ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ / HAKAN SARI - İki devasa sağlık kompleksi bulunan Van’da vatandaş tedavi olduktan sonra eczane bulamıyor. Özellikle de nöbetçi eczane konusunda sayı artırılmasına rağmen vatandaş nöbetçi eczane için kenti bir baştan bir başa gezmek zorunda kalıyor. Özel hastaneler civarında biriken eczaneler dışında diğer eczaneye ulaşamayan vatandaşlar ise durumdan dert yanıyor.

 

Sağlık anlamında önemli yatırımların yapıldığı, SBÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi gibi iki önemli sağlık merkezinin bulunduğu Van’da vatandaş eczane sıkıntısı yaşıyor. Çoğunluğu özel hastanelerin önünde toplanan eczanelere vatandaşlar nöbetçi eczane ararken ulaşamazken kapatılan eski İstanbul Hastanesi tam kapasite faaliyet göstermemesine rağmen önünde büyük bir eczane popülasyonu bulunuyor. Vatandaşın nöbetçi eczane ararken kentin bir başından bir başına gitmek zorunda kalması sıkıntı yaratırken vatandaşın devlet hastanesi diye tabir ettiği iki hastane civarında ise neredeyse hiç eczane bulunmuyor. Şehir merkezinde kümelenen ve devlet hastanelerine gitmek isteyen vatandaşın nöbetçi eczane olduğunda ulaşamadığı eczane konusunda talepler ve şikayetler artarken Van Eczacılar odası da aynı sıkıntıya işaret etti. 38. Bölge Van, Hakkari, Bitlis Eczacı Odası 2’nin Başkanı Eczacı Fikret Baransel nöbetçi eczane sayısı artsa da durumun hakkaniyetli dağılım olmadan çözülemeyeceğine dikkat çekti.

 

 

İKİ DEV HASTANE CİVARINDA ECZANE YOK GİBİ!

Sağlık alanında sağlık üssü olarak anılan Van’da son yıllarda yapılan hastanelerle birlikte sağlıkta devrim yapıldı. Yapılan hastaneler her ne kadar donanımlı olsa da zaman zaman doktor eksikliği ya da diğer yaşanan sıkıntılar Vanlılara isyan ettirdi. İşte bu sorunlardan bir tanesi eczaneler. Van’ın 2 önemli hastanesi olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim Araştırma Hastanesi ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezi yakınlarında eczane bulunmaması vatandaşı zor durumda bırakıyor. Özellikle akşam saatlerinde hastanenin üniversitede, Edremit’te, eczanelerin ise çarşı merkezinde ya da başka alanlarda olması vatandaşa büyük sorun oluyor. Vatandaşlar hastane yakınlarında eczanelerin açılmasını talep ediyor.

 

VATANDAŞ ECZANE OLMAMASINDAN DERTLİ

Yaşanan sorunla ilgili gazetemize konuşan vatandaşlardan Ahmet Gürbüz şunları söyledi: “Benim şahsi aracım yok. Hastaneye gidiş gelişlerde ciddi sıkıntılar yaşıyorum. Özellikle akşam saatlerinde acil bir durum olduğun da bu sıkıntı daha da artıyor. Yüzüncü Yıl’daki hastaneye gidiyorum. Hastanede doktor ilaç yazıyor ve al diyor. Ancak o civarda eczane yok. Yol üzerinde var ancak nöbetçi olmadığı zaman sorun yaşıyoruz. Aracım yok. Önce çarşı merkezine geliyorum, ilacı alıyorum ardından bir daha eve gidiyorum.”

