Van’ın artık trafiğin yoğunluğunu kaldırmayan cadde ve sokakları can sıkarken kent merkezini rahatlatacak arayışlar devam ediyor. Alternatif caddelerin açılmasının ve kentin sıkışıp kaldığı iki caddeden kurtulmasının şart olduğu bir süreçte kısa vadeli hamlelerle tıkanıp kalan trafiğin rahatlamasına çözüm aranıyor. Bunlardan birisi de daha önce de bir kaç defa tek yön – çif yön değişikliği yapılan İskele Caddesi’nin yeniden çift yöne dönüştürülmesi...

 

Van’ın en büyük sorunlarından bir tanesi olan trafik ve ulaşım sorunu esnafında ekmek kapısına kilit vuruyor. Bunun en güzel örneği ve en büyük mağdurları ise İskele Caddesi üzerinde esnaflık yapanlar. Yıllardır caddenin tek yön olmasından dolayı mağduriyet yaşayan cadde esnafın, caddenin çift yöne açılmasını bekliyor. Şehrivan Gazetesi olarak geçtiğimiz haftalarda Sıhke Caddesi’nin trafik ve park sorununda Vanlıların yaşadığı sorunu sizlerle paylaşmıştık. Bu hafta ise ticari imkanları fazla ancak gelişimi bir türlü sıçramayan İskele Caddesi esnafı ile görüştük. Esnafın en büyük derdi ise elbette ki tek yönlü trafik akışı...

 

 

ÖZGÜN: ESNAF OLARAK ÇİFT YÖN İSTİYORUZ

Caddenin çift yön trafiğe açılmasıyla ilgili Gazeteniz Şehrivan olarak görüştüğümüz Kasım Özgün şunları söyledi: “Cadde kesinlikle çift yöne dönüştürülmeli. Sıhke Caddesi’nde olduğu gibi. Esnaf olarak tek yön olmasından rahatsızız. İskele Caddesi çift yön olmadığı sürece emin olun gelişme olmaz. Biz burada esnaflar olarak caddenin çift yöne çevrilmesini istiyoruz. İskele Caddesi çift yöne çevrilmemesi durumunda işyerimi başka bir yere taşımayı düşünüyorum. Çünkü bu cadde üzerinde kazanç elde edemiyoruz. Zarar etmekten se başka yere taşınır ve kazancımı 2 katına çıkarırım.”

 

GÜÇLÜER: ÇİFT YÖN PARK SORUNUNU DA ÇÖZER

Caddede yemek işletmesi olan Tayfun Güçlüer adlı esnaf ise, “Tek yön olması doğru değil. Bu hem esnaf olarak bizleri kötü etkiliyor gelişmemize engel oluyor hem de trafiğin yoğunlaşmasına neden oluyor. Cadde çift yön olması durumunda araçlar 2-3 sıra araç parkı yapamazlar. Ancak tek yön olduğu zaman karşılıklı olarak 2 sıra araç park yapılıyor. Buda insanların iş yerimize gelmesine engel oluyor. Bu yüzden yolun kesinlikle çift yönlü olması gerekiyor.” Dedi.

 

 

ESNAF VALİYE ÇAĞRIDA BULUNDU

Güçlüer, Van Büyükşehir Belediyesine kayyum olarak atanan Van Valisi İbrahim Taşyapan’a da çağrıda bulundu. Güçlüer şunları söyledi: “Daha önce Van’da belediye ile emniyet arasında bir iş birliği yoktu. Kaldırımlar belediye tarafından boşaltılırken, trafik sorunu çözülmüyor, ya da ortak hareket edilmiyorduk. Artık belediyenin başında Vali var. Bu yüzden de belediye, polis ve diğer yetkililer iş birliği içinde Van’ın İskele Caddesi, Sıhke Caddesi’ndeki trafik ve bu yön sorununu çözmeliler. Sizin aracılığınızla kendilerine çağrıda bulunuyoruz.”

 

ÇELİK: BEŞYOL’A KADAR ÇİFT YÖN OLMALI

Sıhke Caddesi üzerinde hırdavatçılık yapan Emrah Çelik caddenin tek yönlü olmasının gelişmesine engel olduğunu dile getirdi. Çelik, “Sıhke’de, İskele de caddenin tek yönlü olmasından dolayı gelişmiyor. Esnaf olarak bu konu büyük sorunlar yaşıyoruz. Esnafın gelişimi için İskele Caddesinin çift yönlü olması gerekiyor. Sıhke de Yeniyol Kavşağına kadar çift yön ancak İskele de aynı şey geçerli değil. Bana göre 2 cadde de Beşyol mevkiine kadar çift yön olması gerekiyor. Bu konuda da belediyeden bir düzenleneme bekliyoruz. Cadde çift yön olması durumda hem esnafın kazancı artar hem de ulaşım rahat sağlanır.” Şeklinde konuştu.

