Ardahan'ın Posof ilçesinde yaban hayvanlarının envanterinin çıkarılması için ormanlık alana yerleştirilen fotokapanlarla, nesli tehlike altında olan vaşak görüntülendi.

 

Orman ve Su İşleri Ardahan Şube Müdürlüğünde görevli uzman biyolog Çağatay Altın, yaptığı açıklamada, Doğa Koruma ve Milli Parklar Ardahan Şube Müdürlüğü ile kentteki ormanlarda büyük memelilerin tespiti ve popülasyonlarının belirlenmesiyle ilgili çalışma başlattıklarını belirtti. Fotokapanların, Türkiye'de yaşadığı bilinen ancak görüntülenmesi zor nadir yaban hayvanlarının, doğal ortamlarında gözlemlenmesi ve yaşam alanları hakkında kesin veriler elde edilmesini sağladığını ifade eden Altın, Posof'un da bu konuda önemli bir noktada bulunduğunu vurguladı.

 

İlçenin sınırlarının belirli noktalarına ilk etapta 9 fotokapan yerleştirdiklerini bildiren Altın, "Daha sonra 15 tane yerleştirmeyi planlıyoruz. Fotokapanların sayısını artırdığımızda daha sağlıklı ve daha fazla görüntü elde etmiş olacağız." dedi. Altın, Ardahan'da çok nadir görünen vaşağın, fotokapan sayesinde görüntülendiğini söyledi. Çalışmanın önemine değinen Altın, şunları kaydetti: "Bu önemli çalışmayla, hayvanların popülasyonu hakkında daha fazla bilgi sahibi olacağız. Şu ana kadar fotokapanlarımıza vaşak, bozayı, çakal, yaban tavşanı, tilki, porsuk, sansar ve kurt yakalandı. Faklı türlerin de görüntülenmesi için alandaki fotokapan sayısını attırmayı planlıyoruz. Böylece Kars ve Gürcistan bölgesinde bulunan yaban kedisini de Posof ormanlarında görüntüleyebileceğiz."

 

Altın, alandaki türleri tespit ettikten sonra belgesel çekimleri için çalışmalara başlayacaklarını dile getirdi. Posof'un yaban hayatı açısından çok önemli potansiyele sahip olduğunu belirten Altın, ilçede çalışmalarını sürdüreceklerini sözlerine ekledi. 

Editör: TE Bilisim