Van Arıcılar Birliği Başkanından Van Ticaret Borsasıyla ilgili çarpıcı açıklamalar. Birlik Başkanı Hali Tandoğan yaptığı açıklamada, VATBO’nun kuruluş amacından uzaklaştığını ifade ederek, şeffaf olmaya davet etti.

 

Van’da hayvancılığın gelişmesi için 13 yıl önce kurulan Van Ticaret Borsası (VATBO) ile ilgili Van Arıcılar Birliğinden çarpıcı iddialar geldi. Birlik başkanı Halil Tandoğan’ın yaptığı açıklamada, oda üyelerinin kimlerden oluştuğunu öğrenmek için başvuruda bulunduklarını ancak oda tarafından kendilerine hiç bir bilgi verilmediği belirtildi.

 

TANDOĞAN: ŞEFFAFLIĞA DAVET EDİYORUM

 

Birlik Başkanı Tandoğan, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “İlimizde tarım ve hayvancığın gelişmesi için 13 yıl önce kurulan Van Ticaret Borsası (VATBO) üzülerek ifade ediyorum ki, kuruluş amacından uzaklaşmaktadır. Kurumun, kuruluş felsefesinin temelinde şeffaflık yatmaktadır. Ama son uygulamalar göstermiştir ki, şeffaflık sadece sözde kalmaktadır. Yıllardır üyesi olduğum odanın üyelerinin kimler olduğunu bilmek ve öğrenmek istiyorum ama bir türlü öğrenemiyorum. Birçok kez başkan ve yönetim kurulundan üye isim listesini istedim, ama maalesef alamadım. Bunun üzerine 1 Mart 2013 tarihinde Van Ticaret Borsası’na kayıt sayısı 2013/2 olan dilekçe ile başvurdum. Aradan 35 gün süre geçmesine rağmen cevap alamadım. 2’inci dilekçede bana cevap verilmesini aksi takdirde yasal hakkımı kullanacağımı belirttim. 2’inci dilekçenin üzerinden 25 gün kadar süre geçti. Yasal olan bilgi edinme hakkımı yine elde edemedim. Ardından avukatım başvuru yaptı. Bize üye listesi vereceklerine dair söz vermelerine rağmen yine sözlerinde durmadılar.”

 

“MERTÇE AÇIKLAYIN!”

 

VATBO üye listesinin, üyelerinden saklanılması ve gizlenilmesi anlaşılır bir tutum olmadığını kaydeden Tandoğan, bu listelerin gizli tutulmasının sebebini bir kez de basın aracılığı ile sormak istediğini belirtti. Korkmadan listenin açıklanması gerektiğini belirten Tandoğan ayrıca konu ile ilgili olarak şu ifadelere yer verdi, “Neden bu liste saklanıyor ve gizli tutuluyor? Bu sorunun cevabını merak etmekle birlikte, üye listesini bilmek ve öğrenmek her üyenin hakkı ve hukuku değil midir? Bu sorunun cevabını da siz değerli basın ve kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Üyeler olarak, VATBO yönetiminden ya da meclisinden aktif pasif şahıs ve tüzel üye listesini açıklamasını bekliyoruz. Korkmadan çekinmeden civanmertlikle açıklama yapmalarını istiyoruz. İlimizde hiçbir odanın, üyelerinden bu kadar gizli ve saklı olduğu görülmemiştir ve bundan sonrada görüleceğine inanmamaktayım. Konunun, hem İdare Mahkemesi hem de TOBB nezdinde takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyoruz. Söylem ve açıklamalarında tüm kurum ve kuruluşları şeffaflığa davet eden VATBO Yönetim Kurulu Başkanı, Yönetim ve Meclisini, üyeler olarak şeffaflığa davet ediyoruz.

Önce siz şeffaf olacaksınız, ardından diğer kurum ve kuruluşları şeffaflığa davet edeceksiniz.

Yoksa şeffaflık çağrısı ve çabalarına başta üyeleriniz olmak üzere kimseleri inandıramazsınız.” 

Editör: TE Bilisim