Önder ALTINAL – Şehrivan ÖZEL


Her Salı günü İran’dan Van’a trenle gelen İran malzemelerine Vanlının büyük bir ilgisi var. İstasyon Mahallesinde bulunana Gar binasına gelen İranlılar kendileri ile birlikte getirdikleri malları orada Vanlılara satıyor. Malların ucuz olması ve gözede güzel gelmesi Vanlılar tarafında büyük ilgi görüyor.

İran’dan trenle Van’a getirilen ev eşyaları, hediyelik malzemeler, süs malzemeleri ve bunun gibi daha birçok çini desenli malzemeler çarşı merkezine getirilmeden Vanlıların büyük ilgisi ile karşılaşıyor ve Gar binası önünde satılıyor. Genellikle şehir merkezinde bulunana Rus pazarlarında ve halk pazarlarında satılan malzemeler yoğun ilgiden dolayı çarşı merkezine gelmeden vatandaşlar alış verişini malzeme trenden iner inmez yapmaya başlıyor. Büyük rağbet gören İran malları her Salı günü trenle Van’a geliyor ve neredeyse yok derecede satılıyor.

SEFER: DAHA UCUZ VE ÇEŞİTTE ÇOK

Görüştüğümüz vatandaşlar malların ucuz ve bir o kadarda göze güzel geldiği için burada alış veriş yaptıklarını belirtti. Alış veriş yapan Mahmut Sefer adlı bir vatandaş malları neden burada aldıklarını ise şöyle açıkladı: “Hemen hemen her Salı günü burada İran mallarını gelmesini bekliyoruz. Çok büyük alış verişler yapmıyoruz ama küçük küçük hediyelik ev gereçlerimiz için buradan alış veriş yapıyoruz. Malzemeler hem ucuz hem desen, dekor ve tasarım olarak güzel malzemeler geliyor. Kendi evimiz dışında hediyelik olarak da bu malzemeleri götürüyoruz. Tüm burada yaptığımız alış verişi çarşı merkezinde de yapabiliyoruz. Ama bu malzemeler çarşı merkezin gelene kadar yarısından fazlası burada satılıyor. Bunun yanı sıra birde esnaf kar payı aldığı zaman çarşı merkezinde yaptığımız alış veriş daha pahalıya geliyor ve malzemelerin çeşitlilik sayısı da azalıyor. Bizde bu yüzden alış verişimizi buradan yapıyoruz.” Dedi.

SAYGIN: ALIŞ VERİŞİMİ ARTIK BURADA YAPACAĞIM

Bayrama bir hafta kala bayram alış verişi içinde hazırlıklara başlayan vatandaşların ilk hedefi trenle gelen İran malları oldu. Görüşünü aldığımız Serap Saygın bayram alış verişimizi yani tabak, kaşık, çatal, şekerlik ve bunun yanı sıra süs eşyası, hediyelik hatta çeyizlik eşyaları buradan temin ettiklerini söyledi. Saygın şu sözlere yer verdi: “Bayrama bir hafta kaldı. Evimizde var olan eksikliklerimizi karşılamak için buraya geldik. Daha öncesinde burada böyle bir pazarın olduğunu bilmiyorduk. Akrabalarımızın söylemesi ile birlikte bizde buraya geldik. Daha önce bayramda için, evimiz için aldığımız birçok eşyayı buradan aldık. Eşyalarda çok ucuz ve kaliteli. Her bayramda çarşı merkezde aldığımız malzemeler bu ay bayram burada aldık ve pazardan da memnun kaldık. Bu yüzden bir sonra ki bayram da burada olacağız. Bir akrabam bunun bana söyledi. Bende gittiğim her yerde bunu herkese anlatacağım. Çünkü çarşıda satılan malzemelerin hepsi burada var. Ve burada hem çeşit fazla hem de fiyatı ucuz. Bu yüzden herkesin burada hediyelikte olsa alış veriş yapmasını tercih ederim.

Editör: TE Bilisim