 

 

VATANDAŞTA ÇİFT YÖNDEN YANA

Yemek işletmesinden gazetemize konuşan Mahmut Sular adlı vatandaş şu ifadelere yer verdi: “İskele Caddesi yıllardır tek yön. Tek yönden dolayı sağlı sollu araçların parkı ile birlikte bir tek araç bile buradan güçlükle geçebiliyor. Buranın bir an önce çift yöne dönüştürülmesi gerekiyor ki gereksiz parklar da ortadan kalksın. Caddenin durumunun bu şekilde olması, özellikle trafiğin tamamen kilitlenmesine neden oluyor. Yapılacak olan bu düzenleme ile birlikte esnafta rahatlar. Şu anda burada yemek yiyorum. Emin olun burayı yoldan geçen insanların çoğu burayı görmüyor. Çünkü araçlar dükkanların önüne park ediliyor. Bu yüzden de dükkanlar görünmüyor. Gelip yemek, yemek isteyenler, alış veriş yapmak isteyenler bu dükkanlara gelemiyorlar.”

 

ŞAHİN: GÜZEL CADDE İÇİN ÇİFT YÖN ŞART

Caddenin çift yöne açılmasıyla ilgili Şehrivan’a konuşan seyyar satıcılardan Hamdi Şahin, “Cadde de çok fazla trafik oluyor. Buda tek yön olmasından kaynaklanıyor. Bu cadde her yıl daha da gelişiyor ve güzelleşiyor. Yapılan yeni binalar ve yeni açılan işyerleri burayı güzelleştiriyor. Ancak araçların burada düzensiz parkları ve caddenin tek yön olması caddenin bu güzelliğinin önüne geçiyor ne yazık ki bu yüzden de çift yöne çevrilmesi gerekiyor. Bunun içinde çift yön olması şart.” Dedi.

 

 

UÇAR: YENİYOL’DAN SONRASI ÇİFT YÖN OLMALI

Cadde üzerinde yeni yapılan inşatta çalışan Mehmet Uçar’da caddenin çift yön olmasından yana. Uçar caddenin çift yön yapılmasına dair şunları kaydetti: “Sıhke Caddesi’nden olduğu gibi İskele Caddesinde de Yeniyol Kavşağından sonra yol çift yöne çevrilmeli. Bu şekilde olması hem güzel olur hem de esnafı rahatlatmış olur. Ayrıca cadde de ciddi bir park ve trafik sorunu da var. Caddeler ne kadar geniş ve tek yön olursa trafik o kadar fazla olur. Bu yüzden de cadde çift yöne dönüştürülmeli.”

 

“ARAÇLARINI PARK EDEN EDENE”

Uçar konuşmasının devamında, “Biz birkaç aydır burada inşaat yapımında çalışıyoruz. Cadde tek yön olması nedeniyle araç sahipleri araçlarının inşaatın yanına park ediyorlar. Buda malzeme getirmemize ve çalışmamıza engel oluyor. Biz insanlara ‘burası inşaat alanıdır. Park etmeniz doğru olmaz, aracınız zarar görür’ desek de insanlar buna aldırış etmiyorlar. Hemen geliyorum deyip gidiyorlar ve akşam saatlerinde gelip araçlarını alıyorlar. Sizin anlayacağınız burada araçlarını park eden edene. Hâlbuki yol çift yön olmuş olsa ne bu park sorunu olur ne de bizim çalışmalarımıza engel olacak şeyler olur.” İfadelerini kullandı.

 

 

KILINÇ: ESNAF KEPENK KAPATIYOR

Cadde esnafından Osman Kılınç caddenin tek yön olmasından dolayı esnafın kepenk kapattığını söyledi. Kılınç şunları dile getirdi: “İskele Caddesi Van’ın en güzel caddelerinden bir tanesidir. Ancak trafik sorunu bu caddenin ne yazık güzelliğini bitiriyor. Bu güzelliğin yanı sıra esnafında büyük sorunlar var. Cadde de sürekli işyerlerinin değiştiğini görüyorsunuz. Bunun en büyük sebebi de yolun tek yön olmasından kaynaklanıyor. Esnaf bu cadde de büyük sıkıntılar yaşıyor. Bu yüzden yolun acilen çift yön yapılmalıdır. Cadde çift yön yapılmasından sonra trafik sorunu da çözülmüş olacaktır.”

 

“PATLAMALAR BİZE ZARAR VERİYOR”

Esnafın sorunlarının da çok fazla olduğunu söyleyen Kılınç, “Cadde esnafının yol dışında da çok fazla sorunu var. Özellikle İkinisan Polis Karakolu’na yapılan bombalı saldırı sonra zarar gören işyerleri sahip ve bizler büyük sıkıntılar yaşadık. Bu patlama ve diğer yaşanan patlamalarda hem biz cadde esnafına hem de Van’a büyük zararlar veriyor. Bu patlamaların ve savaşında bitmesi en büyük temennimizdir. Sıkıntılarımız çok sorunlarımız çok fazla. Çok azda olsa yol sorunu çözülmesi bizleri rahatlatacaktır.” Dedi.


ŞEHRİVAN ÖZEL: MERAL YILDIZ - ÖNDER ALTINAL

 
Editör: TE Bilisim