Geçtiğimiz günlerde çıkarılan imar hakkında tespit ve önerilerin yapıldığı toplantıda yapılan imar planının bir sanat eseri olarak değerlendirip itiraz ve eleştirilere kapalı bir tutum izlenerek halka dayatılmaması gerektiği kaydedildi.

 

Van’da geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın bizzat gelerek askıya çıkarıldığını açıkladığı imar planın yankıları sürerken, VASİAD düzenlediği bir toplantı ile yeni imarı değerlendirdi. Kentteki STK temsilcilerini ve inşaat sektöründe hizmet veren VASİAD üyelerinin davet edildiği toplantıda yeni imar ile ilgili öneriler konuşuldu. Askıya çıkmasının üzerinden 15 gün geçen imar planı ile ilgili bazı olmuşuz görüşlerin olması sebebi ile STK temsilcileri ve üyeleri bir araya getiren VASİAD’ın toplantısında VASİAD’ı temsilen Ümit Ova, Kudbettin Baştuğ; TÜMSİAD’ı temsilen M. Zeki Bozkurt; VAN Mühendisler Derneği’ni temsilen Bedrettin Anaran; VANTED’i temsilen Sinan Üzümcü; Van Emlakçılar Derneği’ni temsilen Sabri Çalım ve Orhan Özdek katıldı.

 

“İMAR PLANI HALKA KAPALI BİR TUTUM İZLENEREK DAYATILMAMALI”

 

Toplantının ardından bir açıklama yapan VASİAD yönetimi, toplantıda oluşan genel görüşe göre planların çok uzun bir sürede tamamlanmış olması ve süreç içinde planların birkaç kez değişmesi tüm Van halkında, inşaat ve emlak sektöründe bir bıkkınlık ve planlara karşı güvensizlik oluşturduğu kaydetti. Açıklamada ayrıca, “Şüphesiz ki yeni planlara kentimizin ihtiyacı olduğu büyükşehir olacak ve nüfusu bir milyonu aşan şehrimizde eski planların yetersiz kaldığı herkesçe malumdur. Planların hazırlanmasında teknik kriterlere ve ilgi mevzuatına uygun olarak yapılmaya çalışıldığı bu konuların plan yapıcılarının sorumluluğunda ciddi emekler sarf edilerek tamamlandığı bilinci içindeyiz. Ancak yapılan planların bir sanat eseri olarak değerlendirip itiraz ve eleştirilere kapalı bir tutum izlenerek halka dayatılmaması gerekmektedir. Şehrimizin kanunu denilen ve kesinleşmesine müteakip faydası ve zararı da direkt Van halkına olacak böylesi önemli bir konuda sonradan sorun ve sıkıntılar ile yüzleşmemek adına şimdiden planla ilgi ortak bir görüş oluşturup bundan sonraki süreçte konun takipçisi olunacaktır.” Denildi.

 

“BELEDİYE İMAR POLİTİKALARINI AÇIKLAMALI”

 

Toplantının ardından bazı kararlar alan VASİAD yetkilileri ve katılımcılar, bu kararlar ile ilgili olarak şu ifadelere yer verdi; “Planların plan ilke ve kararları gerekçe gösterilerek dayatılmadan halkın tepkilerine duyarlı olunması, askı süresi içinde yapılan tüm itirazların ciddiyetle incelenmesi ve cevaplandırılması. Planların kesinleşmesinden sonraki süreçte mevzuatı gereği imar programlarının yapılıp yapılmayacağının ve belediyelerimizin bu kapsamda imar uygulaması programlarının ve politikalarının açıklanması.”

 

“ÇEVRE YOLUNDA KAMULAŞTIRMA YAPILMALI”

 

“Çevre yolunun imar uygulaması yapılarak güzergahının oluşturulmasından vazgeçilerek her ilde yapıldığı gibi kamulaştırılma yapılarak çevre yolunun açılmasını ve çevresinde oluşturulan imar planın, imar uygulaması yapmak suretiyle tamamlanması ve şehrin dış çeperlerine doğru yerleşimde bir eğilim oluşturulması.”