 

 

GÜRBÜZ: SESİMİZE KULAK VERİLSİN

Yetkililere seslenen ve “sesimize kulak verilsin” diyen Gürbüz, “Yetkililerin hastanelere yakınlarında eczane bulundurması gerekiyor. Hadi ben gece otobüs, minibüs olmasa bile bir şekilde taksi ya da akrabalar ile gidip eliyorum. Ya hiç imkanı olmayan insanlar ne yapacaklar. Ben şuna da çok dikkat ettim. Özel hastanelerin olduğu yerlerde genelde eczane oluyor. Ancak devlet hastanelerinin olduğu yerlerde bu yok. Bu neye göre böyle yapılıyor. Bunu da anlamış değilim. Eczanenin özel hastaneler yerine Van’da 2 büyük hastanenin yakının olması gerekiyor. Bu konuda yetkililerin sesimize kulak vermesini istiyoruz.” Dedi.

 

YARARLI: MANTIKSIZ BİR DURUM VAR

Niyazi Yararlı adlı vatandaş eczanelerin hastanelere uzak olduğunu söyledi. Yaralı şöyle konuştu: “Eczaneler gerçekten uzak. Akşam hastaneye gidiyorsunuz. Hastane yakının eczane olmadığı için çarşı merkezine ya da özel hastanelerin olduğu yerlere gidiyor ve oradan ilaç alıyorsunuz. Bir daha aracınıza ya da başka bir şekilde evinize gidiyorsunuz. Bu mantıksız bir durum. Devlet hastanelerinin olduğu yerlere yakın yerlerde eczanelerin olması gerekiyor. Özel hastanelerin olduğu yerde eczane var ancak devlet hastanelerinin olduğu yerde yok. Asıl olarak devlet hastanesinin olduğu yerlerde eczane olmalı.”

 

 

BARANSEL: ŞİKAYETLER OLDU

Vatandaşın yaşadığı sorunları birinci ağıza sorduk. 38. Bölge Van, Hakkari, Bitlis Eczacı Odası 2’nin Başkanı Eczacı Fikret Baransel yaşanan sorunlar ilgili sorularımız yanıtladı. Baransel şu ifadelere yer verdi: “Nöbetçi eczane konusu iye ilgili sağlık müdürlüğümüzle 2016 yılın sonunda görüştük. Sağlık müdürlüğümüzün de ve bizim de bu anlamda sıkıntılarımız var. Vatandaşlarımızın da bu konuda çok şikayetleri oldu. Daha öncelerinde 3 nöbetçi eczanemiz vardı. Ortak kararla 4 nöbetçi eczaneye çıkardık.”

 

DEVLET HASTANE YAKINLARINDA ECZANE YOK

Lokasyon sıkıntısı olduğuna işaret eden Baransel, “Bura da şunu çıkarabiliriz. Eczanelerin lokasyonun da bir sıkıntı var. Şu anda Van da faaliyet gösteren özel hastanelerin önünde çok büyük bir eczane popülasyonu var. Eski, İstanbul Hastanesi’nin önünde 15 veya 20 tane eczane var. Lokman Hekim Hastanesi’nin önünde 14-15 tane eczane var. Yine aynı şekilde Akdamar Hastanesi’nin önünde 10-15 tane eczane var. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim Araştırma Hastanesi ile YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Merkezi önünde hiç eczane yok. Evet, bunlara yakın eczane var ama yürüme mesafesi 3 veya 4 kilometreden aşağı değil.” Şeklinde konuştu.

 

“YÜKSEK ECZANE POPÜLASYONU VAR”

Baransel konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim Araştırma Hastanesi ile YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Merkezi yakınlarında bulunan eczaneler her zaman nöbetçi kalamıyor. Nöbet sistemi Van’da bulunan eczaneler arasında paylaşılıyor. Her gün dört farklı eczane nöbetçi oluyor. Şimdi nöbetçi eczanelerin sayısı da artırılırsa da bir faydası olmuyor. Eczanelerin popülasyonu yüksek olan hastanelerin önünde her zaman bir eczane bulabilirsiniz. Ancak Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim Araştırma Hastanesi ile YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Merkezi önünde böyle yüksek bir eczane popülasyonu yok.”

