VATSO ve VATBO’da uzun süren seçim yarışı ve yeni yönetimlerin belirlenmesi nihayet tamamlandı. Özellikle VATSO seçimleri seçim öncesi karşılıklı atışmalar ile gergin geçmeye aday olarak gösterilirken, huzur içinde devredilmesi beklenen VATBO seçimleri öncesi ve sonrası olayları ile VATSO’yu gölgede bıraktı. Adayların sert söylemlerine rağmen olaysız tamamlanan VATSO’nun yönetimi ve meclisi de olaysız bir şekilde tamamlanırken, akıllarda sadece seçim günü yaşanan ufak tefek gerginlikler kaldı. VATBO’da ise durum hiç de beklenildiği gibi olmadı.

 

VATBO’YA HİÇ YAKIŞMADI!

 

Yönetimin belirlenmesi için sandık başına geçen ilk kuruluş VATBO oldu. Sürpriz bir şeklide seçimde aday olan ve bir günde VATBO’da adeta devrim yapan işadamı Selman Toprak yeni yönetimi hiç de öyle kolay yapamadı. Yıllardır VATBO’da hizmet veren Faysal Değer ve diğer kurucu üyeleri bir günde alt eden Toprak, kendi listesindeki isimlerin muhalif olması ile adeta iki seçeme girip başkanlığını ilan etmek zorunda kaldı. Şöyle ki, Toprak’ın aynı listede seçime girip kazandığı isimler kimin başkan olması gerektiği üzerinde anlaşamayınca ikinci seçimi de Cumartesi günü yapılan meclis seçiminde yaşadı. Seçimlerde kavga, gürültü ve hakaretler havada uçuştu.

 

YOK, BÖYLE SEÇİM!

 

Yaklaşık 10 gün önce yapılan VATBO seçimleri yapılan itiraz sonucunda önceki gün tekrarlandı. Alınan bilgilere göre ise gergin ve tartışmalarla geçen seçimlerde şunlar yaşandı: Tekrarlanan seçimlerde 14 üyenin oy kullanması beklenirken bir üye TC. Kimlik numarasında yaşanan sorun nedeniyle oy kullanmadı. Sabah saatlerinde başlayacak olan seçimler çeşitli spekülasyonlardan dolayı saat 15.30’da başladı. Sandıkların açılması esnasında Halil Tandoğan’ın bir pusulada bir işaretin olduğunu fark etti. Bunun üzerine itirazlar gelmeye başladı. Yapılan itirazlar sonucunda, işaretli oy pusulası geçersiz sayıldı. Kullanılan 13 oydan 7’sini alan Selman Toprak, kullanılan bir oyun geçersiz sayılması sonucunda 6-6 oy eşitliği oldu. Seçim kurulu görevlileri seçimi iptal etti ve 2. tur oylama için karar aldı. Buna itiraz eden Halil Tandoğan, çeşitli yollara başvurdu. İtirazlar kabul edilmedi. Bu arada itirazların artması ve ortamın gergin olması nedeniyle sandık görevlisi bayan sinir krizleri geçirerek bir süre baygınlık geçirdi.

 

LİSTE İÇİNDEKİ LİSTE PES ETTİ!

 

VATBO’nun ilk turu sudan sebeplerle tekrar edilirken, ikinci oylama öncesinde de kriz vardı. Bol kavgalı, gürültülü seçimin ikinci yarısında Tandoğan ve ekibi bir kişinin de oy kullanma yarışında eksik olmasıyla yarıştan çekilme kararı aldı. Hal böyle olunca yapılan oylamada 7 oy kullanıldı. 7 oyun 7’sini de Selman Toprak aldı. Bu sert ve tartışmalı geçen seçimin sonucunda Van Ticaret Borsası (VATBO) başkanlığına Selman Toprak seçildi. Böylelikle bir defasında odayı devralmak için Faysal Değer’i geçen Toprak, başkanlığını garanti etmek için ise yine yola çıktığı arkadaşları alt etmek zorunda kaldı. Yarış sonunda Toprak, tartışmalı VATBO’nun yeni başkanı oldu. Yeni yönetimin belirlenmesinde sorun yaşayan Toprak, yeni yönetimde ise bu isimlere yer vermedi. Yapılan seçim ile 7 oyun tamamını alan Toprak, yönetimini ise şöyle belirledi: Başkan Selman Toprak, Yönetim Kurulu ise: Erdem Onay, Nazmi Adsız, Turgay Özbek ve Şerafettin Ayyetmiş.