 

“STK’LARDAN GÖRÜŞ ALINMALI”

 

“Plan yapım aşamasında görüşüne başvurulmayan STK’dan Askı süresi sonrasında yapılacak değişiklikler için görüş alınması. Belediyelerimizin yapı inşa izni ile ilgili izleyecekleri programın açıklanması.”

 

“ŞEHRİN TAMAMEN YIKILDIĞI DÜŞÜNÜLMÜŞ”

 

Yeni planlarda kentin teknik altyapısının dikkate alınmadığı imar planına göre kapanan yollardan geçen doğal hatlarının olduğu ve bu detayın göz ardı edildiğine dikkat çeken STK temsilcileri, bu konu ile ilgili olarak da şu görüşleri bildirdi, “Şehrin hâlihazır ve kadastral durumunun pek dikkate alınmadığı özellikle merkez bölgesinde terkinler veya 18’inci madde imar uygulaması neticesinde oluşmuş yolların güzergahının değiştirildiği açık yolların kapatıldığı yol genişliklerinin arttırıldığı veya yolların kaydırıldığı bununda zaten sınırlı sayıda olan imar parsellerini öldürdüğünü bu bölgenin tekrar gözden geçirilmesi gerektiği

Kat yüksekliklerinin ve yapı yoğunluklarının orantılı verilmediği aynı ada içinde farklı kat yüksekliklerinin verildiği. Mevcuttaki yapıların veya inşası devam eden yapıların olduğu imar adalarında bile mevcut kat yüksekliğinin korunmadığı, Şehrimizin tamamen yıkıldığı düşünülerek planların hazırlandığı görülmüştür”.

 

“CUMHURİYET’E AYRI ÖNEM VERİLMELİ”

 

Şehrin ana arterleri ve şehrin kimliği sayılan caddelerine (Cumhuriyet, Sıhke, iskele, ikinisan, doğu, ipekyolu, şabaniye…) planlamada ayrı önem verilerek planlanması gerektiğinin altını çizen katılımcılar, yıkılan yapılarının yerinin inşa edilebilmesi için en azından mülkiyet sahiplerini mağdur etmeyecek şekilde eski plan şartları göz önünde bulundurularak planlanması gerektiğini kaydetti. Plan ile ilgili olarak ayrıca şu önerilere yer verildi, “08/06/1995  tarih ve 95/6925 sayılı bakanlar kurulu kararı ile “afete maruz bölge “kararı olmasına rağmen 1655 kotunun altındaki bölgelerde imar parselleri üzerinde yıllardır bir kısmında da ruhsatlı yapılaşma yapmış halkın mağduriyetin giderilmesi. Bu bölgelerin gelecekte akıbeti belirsiz kaderine terk edilmiş bir bölge olmaması için afet bölgesi olarak belirlenen yerlerde planda iyileştirilmeye gidilmelidir. Yıllardır her Vanlının hayali olan sahil yolu ve bandı projesinin plana işlenmemiş olmasının sebebinin ne olduğunun açıklanması.

Yıllardır büyük Müşterek parseller üzerinde yapılaşma yapılan kevenli, bakacık, Yenimahalle gibi mahallelerde görünmeyen ancak ilerde şehrin büyük sorunu haline gelebilecek bu bölgelerde müstakil mülkiyet oluşturabilmek için mevcut durum göz önünde bulundurularak  özel planların uygulanması. İmar planları ile ilgili istişare toplantılarına devam edilmesi gerektiği ve bu şehre sahip çıkma arzusu olan herkesin buna katkı vermesi gerekmektedir. Bir İmar Platformu oluşturularak konun teknik ve hukuksal olarak takibin sağlanması görüşlerin basın yoluyla halkla paylaşılması gerekiyor.”

 

Yunus Emre AYKAÇ-Şehrivan

 

Editör: TE Bilisim