 

SORUN KAMU ARAZİLERİNDEN KAYNAKLANIYOR

Devlet hastanelerin önünde veya yakınında eczane bulunmamasının sebebini de açıklayan Baransel, “Devlet hastanelerinin önünde eczane bulunmamasının en büyük sebebi kamu arazisinden kaynaklanıyor. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim Araştırma Hastanesi ya da YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Merkezi önündeki arazilerin tamamı kamu arazisi. Dolaysıyla buralarda eczane açılamıyor. Eczane açılamadığı için nöbetçi eczane bulunmuyor. Şimdi orada eczane yokken oraya nöbetçi eczane koyamayız.” Dedi.

 

BARANSEL: HAKKANİYETLİ DAĞITIM OLMALI

Baransel şöyle konuştu: “Şimdi devlet hastane yakınlarında bulunan kamu arazilerinde 10 veya 15 tane eczane açılmasına izin verilirse bu sıkıntı ortadan kalkar. Bu nasıl olur. Devlet destek çıkarsa hakkaniyetli bir şekilde eczaneler arasında dağıtım yapılarak her hastane için önünde bulunan kamu arazisi içinde 15 veya 20 tane eczane yapılırsa bu sorun çözülür. Biz bu konuyla ilgili pozitif görüşümüzü açıklamıştık. Bura da önemli olan bu proje uygulamaya konulduğunda suiistimale ihtimal vermemek ve eczaneler arasında hakkaniyetli bir dağıtım yapmak ve orada eczane sayıları biraz fazla olmalı çünkü her akşam oraya bir nöbetçi eczane koyabilelim.”

 

“EN İYİ NÖBET SİSTEMİNİ YAPTIK”

Vatandaşın nöbetçi eczanelere ulaşması için birçok toplantı yaptıklarına işaret eden Baransel, “Şimdiki nöbetçi eczane sistemi için çok toplantı yaptık. Nöbetçi eczane sisteminde Cumhuriyet Caddesinde bir tane nöbetçi eczane bıraktık. Lokman Hekimin’in önünde bir tane bıraktık, İpekyolu üzerinde bir tane bıraktık. Akdamar Hastanesi önünde bir tane bıraktı. Böyle bir sistem oluşturmamızın sebebi faal olan hastanelerin önünde mutlaka bir tane nöbetçi eczane olmasıydı. Cumhuriyet Caddesi üzerinde ve Beşyol’da nöbetçi eczanenin olmasının sebebi de merkezi yer ve cedde oldukları içindi. Şöyle bir durumda var. Bazı vatandaşlarımızın aracı var bazıların yok. Bu yüzden toplu ulaşımla nöbetçi eczanelere ulaşabilmeleri için böyle bir uygulama yaptık. Tabi şu an ki mevcut durumda olabilecek en iyi yöntem budur.” İfadelerini kullandı.

 

TOPLU TAŞIMANIN DA ETKİSİ VAR

“Nöbetçi eczanelerin sıkıntısının bir diğer ayağı toplu taşımanın yetersiz olmasından kaynaklanıyor” diyen Baransel son olarak şunları söyledi: “Bunun en temel ayaklarından biri toplu ulaşım oluşturuyor. Toplu ulaşımın da bu konuda etkisi var. Akşam saat 11 veya 12’den sonra minibüs ve otobüs bulmak zor. Bunun için hastaneden 500 metre ve 1 kilometre uzak bıraktığımız nöbetçi eczaneler hastalar için sıkıntı yaratıyor. Tabi büyük şehirlere baktığınız orada hastane ve nöbetçi eczaneler arasında uzak mesafeler var. Büyük şehirlerdeki toplu ulaşım bu sıkıntıyı her şekilde çözüyor. Zaten özel aracı olmayan bir vatandaşımızın maddi anlamda durumuz pek fazla iyi olmaz. Gece hastalarımızın taksi tutup da nöbetçi eczaneye ulaşması pek mantıklı olmaz.”

Editör: TE Bilisim