 

VATSO’NUN AĞIRLIĞI EDH İLE PEKİŞTİ!

 

VATBO’ya göre daha gergin bir seçim yarışı geçiren VATSO’da ise seçim sonrası hiçbir sorun yaşanmadın geçildi. Bünyesinde Van’ın en büyük işadamlarını barındıran ve her 3 listesinde de Van’a damgasını vuran isimlerin bulunduğu VATSO seçimlerinde akıllarda sadece seçim öncesi atışmalar kaldı. Seçim öncesinde ‘K’ belgesinin başı çektiği çeşitli konular adaylar arasında polemikler yaratırken, seçimde sadece seçim günü hissedilen gergin hava ve sandıkların açılmasından sonra yaşanılan küçük çaplı bir bağırış çağırış kaldı. Seçim sonrası ise EDH lideri Necdet Takva ve ekibinde tam bir sükunet hakimdi. EDH ile profesyonel bir seçim politikası izleyen Takva, seçimden sonra da oldukça farklı bir yol izledi. VATBO’da yaşanan olaylara mahal vermemek için tedbirini alan Takva, listesindeki isimler ile birlikte Mola Kasım köyündeki bir yazlıkta kampa girdi. 3 günlük kampın ardından Takva ve ekibi yeni yönetimi sorunsuz bir şeklide belirledi.

 

NADİROĞLU SON KEZ ÇABALADI AMA…

 

Geçtiğimiz hafta Pazartesi günü yapılan Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) seçimleri kıran kırana geçmiş ve 12 meslek grubundan 7’sinde Ekonomide Değişim Harekâtı Başkanı Necdet Takva, 5 meslek grubunda ise Mirza Nadiroğlu başarı göstermişti. Seçimlerin ardından Oda başkanlığına kimin seçileceği merak konusu olurken dün VATSO’da yapılan başkanlık seçiminde kendi grubundan 35 üyenin 20 oyunu alan Ekonomide Değişim Hareketi Başkanı Necdet Takva VATSO’nun yeni başkanı seçildi. Mirza Nadiroğlu ise, kendi grubunda bulunan 15 üyenin tamamının oyuna almasına rağmen, çoğunluk sağlayamadığı için, başkanlık koltuğunu Necdet Takva’ya devretti.

 

YÖNETİMDE ÖNEMLİ İSİMLER

 

Oyların tamamlanması ile birlikte ise VATSO Yönetimi şu şekilde sıralandı.

Yönetim kurulu asil üyeliğine Yavuz Karaman, Faruk Biner, Metin Abi, Halit Yakut, Diyaeddin Altındal, Burhan Kandaşoğlu, Ömer İnanç, Ali Süer seçilirken Yönetim kurulu yedek üyeliğine. Murat Beyaz, Şefik Eren, Lütfi Kıran, Harun Çiçek, Yusuf Konak, Ekrem Baytar, Celal Tekin seçildi.

 

HERŞEY YOLUNDA GİTTİ

 

Rahat bir seçimin yapıldığı VATSO seçimlerinde VATBO’nun aksine basının seçimi izlemesine izin verilmedi. VATBO seçimlerinde hakaretler havada uçuşurken, YSK’nın da izniyle gizli oylama yapan yeni yönetimin devamı ise şöyle oluştu, Genel kurul delegeleri asil üyeliğine. Celal Tekin, Ekrem Baytar, Harun Çiçek, Yusuf Konak, Lütfi Kıran, Halit Yakut, Genel kurul delegeleri yedek üyeliğine ise Yavuz Karaman, Diyaeddin Altındal, Faruk Biner, Metin Abi, Burhan Kandaşoğlu, Ömer İnanç, Murat Beyaz seçildi. Disiplin kurulu asil üyeliğine, Özcan Koç, Serdar İlhan, Ayhan Işık, Emir Şen, Fahri Arvas seçilirken, disiplin kurulu yedek üyeliğine Emin Acar, Ömer Şen, Adil Delen, Faruk Turgut, Levent Çezik, Naci Şen seçildi.


Yunus Emre AYKAÇ/Şehrivan

 

Editör: TE Bilisim