuşlar ile tam turizmde ilginin odağı olacak.

 

DAP’ın desteklediği Van Kalesi Yürüyüş Yolu ve Karşılama Merkezi projesi çalışmaları sürerken toplantıda surlarla çevrilme çalışması devam eden projenin de detayları paylaştı. Çalışmalarının son sürat devam ettiği proje, Van Kalesi’ne gelen ziyaretçileri çok daha rahat bir gezi yapmasını sağlayacak. Yapılan olan turnikeler ile isteyen yürüyerek, isteyen ise bisikletle kale içinde gezebilecek. Yürüyüş alanının yanı sıra vatandaşlar ve ziyaretçiler kafeterya da yaz ayları dışında kış aylarında da istedikleri gibi zaman geçirebilecek. İşte bu proje de Van’ın kalkınması adına önemli bir yere sahip.

 

 

MÜZE MÜDÜRÜ PROJEYİ TEK TEK ANLATTI

Van Kalesi Yürüyüş Yolu ve Karşılama Merkezi ile ilgili konuşan Van Müze Müdürü Erol Şenel proje hakkında bilgi verdi. Şenel, “Biz bu projeye başlamadan önce eski Van şehri ile bir bütün olarak Van Kalesi’nin biz nasıl koruruz ve gelecek nesillere nasıl aktarabiliriz. Bunun düşüncesi içinde olduk. Bizim öncelikli hedefimiz koruma amacıdır. Bizler Van Kalesine gelen insanların daha rahat gezmeleri konusunda yaptığımız çalışma neticesinde böyle bir projeyi Rölave Müdürlüğü ile birlikte ortaklaşa olarak çizildi. Müzenin hemen sonrasında biz projeyi başlattık. Daha sonra arkeolojik sit alanının tamamını kapsayacak şekilde tasarladık. Erkan hocam şu anada kazı çalışmaları yapıyor. Bu kazı alanlarının bitiminden sonra bu alanları da hizmete açmayı düşündük.” Dedi.

 

 

ŞENEL: KORUMA AĞIRLIKLI ÇALIŞIYORUZ

Şenel yaptıkları tüm proje ve çalışmalarda koruma ağırlıklı çalışmalar yaptıklarını söyledi. Şenel şöyle konuştu: “Öncelikli korumaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Belki de koruma duvarları beton olduğu için tepki alacak ama öncelik koruma olduğu için başka bir alternatif olmadığını gördük. Bu alanının tamamını sınırladık. Giden valimiz ile belediyenin arazisi olan yerleri de çevreleyip bitirmeye düşünüyoruz. Müzeden hemen önce bir karşılama, turnike sistemi olacak. Vatandaş istediği zaman biletini aldıktan sonra giriş yapacak. Orada bisiklet alanı olacak. İsteyen bisiklet ile isteyen ise yürüyerek gün boyun burada gezi yapacak. İnsanları sadece burayı kaç dakikalığına görmek yerine gezip burayı görmelerini istiyoruz.”

 

 

“47 TAŞINMAZ KÜLTÜR VARLIĞI VAR”

Proje ile yazın verilen kafe hizmeti kışında artı verilebilecek. Bu konuda da konuşan Şenel, “Müdürümüz ile birlikte projelerimizi geçirdik. Burada bulunan kafeteryamızı genişletecek ve kışında hizmet verecek hale getireceğiz. Bunun dışında bir dere var. Bu dereninin debisi çok büyük, su alanı da çok küçük olduğu için ister istemez kötü bir görüntü oluyor. O derenin küçültülmesi ve ışıklandırma yapılması durumunda da burada yürüyüş yolu yapmayı hedefliyoruz. Kalede 47 taşınmaz kültür varlığı var. Bunları önce cephede tabelalar ile sunmak ve gelen misafirlere bilgi vermek ve insanlara sunmak için bir çalışma olacak. Bir bütün olarak bu projeyi insanlarımıza kazandırmayı hedefliyoruz. Bu anlamda DAP’ta bize destek verdi. Çalışmamız hızlı bir şekilde devam ediyor.” İfadelerine yer verdi.

 

 

YER ALTI TUVALETİ YAPILACAK

Projede otoparkında yer aldığını söyleyen Şenel son olarak şunları söyledi: “Abdurrahman Gazi Türbesinin olduğu alanda bir tuvalet vardı. Bu tuvalet cami duvarına denk geldiği için bu tuvaleti kaldırdık. Yapılan projede caminin karşında yer alan bir alt kısım kullanılarak yeri altına bir tuvalet yapılacak. Buda projede yer alıyor. Müze binası yapıldığı zaman ne yazık ki düşünülmemiş. Bu projede otoparkta var. Bir otoparkta yapılacak. Turnikeden bahsettim. Bu turnikenin bir tanesi de bu tarafta yapılacak. Araçları ile gelen insanlar bu turnikeden giriş yapabilecek. Burada bir Eski Erzurum yolu var. O yolda aktif hale geldi. Höyükten geçen bir yol vardı. Açılan yeni yol ile artık buda olmayacak.”

 

 

KONYAR: ARAÇLARDAN DOLAYI SIKINTI YAŞIYORUZ

İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Araştırma Merkezi Müdürü Erkan Konyar araçların geçişlerinden yaşadıkları sorunlar olduğunu söyledi. Konyar, “Burada çok ciddi tekerlekli araç sıkıntısı vardı. Bu tekerlekli araçların bize ciddi zararlar var. Öğrencilerimiz rahatsız oluyor ve bizlerde sıkıntı yaşıyorduk. Bu anlamda açtığımız alanları da koruyamıyorduk. Bu bence şu ana kadar ki en iyi projedir. Ben bu anlamda sizlere teşekkür ediyorum. Bu bizim için çok önemli bir yere sahip. Burada ciddi bir çalışma yapılmaya devam ediyor.” Dedi.

 

Editör: TE Bilisim