TOKİ, önceki yıl iki büyük depremle sarsılan Van'da binaları hasar gören ev sahipleri için binlerce yeni konut inşa etti.Yeni konutlarını teslim alan ev sahiplerinden bazılarının ağır hasarlı binalarını kiraya verdikleri ortaya çıktı. Van Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Müdürü Cafer Giyik, merkezde ve köylerde yıkımların tüm hızıyla devam ettiğini ancak halen yıkılması gereken 16 bine yakın konutun bulunduğunu söyledi. Giyik, ağır hasarlı konutların kiraya verildiği iddialarıyla ilgili olarak ise şöyle konuştu: “Şehir merkezinde bunu yapanların olduğunu tespit ettik. Bahse konu binalar daha çok yıkım tehlikesi olmayan ancak yapı tekniği nedeniyle ağır hasar tespiti yapılan binalardır. Buna rağmen müsamaha gösterilmeyecek.”

 

“GEREKİRSE GÜVENLİK KUVVETLERİNDEN YARDIM İSTEYECEĞİZ”

 

Van AFAD Müdürü Cafer Giyik, “Vatandaşın can güvenliği sağlığı için ivedilikle tahliye edip yıkımını gerçekleştireceğiz. Gerekirse güvenlik kuvvetlerinden yardım isteyeceğiz. Halkımızın sağlığı için, onların güvenliğini tehdit eden unsurları ortadan kaldırmak için ne gerekiyorsa yapacağız.Eski Oto Sanayi Sitesi’nde de ağır hasarlı olduğu halde halen kullanılan işyerlerini tespit ettik. Onlara tebligat yapıp süre verdik. Orada en fazla hasarlı olan yer 12 dükkânlı A2 Blok. 7 Haziran itibarıyla oranın yıkımını gerçekleştireceğiz.” diye konuştu.

 

GİYİK DEPREMZEDELERİ UYARDI

 

Depremde evi hasar gören depremzedelerin hasar gören evlerini bir daha kullanmaması için kendilerine kalıcı konut verdiklerini aktaran Giyik, yeni evine geçen depremzedelerin ağır hasarlı konutlarını yıkmaları gerektiğini veya imkânı olmayanların kendilerine müracaat etmelerini istedi. Kesinlikle ağır hasarlı evlerin ve işyerlerinin kiraya verilmemesi uyarısında bulunan Giyik şunları aktardı: “Bir başkasına vermemeli, birilerinin oraya girmesine ve kullanmasına müsaade etmemeli. Bu işyeri için de konut için de geçerli. Bu işin hem insani hem de vicdani boyutuyla sorumluluğu söz konusu. Buna göre hareket etmek gerekiyor. Allah korusun hiçbirimizin bu konuda bir öngörüsü yok. Ağır hasarlı evlerimizi kapatmak, boşaltmak durumundayız. Bu dini bir mesuliyet de getiriyor. Bir başkasının ölümüne, sakat kalmasına ya da zarar görmesine neden olmak büyük bir vebal ve suçtur. Hem insanlık suçudur, hem de vicdani suçtur.”

 

GİYİK: ELEKTRİK, DOĞAL GAZ VE SUYU KESECEĞİZ

 

Orta hasarlı binaların güçlendirilmesi için vatandaşlara 25 Ekim 2013’e kadar süre verdiklerini dile getiren AFAD Müdürü, “Bu süre zarfı içerisinde eğer onarım işlemleri bitmezse önce elektrik, gaz ve suyunu keseceğiz. Onun sonucunda da onarım bitmezse o zaman onlar da ağır hasara dönüşecek. O zaman onları da ağır hasarlılar gibi yıkacağız. Aynı işlemleri ağır hasarlı evlerini boşaltmayıp yıkmayanlar için de yapacağız.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim