Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda (VATSO) Başkan ve meclis üyelerini belirleyecek olan seçimin dün nihayet tamamlandı. Aylardır ertelemeler ve tartışmalarla hazırlanılan seçim dün gün boyu süren seçim yarışı ile birlikte son buldu. Akşam saatlerinde oyların sayılması ile sona eren seçim yarışında Ekonomide Değişim Hareketi (EDH) bünyesi altında yola çıkan Necdet Takva ve ekibi galip ayrıldı.

VATSO’nun daha önce iki kez ertelenen seçimlerinde dün karar günüydü. Sabah saatlerine yoğun bir ortamda geçen seçimlerde 3 bin 647 kişi oy kullandı. Sabahın erken saatlerinde başlayan seçim yarışına VATSO üyeleri yoğun ilgi gösterdi. Toplamda 5 bin 38 üyesi bulunan VATSO’da üyelerin binin üzerindeki üyesi de oy kullanmadı. Binanın girişinde güvenlik önlemleri alan polis ekipleri, üyelerin tek tek üst aramasını yaptıktan sonra binaya aldı. Binaya ateşli silahların alınmasına izin vermeyen polis, seçimin yapıldığı salonda da yoğun güvenlik önlemi aldı. Salonda çok sayıda resmi ve sivil polis görev yaptı. Saat 17: 00'de sona eren oy verme işleminin ardında Merkez İlçe seçim Kurulu sandıkları açarak oy sayımı yaptı. Yapılan seçimler sonunda Van ekonomisinin lokomotifi olan VATSO’da galip ayrılan isim Necdet Takva oldu. Böylelikle 3 adayın yarıştığı VATSO seçimlerini ‘Mavi Pusula’ ile seçimlere giren Ekonomide Değişim Hareketi (EDH) resmen devralmış oldu.

VATSO’DA YENİ DÖNEM!

VATSO’nun mevcut başkanı Mirza Nadiroğlu, VATBO’dan geçtiğimiz günlerde istifa eden Feridun Irak ve yine VATSO’nun eski Genel Sekreteri ve EDH Lideri Necdet Takva’nın yarışında kıran kırana bir seçim yaşandı. Gün boyu devam eden seçime büyük bir rağbet varken, seçim alanında kalabalık bir an olsun eksik olmadı. Van’ın önde gelen iş adamlarının da gün boyu yerinde izlediği seçimde üç ayrı liste yarışırken, seçimi mavi pusula ile Necdet Takva kazandı. Toplamda 12 grupta kullanılan oylar sonucunda sandıkların 7’sini mavi liste ile Takva, 5’ini Turuncu liste ile Nadiroğlu aldı. Irak hiçbir grupta birinci isim olarak çıkmazken, alınan sonuçlar ile Necdet Takva, VATSO’nun yeni başkanı olmayı garantiledi.

KİM KAÇ OY ALDI?

Sandıklardan çıkan oy sayılarında ise kıran kırana bir yarışın geçtiği açıkça gözlendi. Toplamda 5 bin 38 faal üyesi bulunan VATSO seçimlerinde 3 bin 647 kişi oy kullanırken bin 300 civarında seçmen ise oy kullanmadı. Saat 17.00 itibariyle tamamlanan seçim yarışında hemen sayıma geçilirken, sandıklar birer birer açıklanmaya başladı. Daha ilk sandıklar açılır açılmaz iki aday Necdet Takva ve Mirza Nadiroğlu arasında büyük bir çekişme olduğu gözlenirken, Takva ve ekibi seçimin sonlarına doğru yarışta üstünlüğü ele geçirdi. Öte yandan yapılan sonuçların ardından edinilen ilk bilgilere göre Necdet Takva 1582 oy alarak ipi önde göğüsleyen isim olurken, Takva’yı 1420 oyla Mirza Nadiroğlu, 645 oyla da Feridun Irak takip etti.

