Ekonomide Değişim Hareketi (EDH) bünyesinde geçtiğimiz haftalarda yapılan VATSO seçimlerini kazanan Necdet Takva ve yönetimi göreve gelir gelmez önceki dönem işe alınan basın mensubu Şabettin Akkuş’u işten çıkardı. Performansını yeterli bulmadığı ve kendisinin alakası bile olmadığı bir takım hususları gerekçe göstererek Akkuş’un işine son veren yönetiminin savunmaya ve gazeteciler cemiyetinin uzlaşma önerilerine de olumlu yanıt vermedi. Apar topar görevinin başından atılan için Vangölü Gazeteciler Cemiyeti (VGC)’nin tavrı ise sert oldu!

 

Vangölü Gazeteciler Cemiyeti yaptığı açıklama ile VATSO’nun yeni seçilen yönetiminin çalışanlara yönelik tavrını eleştirdi. Geçtiğimiz günlerde ani bir kararla VATSO basın bürosunda alınan Şabettin Akkuş’u görevinden ayıran yönetim savunma ve Akkuş’un meslektaşlarının uzlaşma çabalarını ise yine gözardı etti. Ekonomide Değişim Hareketi ile yola çıkan EDH’nin değişime ilk olarak gazeteci Akkuş’u kovması gazetecilerin sert tepki göstermesine sebep olurken, VGC bundan sonra VATSO ile ilişkileri gözden geçireceklerini açıkladı.

 

“DAHA ÖNCE UYARMIŞTIK!”

VATSO seçimlerinden önce de üç ayrı adayla görüştüklerini ve meslektaşlarının haklarının korunması anlamında uzlaşma teklif ettiklerini belirten VGC Yönetimi buna rağmen meslektaşlarının görevden atılmasının etik olmadığını vurgulayarak, “Vangölü Gazeteciler Cemiyeti yönetimi olarak göreve geldiğimizde ilk önceliğimiz bölgede çalışan gazetecilerin özlük ve sosyal haklarının korunması, geliştirilmesini temel ilkemiz olarak benimsedik. Bu süreçte herhangi bir siyasi fikir veya düşünceyle hareket etmeden tamamen üyelerimizin menfaatleri doğrultusunda çalışmalar yürüttük. Halende bu doğrultuda çaba sarf etmekteyiz. Bu bağlamda, Van’ın ekonomisine yön veren kurumların başında gelen Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) yönetimine talip olan 3 adayla seçimlerden aylar önce ayrı ayrı bir araya geldik. Yapılan görüşmelerde Vangölü Gazeteciler Cemiyeti olarak adaylara eşit mesafede olduğumuzu deklare ettik. Ayrıca yerel basının güçlendirilmesi konusu gibi bir çok konu hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Yine Van Ticaret ve Sanayi Odası’yla uzun yıllardır Van basını arasında bir köprü kuran, cemiyetimiz üyeleri olan Kerem Oruç ve Şahabettin Akkuş’un önemi adaylara anlatılarak arkadaşlarımızın mağdur edilmemesi gerektiğini belirttik.”

 

YÖNETİM TUTARSIZ BİR TAVIR SERGİLİYOR!

Son zamanlarda yaşanan gelişmeler üzerine açıklama yapmalarının zorunlu bir hale geldiğini belirten VGC Yönetim Kurulu üyeleri, yapılan tüm görüşmelere rağmen işten çıkarmanın ardından VATSO yönetiminin ikili diyaloglarda tutarsız bir tavır sergilediğini belirterek, “Demokrasi, insan hakları ve kentin ekonomisine yeni bir anlayış kazandırmak üzere yola çıkan, Van Ticaret ve Sanayi Odasının yeni yönetimi daha tebrikler bitmeden kişisel sebepler olarak algıladığımız gerekçelerle Şahabettin Akkuş’un sözleşmesini fes etmiştir. Alınan karar sonrası VGC Yönetim Kurulu, VATSO yönetim kurulu Başkanı Necdet Takva ve yönetim kurulu üyeleriyle görüşmeler yapmış ancak arkadaşımızın işten çıkarılma sebebi ile ilgili bir cevap alamadığı gibi ikili diyaloglarda tutarsız davranışlar sergilenmiştir.”

 

“İLİŞKİLERİMİZİ GÖZDEN GEÇİRECEĞİZ”

Her platformda istihdam alanlarının oluşturularak kentteki işsizlikle mücadele için projelerle yola çıkan VATSO yönetiminin daha ilk haftasında arkadaşımız Şahabettin Akkuş’la beraber bazı çalışanların işine son vermesi söylemleriyle çeliştiğini belirten VGC Yönetimi, son olarak şu ifadelere yer verdi, “Seçim bildirgesinde yerel basının güçlendirilmesi konusuna da yer veren değişimi ve farklılığı işaret eden VATSO’nun yeni yönetimin aldığı bu karar seçim bildirgesinin laftan öteye gitmediğinin ve eski anlayışın değişmediğini göstermektedir. Sonuç olarak bu saatten sonra alınan kararla ilgili olumlu veya olumsuz bir adım beklemediğimizi ifade ederekten, kararı üzüntü ile karşılandığımızı belirtiyoruz. Yine VGC yönetimi olarak VATSO yönetimiyle olan ilişkilerimizi gözden geçireceğimizi belirtir, alınan kararı kamu vicdanına bırakıyoruz.” 

Editör: TE Bilisim