15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimi Van Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından kınandı. Meclis Başkanvekili Cahit Bozbay, ülkede darbelerin temel nedeninin demokrasi ve barışın sağlanamamasından kaynaklandığını, ülkede demokrasinin tam yerleşmesi için acil adımların atılması gerektiğini söyledi.

 

Van Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı meclis toplantısı 15 Temmuz'da Türkiye'de yaşanan darbe girişiminin kınanması ile başladı. Meclis Başkan Vekili Cahit Bozbay ile mecliste bulunan DBP ve AKP grup sözcüleri yaşanan olaylarla ilgili açıklamalarda bulunarak darbeyi kınadı. İlk açıklamayı yapan Meclis Başkan Vekili Cahit Bozbay, ülkenin yurttaşları olarak 1960–70 ve 80 darbesini yaşadıklarını hatırlatarak, önemli bir darbe girişimi yaşadıklarını ve demokrasinin olduğu ülkelerde darbe anlayışının yok olduğunu gördüklerini söyledi. Ülkede darbeye kalkışmalarının sebebinin demokrasi ve barışın sağlanmamış olmasından kaynaklandığını ve her türlü demokrasi karşıtı darbelere karşı olduklarını söyleyen Bozbay,  darbeyi kınadıklarını ve demokrasi karşıtı durumlara zemin oluşturulmaması gerektiğine inandıklarını ifade etti. Bazbay, bu tür darbelerin demokrasisi oluşmamış, iç ve dış güvenliği sağlanmamış ülkelerde görüldüğünü, ülkede yaşananların da tamamen bundan kaynaklandığını aktardı.

 

BOZBAY: HALKIN İRADESİNE YAPILAN HER TÜRLÜ ŞİDDETİ KINIYORUZ

Halkın seçmiş olduğu sivil iradeye, halkın iradesine yapılan her türlü baskıyı, şiddeti nefretle kınadıklarını aktaran Bozbay, meclislerinin de halkın oyları ile seçilen bir meclis olduğunu, bu nedenle bu iradenin hiçe sayılamayacağını söyledi. Özalp Belediye Eşbaşkanı Şerafettin Özalp'ın tutuklanmasını hatırlatan Bozbay, "Belediye Eşbaşkanımı halkın iradesini temsil ediyor. Şerefettin Başkan’ın tutuklanmasını da aynı şekilde protesto ettiğimizi belirtmek istiyorum. Aynı şekilde yakın zamanda milletvekillerimizin dokunulmazlığı kaldırıldı. Onlarda halkın iradesi seçilerek, meclise gönderildiler. Milletvekillerimize de bir sivil darbe gerçekleştirilmiştir. Yine kamuoyunda sıkça tartışılan 'belediyelere kayyım' atanması halkın iradesini gasp etmektir. Bütün bunlar halkın iradesine karşı gelişen antidemokratik durumlardır. Dolayısıyla biz milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ve belediyelere kayyım atanmasına nasıl karşıysak bu tür askeri darbelere de karşı olmak zorundayız. 'Asla kendine demokrat' olmamalıyız. Demokrasi bir bütündür, evrenseldir ve herkes eşittir” dedi.

 

GRUP SÖZCÜLERİ DARBE GİRİŞİMİNİ KINADI

İstanbul ve Ankara'nın ilk kez böylesi bir durumla karşılaştığını ancak Kürtlerin 40 yıldır aynı uygulamalarla karşı karşıya kaldığını belirten Bozbay, yaşanan sorunların ülkenin demokrasi sorunu olduğunu ve demokrasiden bahsedildiği zaman herkesin kendine göre demokrasi istediğini söyledi.  Barış, demokrasi ve iç barışın olmadığı sürece bu tür sorunların bu ülkede ve Ortadoğu’da yaşanmaya devam edeceğinin altını çizen Bozbay, “Demokrasinin oluştuğu ülkelerde değil böyle bir darbeye kalkışmak askeriye içerisinde bazı gruplaşmalara bile kimse kalkışamaz. Bu cuntacı harekât son yıllarda devletin içine sızmış ve devleti çürütmeye başlamıştır. Umarım bu ve benzeri olayları bir daha yaşamayız. Yaşarsak da yine önüne geçen halk olacaktır.” dedi. Bozbay’dan sonra konuşan DBP grup sözcüsü Cevdet Altundağ, yaşananlara değinerek Cizre’de yaşanan olayları da anlattı. Altındağ, “Cizre’de bodrum katında mahsur kalan insanlar yakılmadan önce o zamanın Başbakanı Davutoğlu 'oraya 3–4 defa ambulans gönderilmesine rağmen askerler ambulansı olay yerine yaklaştırmadı' diyordu. Bugün bütün o olayları yöneten komutan şuan darbeden yargılanıyor ve onlarca Kürt genci o bodrumda hayatını kaybetti.1980 darbesinin bizzat mağduruyum. Bütün bu yaşananları kınıyoruz.”dedi. Son olarak konuşan AKP Grup Sözcüsü Kerem Baynal, darbe girişimine karşı tüm partilerin birlikte hareket etmesinin değerli olduğunu belirterek, "Elbette ki ülkemizde sıkıntılar var demokraside de sıkıntılar var, tasvip etmediğimiz, belki çoğu zaman dile getiremediğimiz sıkıntılarda var" dedi. Meclis toplantısı hafta boyunca devam edecek. 

Editör: TE Bilisim