ŞEHRİVAN HABER: ÖMER AYKAÇ-ORHAN SAĞLAM

Van Belediyesi’nin İpekyolu ve İki nisan caddelerinin kesiştiği kavşağa yerleştirdiği Van Kedisi heykeli, kent merkezinde geçtiğimiz yıllarda yapılan köprülü kavşak nedeniyle yıllardır durduğu yerden kaldırılıp havalimanı kavşağına konuldu. Köprülü kavşak tamamlandıktan sonra heykelin yeniden eski yerine monte edileceği bildirildi ancak o süreçten sonra kedi o kavşakta. Kavşağın tamamlanmasından tam 8 yıl geçmesine rağmen emanet olarak götürülen kedi heykeli için vatandaşlar tekrar eski yerine getirilmesini istedi.

Son yıllarda kentlerin öne çıkan değerlerinin kentin önemli yerine konulması süreci devam ederken Van’da bir dönemin en önemli simgelerinden birisi olan Van Kedisi heykeli bir kez daha gündem oldu. Daha önce İkinisan Kavşağı’nda iken Köprülü kavşak yapımını üstlenen firma, “Kaldırılan kedi heykelinin muhafaza altına alınıp, yapılacak olan köprülü kavşağın bitiminden sonra tekrar aynı yerine bırakılacağını” ifade ettiği kedi yıllardır havalimanı kavşağındaki yerinde duruyor.

“ASLA VE ASLA VAZGEÇİLMEZ SİMGEMİZİ GERİ İSTİYORUZ”

Esnaflardan Aziz Yabaş, Şehrivan’a şunları anlattı: “Van’ın simgesi maalesef birkaç kişi yüzünden neredeyse yok oluyor. Biz asla ve asla vazgeçilmez simgemizi geri istiyoruz. Zaten herkes Van’ı İnci Kefali, Van gölü, Akdamar Adası ve Kedi heykeliyle tanıyor. Hatta adres tarif ederken bile kedi kavşağı cümlesini halen de kullanırız. Bir an evvel neye mal olursa olsun kedi heykelini geri istiyoruz. Vali Mehmet Emin Bilmez’e sesleniyorum… Emaneti tekrar eski yerine bıraksınlar.”

“KEDİ HEYKELİNİ ESKİ YERİNE GELMESİNİ İSTİYORUZ”

Kedi heykelinin çevrede bulunan esnaflardan alındığına ve başka yere götürüldüğüne vurgu yapan esnaf Ali Üner, “Kedi kavşağı denildiği zaman herkes İpekyolu ve İki nisan caddelerinin kesiştiği kavşağı gösterir. Biz tekrar kedinin eski yerine gelmesini istiyoruz. Sırf kedi heykelinden dolayı kendi iş yerimizi burada açtık. Ama maalesef onu da buradan söküp götürdüler. Emanet olarak götürüldü. Emanetimizi geri istiyoruz.” İfadelerini kullandı. 

SANCAK: “TOZ TOPRAK ŞEKLİNDE DURACAĞINA, HEYKEL GERİ GETİRİLSİN”

Van kedisi heykelinin ilk monte edildiği yerin, İpekyolu ve İki nisan caddesi kavşağı olduğuna dikkat çeken Zafer Sancak, “Esnaf olarak bir müşteriye kendi yerimizi tarif ettiğimiz zaman kedi kavşağı diye tarif ediyoruz. Kedi heykeli kaldırıldıktan sonra ışıklandırma falan yaptılar. Sonra onları da söktüler. Şimdi ise toz toprak şeklinde duruyor. Öyle duracağına kedi heykelinin tekrar eski yerine gelmesi daha iyi olur.” Dedi.

“ESKİYİ KALDIRIP KEDİ KAVŞAĞI OLARAK BİLİNSİN”

Kedi heykeli eski yerine monte edilirse halk ve esnafın mutlu olacağını belirten Haşim Akkuşçu, “Halk burayı tanıttığı zaman eski kedi kavşağı diye belirtiyorlar. Biz ise eskiyi kaldırıp sadece kedi kavşağı olarak bilinmesini istiyoruz. Güzel olan İki nisan caddesi kedi heykeliyle daha da güzelleşecek. Kedinin şu anki yeri sanki bir köşeye bırakılmış gibi duruyor. Ama eski yeri şehir ortasındaydı.” Diye konuştu.

“KEDİ HEYKELİ ESKİ YERİNE DAHA ÇOK YAKIŞIYOR”

Şehrivan’a konuşan vatandaşlardan Murat Caniş, “Kedi heykeli buranın bir simgesiydi. Adres sorulduğu zaman kedi kavşağını gösteriyoruz. Burayı anımsatan bir logo gibiydi. Tekrar buraya bu güzel heykeli kazandırsalar çok iyi olurdu. Bence kedi heykeli eski yerine daha çok yakışırdı. Tekrar eski yerine getirilirse bundan mutluluk duyarız.”

“BAKIMSIZ KEDİ İSTEMEYİZ”

Eski kedi kavşağındaki ışıklandırmaları bir önce söktüklerini ve bu kadar zaman geçmesine rağmen oranın daha düzene geçmediğini söyleyen İbrahim Çakar, “Kedi heykelinin eski yerine gelmesini tabi ki istiyoruz. Ama ışıklandırmalar söküldükten sonra toz toprak içinde kalan kavşağa uzun süredir kimse düzeltmiyor. Peki, bu halde olan bir yere kedi heykelini getirin diyoruz. Gelmesini isteriz ama 10 seneye zor getirilir. Bir de kedi heykelinin direk sökülüp getirilmesini istemiyoruz. Bakım yaptırıldıktan sonra getirsinler.”

HEYKEL GELSEDE OLUR GELMESE DE OLUR DİYENLERDE VAR

Rıdvan Ertan isimli esnaf kedi heykelinin buraya gelmesinde kime ne yararı olacağını belirterek Van’ın sorunlarını hatırlattı: “Van’da çözülemeyen bir sürü sorun var. Hem kedi heykelinden de para kazanmıyoruz. Kedi bu şehrin maskotu ve simgesi bunu biliyoruz. Ama vatandaşa ne gibi bir katkısı var. Heykel olsa da olur olmasa da olur.” Şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim