Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ), her ay ortalama 2 milyon 500 bin TL olan enerji giderini azaltmak için radikal tedbirler alıyor.

 

VASKİ’den yapılan açıklamada, hızla devam eden içme suyu projeleri ile şehrin tüm sondajlarının kaldırılması şeklinde planlandığı belirtildi. Sondajların kapatılmasıyla büyük bir enerji tasarrufu sağlanacağı dile getirilen açıklamada, “Şehir merkezindeki sondajların kademeli olarak kapatılmasından sonra, ilçelerde de kaynak suyu ile içme suyu temini için çalışmalar hızlandırılacak. Şu anda en fazla sondajın bulunduğu ilçe olan Muradiye'de üç doğal kaynak suyunun içme suyu hattına verilmesi için nisan ayından itibaren fizibilite çalışması başlatılacak” denildi.

 

VASKİ Genel Müdürü Ali Tekataş ise, ana su isale hattından gelen doğal kaynak suyunun tüm yerleşim yerlerine yeterli olduğu halde daha önceki yönetimler tarafından sondajlar açılmasının büyük sorun teşkil ettiğini söyledi. Tekataş, “Bundan sonra şehir merkezinde bulunan mahalleler için sondaj devrini kısa ve uzun vadede kapatıyoruz. Bu bizim için büyük bir israf, bunun önüne geçmek ve enerji giderlerimizde tasarrufa gitmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

 

VASKİ'nin aylık enerji giderinin ortalama 2,5 milyon TL olduğunu dile getiren Tekataş, “Bunun tahammül edilecek bir yanı yok. Hem su depolarında kullanılan motopompların enerji gideri var, hem de sondajların gideri var. Bunun önlenmesi için artık şehir merkezinde sondajların açılmasını istemiyoruz. Sondajla su verilen sokaklara kendi su depomuzdan ve isale hattımızdan daha sağlıklı su vererek sorunu çözmüş olacağız" diye konuştu. 

Editör: TE Bilisim