YENİ MECLİS İLK TOPLANTIDA BELLİ OLACAK

Büyük ilginin olduğu seçimlerin ardından belirlenecek meclis, Yüksek seçim Kurulu'nda mazbatalarını aldıktan sonra yapacakları ilk toplantıda kendi aralarından VATSO Yönetim Kurulu'nu, Başkan ile üst kurul ve disiplin kurulu üyelerini belirleyecek. Öte yandan seçimi kazanan Takva ve EDH yönetimi bugün düzenlenecek olan bir toplantıda bir araya gelecek ve seçim değerlendirmesini yapacak.

NECDET TAKVA KİMDİR? 

VATSO’nun yeni başkanı Necdet Takva, kendisini şu sözlerle anlatıyor, “Ben 43 yaşındayım. 5 yıl üniversite eğitimi için Ankara Gazi Üniversitesi’nde İktisat, işletme ve yönetim bilimleri okudum. Orta derecede İngilizce, Farsça biliyorum. 8 yıl turizm sektöründe, 8 yıl Ticrate ve Sanayi odasında çalıştım. Şehrimizin tarihi, kültürü, sosyal ve ekonomik yapısı üzerine çalışmalarım oldu. Evli 4 çocuk babasıyım. Şu an inşaat, turizm ve lojistik alanında ticari girişimlerim bulunuyor.

 

VATBO’da sessiz veda…

 

Öte yandan aylardır hep VATSO’nun gölgesinde kalan Van Ticaret Borsası’nda da önceki gün seçim heyecanı vardı. Kamuoyunda sürekli olarak VATSO seçimlerinin konuşulmasından dolayı sıkça dile getirilmeyen borsa seçimleri 16 Haziran tarihinde gerçekleştirildi. VATSO adayları arasında yer alan Feridun Irak’tan boşalan VATBO başkanlık koltuğu için yapılan seçimde de ilginç gelişmeler yaşandı. VATSO’nun kuruculuğunu yapan Irak’ın ardından, Irak ile beraber yola çıkanların VATBO yönetimini ele alması beklenen seçimlerde, son gün yarışa dahil olan ‘turuncular’ sessiz sedasız VATBO’yu devraldı. Daha önceki yönetimi temsilen iş adamı Faysal Değer’in karşısına çıkan bir diğer iş adamı Selman Toprak arasında da kıran kırana bir seçim yaşandı. Toplamda 52 üyenin oy kullandığı seçimi Selman Toprak ve ekibi 27 oyla seçimi kazanırken, Değer ve ekibi seçimi kaybeden taraf oldu. Böylelikle tıpkı VATSO Başkanı Nadiroğlu gibi VATBO eski başkanı Feridun Irak da uzun yıllar hizmet verdiği borsayı devretmiş oldu.

TOPRAK: GECE GÜNDÜZ ÇALIŞACAĞIZ

VATBO binasında yapılan seçimleri muhalif grup olarak adlandırılan turuncu liste kazandı. İki aday listesinin yarıştığı seçimlerde turuncu liste 27 oy alırken, beyaz liste 25’te kaldı. Seçimde VATBO’nun Yönetim Kurulu Üyesi Faysal Değer ve Toprakcan Un’un sahibi Selman Toprak yarıştı. Toplamda 52 üyenin oy kullandığı seçimi Selman Toprak ve ekibi kazandı. VATBO’nun yeni başkanı seçilen Toprak, kendisine oy veren herkese çok teşekkür etti. Kendilerinden önce ki VATBO yönetiminin VATBO için çok çalıştığını aktaran Toprak, kendi yönetimlerinin de VATBO için elinden gelen her şeyi yapacaklarını ifade etti. Büyükşehir olan Van’ın ekonomi de hak ettiği yeri alması için gece gündüz çalışacaklarını söyleyen Toprak, yönetim dönemlerinde yapacakları aksiyon, plan ve projeleriyle alakalı kamuoyunu bilgilendirmek için basın toplantısı düzenleyeceklerini söyledi.


Ömer Aytaç AYKAÇ/Orhan AŞAN-Şehrivan

 

 

Editör: TE Bilisim