Van sağlık alanında her yıl yeniliklere imza atıyor ancak gözden kaçan eksiklikler vatandaşın canını sıkıyor. Bu eksikliklerden bir tanesi de hastane yakınlarında bulunmayan nöbetçi eczanelerden kaynaklanıyor.

 

Son zamanlarda Türkiye’de de en çok tartışılan konulardan birisi olan Nöbetçi Eczaneler tartışılmaya devam ediyor. Türkiye’nin batısında sık sık nöbetçi eczanelerdeki olaylar ve hasta yakınlarının gazabına uğrayan eczaneler gündeme düşerken eczaneler ile ilgili yeni tedbirler ve önlemler için hazırlıklar yapılıyor. Van’da ise eczaneler hasta yakınlarının tepkilerinden çok hasta yakınlarının ulaşamaması ile gündeme geliyor. Van’ın iki büyük hastanesi her gün on binlerce hastanın akınına uğrarken vatandaşlar çevrede eczane olmamasından şikâyet ediyor. Özellikle nöbetçi eczanelerin şikâyet sebebi olduğu kentte vatandaşlar nöbetçi eczanelere ulaşamamaktan yana dert yanarken her gün 4 nöbetçi eczanenin açık olduğu kentte önceden ilan edilmesine rağmen vatandaş nöbetçileri yetersiz buluyor. Hastanelere uzak olduğunda ise ulaşımın oldukça zor olduğu eczaneler için vatandaş hastaneye yakın ve daha çok eczane talebini dillendiriyor. Eczacılar Odası ise 4 eczanenin yeterli olduğunu savunuyor.

 

DOKTORUMUZ YOK, ECZANEMİZ AZ…

2011 yılında Van’da yaşanan depremler Van’a ders oldu. Sağlık alanında 2011 öncesi ve 2011 sonrası dönemleri yaşanan Van’da, sağlık alanında bir çok yeniliğe imza atıldı. Türkiye’nin birçok ilinde yapılmayan yatırımlar Van’a yapıldı. Tüm bunlara rağmen başta doktor sıkıntısı olmak üzer birçok alanda da henüz her şey yerine oturmuş değil. Bu sorunlardan en büyüklerden bir tanesi olanı ise hastane yakınlarında nöbetçi eczanelerin olmayışı. Eczanelerin hastane yakınında olmayışı her ne kadar göze batmasa da bu sorun vatandaş için bu sıkıntılara neden oluyor.

 

ALAGÖZ: SADECE HASTANE YETMİYOR

Yaşanan sıkıntılarla ilgili gazetemize sitemde bulunan hasta yakınlarından Hamdi Alagöz adlı vatandaş şu ifadelere yer verdi: “Van’da çok büyük ve kapsamlı hastaneler var. Devlet bu anlamda Van’a iyi hastaneler yaptı. Ancak bu sadece hastane yapmakla bitmiyor. Van’da çok fazla doktor eksikliği var. Bunun yanı sıra hastane yakınlarında bulunmayan eczane sorunu var. İnsanlar bu konuda büyük mağduriyet yaşıyor. Yetkili kurumlar hangileri ise bu konuda bir çalışma yapmaları gerekiyor. İnsanların bu konuda mağduriyetleri çok fazladır.”

 

ELÇİ: NÖBETÇİ ECZANE ÇARŞIDA OLMAZ

Hastane yakınında eczanelerin olmayışıyla ilgili şikayetlerini dile getiren Emir Savaş Elçi adlı hasta yakını ise, “Bizim Van’daki hemen hemen bütün nöbetçi eczaneler kent merkezinde hastanelerin olmadığı yerlerde yer alıyor. Bunun bir anlam ifade ettiğini düşünmüyorum. Elbette ki kent merkezinde eczane olmalıdır. Ancak nöbetçi eczanelerin hastane yakının da olması gerekiyor. Adı üstünde nöbetçi eczane. Nöbetçi eczane hastane yakınında olacak ki insanlar akşam hastaneden çıktıktan sonra eczaneden ilaç alabilsinler. İnsanlar hastaneden çıktıktan sonra birde çarşıya gitmek zorunda kalıyorlar.” Şeklinde konuştu.

