ŞEHRİVAN HABER- Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürü Şeref Demir, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi halkı aşırı su kullanımı konusunda uyararak, Van’ın su konusunda zengin kentlerden biri olmasına rağmen su israfı yapıldığından dolayı herkese eşit su dağılımının gerçekleşemediğini açıkladı. Demir, açıklamasında “Kendimiz kadar komşumuzu da düşünerek bilinçli su tüketimi konusunda daha hassas olmalıyız.” Dedi.

Bayram öncesi su tüketiminin en üst limite çıktığına dikkat çeken VASKİ Genel Müdürü Demir, “İçme suyu ile halı ve oto yıkama, bağ bahçe sulamalarıyla birlikte ciddi sıkıntılar ortaya çıkmaktadır. Maalesef bu bilinçsizce tüketimden dolayı kentin bir çok noktasına yeteri kadar su verilememektedir. Buna dikkat edilerek içme suyunun maksadı dışında kullanılmaması gerekir.” Diye konuştu.

“VAN, EN UCUZ İÇME SUYUNU KULLANAN İLLERDEN BİRİDİR”

Van’ın Türkiye'de kaynak suyu kullanan ender illerden biri olduğunu belirten Demir “Van’ın Gürpınar ilçesi Bejingir kaynağından gelen sağlıklı, kaliteli ve güvenli bir su kullandığı, Yapılan araştırmaya göre büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idareleri ile kıyaslandığında, Van'ın meskenlerde en ucuz suyu kullanan illerden biri olduğu tespit edilmiştir. Şu anda Van Su ve Kanalizasyon İdaresi yürürlükte olan karara göre meskenlerde suyun metreküp maliyeti yaklaşık olarak 6 lira olmasına rağmen, 2 lira 77 kuruşla ücretlendirilmektedir. Kısa bir araştırma yapıldığında, diğer su ve kanalizasyon idareleri içinde VASKİ'nin en ucuz suyu kullanan idarelerden biri olduğu görülecektir.” Şeklinde konuştu.

“İLİMİZE GELEN SU DEBİSİ YAKLAŞIK 1 MİLYON 500 BİNE YETECEKKEN 600 BİN KİŞİYE YETMİYOR”

Kurumun su depolarında kullanılan pompaların 24 saat çalışması nedeniyle ağır bir enerji yükü ve borç altında bulunduğunu belirten Demir, “Van’a gelen kaynak suyunun yaklaşık 1 milyon 500 bin nüfusa yetecek kapasitede olmasına karşın, kaçak ve aşırı su israfı nedeniyle 600 bin nüfusa yetmemesi düşündürücüdür. VASKİ olarak suyun abonelere ulaştırılmasının maliyeti de oldukça yüksektir. Kurumumuzun aylık enerji gideri milyonlarca lirayı bulmaktadır. Ayrıca su bedellerinin zamanında ödenmesi de size daha iyi bir hizmet vermemiz için gerekli ve önemlidir. Halkımıza bilhassa su israfı ve su bedellerinin ödenmesi konusunu bir kez daha hatırlatarak kuruma yardımcı olmalarını istiyoruz.” İfadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim