29 Mart 2009 Yerel Seçimleri’nde Van Belediye Başkanı olan Bekir Kaya, yine bir 29 Mart günü özgürlüğüne kavuştu. Kararın sosyal medyada duyulması üzerine Van’da büyük coşku yaşandı. BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, twitter hesabı üzerinden tahliyeleri memnuniyetle karşılarken, Van Valisi Münir Karaloğlu da, “Van Belediye başkanı Sayın Bekir Kaya ve arkadaşları tahliye oldu. Başkana geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” şeklinde mesaj gönderdi.

Aralarında Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın da bulunduğu 8'i tutuklu 13 kişinin yargılandığı davanın üçüncü duruşması Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görüldü. Mahkeme tutuklu tanıkların tahliyesine karar verdi. Gece geç saatlere kadar süren mahkemenin tahliye kararı Van’da coşkuyla karşılandı. Gün Boyunca mahkeme salonunun önünde bekleyen binlerce kişi tahliye kararının ardından birbirine sarıldı.

 

7 Haziran 2012 tarihinde düzenlenen operasyonun ardından "terör örgütüne üye olmak" iddiasıyla tutuklanan Van Belediye Başkanı Kaya ile BDP'li bazı ilçe belediye başkanları ve il yöneticilerinin yargılandığı davanın üçüncü duruşması dün adliye binası olarak kullanılan Van M Tipi Kapalı Cezaevi'nde oluşturulan salonda görüldü. Başkan Kaya ve beraberindekiler, geniş güvenlik önlemleri altına adliyeye getirilerek arka kapıdan içeri alındı. Polis ve jandarma adliye önünde geniş güvenlik önlemi alırken, jandarmanın özel eğitimli bomba dedektör köpeği de duruşma salonunda arama yaptı. Bekir Kaya'nın da aralarında bulunduğu 8 tutuklu, geniş güvenlik önlemleri sabah erken saatlerde altında adliyeye getirildi. Duruşmayı, BDP Van Milletvekilleri Özdal Üçer ve Nazmi Gür, BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Muş Milletvekili Demir Çelik, bölge belediye başkanları, belediye başkan yardımcıları, Diyarbakır Yenişehir eski Belediye Başkanı Fırat Anlı, BDP'li il ve ilçe yöneticileri, İHD Genel Merkezi'nden bir heyet, kentte bulunan STK temsilcileri, Van Barosu ve bölge barolardan çok sayıda avukat da takip etti.Öte yandan mahkeme kararıyla BDP'lilerin duruşması kamerayla kaydedildi.

 

“29 MART’TA BİZ SEÇTİK, 29 MART’TA BİZ ÖZGÜRLEŞTİRECEĞİZ”

 

Adliye binası olarak kullanılan Van M Tipi Cezaevi'nde polis ablukası altına alınırkenbir çok vatandaş mahkemeden gelecek haberi duymak için adliye önünde toplandı. BDP tarafından vatandaşların beklemesi için kurulan çadırlara, "29 Mart 2009'da biz seçtik, 29 Mart 2013'te biz özgüleştireceğiz", "İrademe dokunma", "Aynı yerde aynı tarihte 29 Mart 2009'un coşkusuyla irademizle buluşuyoruz" pankartları asılırken, tutuklu bulunan siyasetçilerin resimleri asıldı. Soğuk havada bekleyen yurttaşlar ateş yakarak, "Bekir başkan", "İrademe dokunma" sloganları attı.

 

CANİŞ: EĞER BİZİ ANLAMIYORSANIZ KENDİNİZE TERCÜMAN TUTUN!

 

Mahkemenin başlamasının ardından avukatlar özellikle gizli tanık Ahmet Su'nun mahkemede dinlenmesi yönündeki taleplerini yinelerken, sanıklar Kürtçe konuşarak savunma yapmayacaklarını belirttiler. BDP Eski İl Başkanı Cüneyt Caniş, savunma yapmayacağını söyledikten sonra, mahkeme başkanının Kürtçe tercüman talep edip edemediklerini sorusuna, "Eğer istiyorsanız ve bizi anlamıyorsanız kendinize tercüman tutun" dedi. Sanıkların Kürtçe konuşmalarını da sanık avukatı Murat Timur tercüme etti. Sanık avukatlarından Fırat Anlı, mahkemenin vicdanlı davranmasını belirterek Hazreti Ali'nin "Haksızlığa sessiz kalmayın. Hakkınızı kaybettiğiniz gibi şerefinizi de kaybedersiniz" sözüyle savunmasını tamamladı. Bu sözlerin ardından mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi.

 

GİZLİ TANIK BDP'Lİ ÇIKTI

 

Öte yandan mahkemeye ara verilmesinin ardından flaş bir haber medyanın gündemine oturdu. BDP'lilerin yargılandığı 13 sanıklı KCK davasında, mahkeme 'Ahmet Su' adı verilen gizli tanığı ara celsede dinledi. Daha önce sanık avukatlarının gizli tanığın mahkeme salonununda gerekli altyapı oluşturularak dinlenmesini talep etmesi, mahkeme heyeti tarafından gizli tanığın can güvenliğinin sağlanamayacağı gerekçesiyle kabul edilmemişti. Bunun üzerine mahkeme heyeti, gizli tanık Ahmet Su'yu ara celsede dinledi. Mahkeme heyetine 4 sayfalık bir ifade veren gizli tanık, can güvenliğini olmadığını belirterek duruşmaya gelemeyeceğini yineledi. Gizli tanık Ahmet Su, verdiği 4 sayfalık ifadesinde BDP'li olduğunu ve aktardığı bilgileri de BDP'ye sık sık gidip gelerek ve toplantılarına katılarak elde ettiiğini söyledi. Su, "Bunları BDP üyesi olduğum için, sık sık BDP'ye gidip geldiğim için, halka açık genel toplantılara katıldığım için biliyorum. Ayrıca geçen duruşmadan önce mahkemeye hitaben Van Emniyet Müdürlüğü Tanık Koruma Şubesine bir dilekçe verdim. O dilekçenin içeriği doğrudur. Duruşmada sesim ve görüntüm değiştirilirse dahi, konuşma tarzımdan benim kim olduğum tahmin edilebilir. Can güvenliğim açısından duruşma ifade vermek istemiyorum. Yine aynı kaygıları taşıyorum. Duruşma esnasında beyanda bulunmak istemiyorum" dedi.

 

SAVCI TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYELİĞİNDEN CEZALANDIRILMASINI İSTEDİ

 

Gün boyu devam eden mahkeme sürekli mahkemenin verdiği aralar devam etti. Tüm savunmaların tamamlanmasının ardından mahkeme karar vermek için tekrar ara istedi. Bu esnada geçen duruşmada olduğu gibi mahkeme salonunda güvercinler görüldü. Savunmaların tamamlanmasının ardından savcı esas hakkındaki mütalaayı vermek istediğini söyledi. Uzun süren bekleyişten sonra heyet karar vermek için tekrar mahkeme salonunda görüldü. Karar aşamasına gelindiğinde savcı tüm sanıkların örgüt üyeliğinden cezalandırılmasını fakat tüm sanıkların tahliye edilmesini talep etti. Bunun üzerine sanıkların son taleplerini alan mahkeme heyeti karar aşamasına geçti. Savcının tüm sanıklara tahliye talebinin ardından alınan karar ile BDP’li vekil mahkemede Kürtçe tercüman olarak atandı. Bunun ardından karar için yeniden mahkemeye 15 dakika ara verildi.

 

VE TAHLİYE KARARI ÇIKTI

 

Uzun ve yorucu günün sonunda ise Vanlıların beklediği karar çıktı.  KCK’ya yönelik operasyonda tutuklanan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın da aralarında bulunduğu 8 tutuklu, tahliye edildi.
PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya yönelik 7 Haziran 2012 tarihinde düzenlenen operasyonun ardından "terör örgütüne üye olmak" iddiasıyla tutuklanan Van Belediye Başkanı Kaya ile BDP'li bazı ilçe belediye başkanları ve il yöneticilerinin yargılandığı davanın duruşması sona erdi. Adliye binası olarak kullanılan Van M Tipi Kapalı Cezaevi'nde oluşturulan salonda görülen ve yaklaşık 13 saat süren mahkeme sonucu aralarında Van Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın tutuklu bulunduğu 8 kişi, tahliye edildi.

 

DAVANIN GEÇMİŞİ

 

Van merkez ve ilçelerinde 7 Haziran 2012 tarihinde "KCK" adı altında yapılan operasyon kapsamında, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Asrın Hukuk Bürosu avukatı Cüneyt Caniş, Başkale eski Belediye Başkanı İhsan Güler, Muradiye İlçe Başkanı Mehmet Şirin Yıldız, Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz, BDP Başkale eski İlçe Başkanı ve DTK üyesi Derviş Polat, Edremit Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan, BDP Çaldıran İlçe Başkanı Metin Adugit, BDP Erciş eski İlçe Başkanı Veli Avcı ve BDP Van Merkez İlçe Başkanı Halis Çakır gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Dosya kapsamında Bostaniçi Belediye Bakanı NezahatErgüneş, eski BDP İl Eş Başkanı Mihriban Şah ile Başkale Belediye Başkanı Hecer Sarıhan ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. 22 Ocak'ta görülen ilk duruşmada, Edremit Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan ile Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz tahliye edilirken, diğer siyasetçilerin ise tutuklu yargılanmalarına karar verilmişti.

Editör: TE Bilisim