 

ŞAHİN: TAKSİ TUTACAK PARASI OLMAYAN İNSANLAR VAR

Aracı olmadığı için eczaneye gitmekte sorun yaşadığını dile getiren Abdullah Şahin şunları söyledi: “Saat gece 11’de hastaneye geldim. Doktor ilaç yazdı ve bu ilacı getir görmem gerekiyor diyor. Nöbetçi eczanelere baktım 2’si çarşı merkezde diğerinin ise nerede olduğunu bilmiyorum. Aracım yok bu saate hastaneye nasıl gider gelirim bilmiyorum. Mecburen önce taksi tutup çarşıya gidip geleceğim. Ardından birde hastamı çıkarırken yine taksi tutacağım. Buda büyük bir masraf demektir. Eczanelerin daha doğrusu nöbetçi eczanelerin kesinlik hastane yakınında olması gerekiyor. Yoksa taksi tutacak parası olmayan insanlarımız var. Bu insanlar başta olmak üzere hepimizin düşünülmesi gerekiyor.”

 

ECZANELER ÖZEL HASTANE SEVİYOR!

“Konuyla ilgili görüş belirten bir vatandaş ise: “Hem Bölge hem de üniversitesi hastanesi şehir dışında. Buralara zaten ulaşım konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Geçtiğimiz günlerde kampus hastanesine gittim. Buraya en yakın hastane kampusun çıkışında ana caddenin ters istikametinde. Her şekilde sıkıntı yaşıyoruz ulaşımda. Bölge hastanesinde de durum aynı. Civarda yerleşim olmadığı gibi eczanelerin olmaması da sıkıntı. Şehir merkezindeki eczaneler sadece özel hastaneler etrafında kümelenmiş durumda. Yani eğer özel hastaneye gitmiyorsanız eczaneye zor ulaşıyorsunuz. Geceleri ise eczanelere gitmek tam anlamıyla sıkıntı. Bir ilaç için taksiye 50 lira verip eczane aradığımı hatırlıyorum. Oysa ki belli noktalarda sürekli olarak eczanelerin olması imkanı kısıtlı vatandaşlar için de yerinde olacaktır.”

 

MIZRAK: ECZANE SAYIMIZI ARTTIRDIK

Şikayetler üzerine konuyla ilgili görüştüğümüz Van Eczacılar Odası Başkanı Naman Mızrak her gün hastane yakınında bir eczanenin olduğunu söyledi. Mızrak şunları söyledi: “Daha önce Sağlık İl Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmeler çerçevesinden Van’da nöbetçi eczane olarak hizmet veren 3 eczane sayımızı 4’e yükselttik. Gerek il nüfusunun yüksel olması gerekse de ihtiyaç nedeniyle bu sayıyı arttırdık. Bu çalışma Vanlılara rahat bir nefes aldırmış oldu.”

 

“HASTANEYE YAKIN YERLERDE ECZANELER VAR”

Hastane yakınlarında bulunmayan eczane şikayetiyle ilgili de konuşan Başkan Mızrak, “Her gün 4 eczanemiz açık kalıyor. Bunlardan bir tanesi şehir merkezinde bulunuyor. Diğer üç eczanemiz ise hastanelere yakın bölgelerde hizmet veriyorlar. Örnek olarak Bölge Hastanesi için nöbetçi eczanemiz İpekyolu üzerinde hastaneye yakın bölgede bulunuyor. Bizde bu şekilde eczanelerimizin hastanelere yakın olmasına özen gösteriyoruz. Vatandaşın şikayetleri baş göz üstüne. Ancak dediğim gibi hastane yakınlarında eczanelerimiz hizmet veriyor.” Dedi.

 

MIZRAK: BİLMEYENLER İÇİN MERKEZDE ECZACIMIZ BULUNUYOR

3 nöbetçi eczane sayısını neden 4’e yükselttiklerini de açıklayan Mızrak şunları kaydetti: “Daha önce 3 olan sayımızı 4’e çıkarmamızın sebebi Van’ı bilmeyenlere için merkezde bir eczacı arkadaşımızın nöbetçi yaparak insanların daha rahat bir şekilde eczaneye ulaşmasıdır. İnsanlar diğer bölgelerde nöbetçi olan eczaneleri bulamadıkları zaman merkezdeki eczanelere çok daha rahat ulaşabiliyorlar.” 


ŞEHRİVAN SAĞLIK: ÖNDER ALTINAL / ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim