Van bakanlık nezdinde Fatih Çiftci ile yakaladığı temsiliyetinin en önemli meyvesinin müjdesini nihayet aldı. Van’a dair tüm olumsuz görüş ve kanaatlerin karşısında duran ve ‘Olmazsa olmaz’ diyerek Kapıköy için bakanlıkta olağanüstü çalışmalar ve görüşmeler için ısrarlı çabalar veren Çiftci, Kapıköy’ün müjdesini verdi. Bakanlık, TOBB, GTİ arasında yapılan yoğun görüşmelerden sonra 2 ayda tüm proje tamamlayan ve çalışmaları başlama aşamasına getiren Fatih Çiftci, müjdeyi Van halkına duyurdu! Kapıköy Haziran 2016’da star alıyor!

 

Van’a Kapıköy’de beklenen müjde nihayet geldi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na atandıktan sonra Kapıköy’ün çözümü için büyük umut olan Fatih Çifci’nin çabaları sonucunu verdi. Van’ın onlarca yıldır bitmesi, Van’a kazanç sağlamasını beklediği Kapıköy ile ilgili şimdiye kadarki en somut adım atıldı. Önceki gün müjdesi Güç Birliği Platformu’nda da verilen Kapıköy’le ilgili çalışmaların talimatı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından resmen verildi! Van’a dair tereddütler, TOBB’un kar hesapları, GTİ’nin kazanç hesaplarına rağmen Çiftci, Kapıköy konusunda ‘Olmazsa olmazımdır!’ diyerek tüm tabuları yıktı! Gümrük Ticaret Bakanlığı nezdinde aylardır deyim yerindeyse Kapıköy için olağanüstü hal ilan eden Çiftci, projenin iki ay içinde nihayete ermesini sağladı. Geçtiğimiz yıl için hazırlanan projeyi alarak Van için sil baştan revize ettiren Çiftci, kısa sürede projenin tamamlanmasını, ihaleye çıkmasını sağladı. İmzaların atıldığı, ihale sürecinin gerçekleştiği süreç sonunda Kapıköy için çalışmalar Haziran 2016’ta start verecek. Bitirme süresi 18 ay olan çalışmaları 15 aya çekme talimatı da veren Çiftci, bu projenin detaylarını Van’da bu konuda en büyük çaba veren Van TSO ile paylaştı. Yeni Projeyi Necdet Takva ile paylaşan Çiftci, süreci ve yeni Kapıköy’ü Şehrivan’a değerlendirdi.

 

 

KAPIKÖY’Ü HİÇ SAYMIŞLARDI, ÇİFTCİ UMUT OLDU!

Geçtiğimiz yıllarda TOBB’un Türkiye’nin 5 önemli Kara Gümrük Kapısı’nın modernizasyonu ile ilgili müjdeyi vermiş ve önceki dönem Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ve TOBB Başkanı M. Rıfat Hisarcıklıoğlu tarafından imzalar atılmıştı. TOBB Birlik Merkezi’nde düzenlenen törenle imzası gerçekleşen protokol kapsamında, Hakkâri-Yüksekova’dan İran’a açılan Esendere Gümrük Kapısı, Van’dan İran’a açılan Kapıköy Gümrük Kapısı, Iğdır’dan Nahcivan’a açılan Dilucu Gümrük Kapısı, Ardahan’dan Gürcistan’a açılan Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısı ile İstanbul Halkalı’daki Türkiye’nin en büyük İç gümrük Müdürlüğü olan Halkalı Gümrüğü, yap-işlet-devret modeli ile TOBB tarafından en son teknoloji ile modernize edileceği duyurulmuştu. O tarihten sonra 4 kapının yapımı tamamlanmış bir tek Kapıköy ile ilgili adım atılmamıştı. Van’da ise 7 Haziran seçimleri sonrasında altyapı kazı çalışmalarının startı verilmiş fakat birkaç gün sonra çalışmalar yeniden durmuştu. TOBB ve GTİ’nin karlı olmayacağı gerekçesiyle açmadığı Kapıköy’ün ellerin tersiyle itilme sorunu Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na Fatih Çiftci’nin atanmasıyla son buldu. Göreve başlar başlamaz konuyla ilgili girişimlerini yürüten Çiftci, TOBB, GTİ ve diğer paydaşları çağırarak proje için yoğun bir çalışma temposu başlattı. Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Gümrük Ticaret Bakanı’nın da tam desteğini alan Çiftci, Van’la ilgili bu görüşleri yıkarak Van için modern ve devasa bir çalışmanın hazırlığını kısa sürede tamamlayıp müjdesini de paylaştı!

 

 

HAZİRAN’DE TEMELİ ATILIYOR!

Kapıköy’le ilgili çabalarını artıran ve Bakanlıkta deyim yerindeyse ekstra bir çaba veren Çiftci, kısa sürede yeni projeyi tamamlatırken TOBB ve GTİ’ye de kesin talimatla projeye acil başlama talimatı verdirdi. Tam yetki ile çalışmaları takip ettiren Çiftci, hızla tamamlanan projenin başlama tarihini ve bitiş tarihini de netleştirdi. Müjdeleri Van’da Van TSO Başkanı Necdet Takva ile ilk olarak paylaşan Çiftci, yeni Kapıköy’ü de detayları ile paylaştı. Yeni Kapıköy’ün müjdesini vererek tarihi bir adım atılmasına vesile olan Çiftci, yapılan bu girişimleri Şehrivan Gazetesi aracılığı ile paylaştı. Çiftci; “Nihayetinde biliyorsunuz bir Kapıköy efsanesi dolaşıyordu. Ama artık bitti! Geçtiğimiz yıllarda 5 kapı birlikte ihale edilmişti bunlar birlikte yapılacaktı ama 4’ü yapılmış Van kalmıştı. Tabi geldikten sonra biz Bakanımızla birlikte nihayetinde bu kapının olması noktasında bir karar verdik. Bakanlık ardından da TOBB’daki yetkilileri davet ettik. Bu noktada hiçbir şekilde olmazsa olmazımız olduğunu söyledik. Hemen projelendirilmesini söyledik. Geldiler ve GTİ ile konuştuk. TOBB buranın karlı olmadığını, karşı tarafın çalışmadığını söyledi. Sözleşmedeki bazı yükümlülükleri vardı. 50 bin araç geçmeyeceği ile ilgili çekinceler vardı. Biz çekinceler olmadığını Cumhurbaşkanımızın buy önde talimatları olduğunu söyledik. İran ilişkileri ile ilgili gelişmeleri verdik. TOBB’a da talimatlar verildi. İki defa bakanımızın başkanlığında çalışmaların başlaması talimatı verildi. Ardından da geçtiğimiz hafta projelerin tamamlandığı noktasında son sunumlarını yaptılar. Projenin ihale süreci yapılıyor. Ve bizden bir süre istediler. Haziran’da temel atılıyor!”

 

 

BAKAN ÇİFTCİ’DEN 15 AYDA BİTECEK TALİMATI!

“Allah nasip ederse biz o kapının temelini atıp inşaatına başlıyoruz. Normalde 18 aydı biz bunu da 15 aya çektik. Gerekli talimatları verdik. Mimarisi hazır. Muhteşem bir proje haline geldi. Tabi buralar çok gündemde değildi, Cumhurbaşkanımız bu noktada bakanımız gerekli yetkiyi verdi. Sağolsun bakanım bu yönde bölgeye çok sıcak bakıyor. Birlikte kararlaştırdık. Van için efsane denen, olmaz denen projeyi yapıyoruz. Bu şekilde de Türkiye’nin de böleenin de ihracat ve ithalatına katkı sunacağız inşallah. Hele bir de Van-Şırnak yolu da bağlanınca bölgenin en önemli kapısı olacak. Gürbulak’tan, Habur’dan çok daha önemli bir kapısı olacak.

Van inşallah emin adımlarla geleceği yürüyecek.”

 

 

“BİR VANLI OLARAK VESİLE OLDUK, MUTLUYUZ!”

“Biz aynı zamanda İran tarafından da çalışmaların devam etmesi konusunda çalışmaları inceleniyoruz. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, bakanlığımız oradaki çalışmaları takip ediyor. Geçen hafta Urmiye Konsolosluğu’nun da bir yazısı iletildi orada da çalışmaların devam edeceği yönünde değerlendirmeler yapıldığı söylendi. Yani bizimle birlikte İran’da da çalışmalar yapılıyor. Yani orası da tamamlanıyor. Biz bu konuda İran’ın tavrı da bahane edilmesine rağmen açık bir tavır sergiledik. “Hayır bu olacak” dedik. Ve karşı taraflarla görüşmelerimizi de devam ettireceğimiz. Bir Vanlı olarak buna vesile olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Hamdolsun iyi bir noktaya geldik. Ve beni en çok mutlu eden de artık temellerini atabilecek seviyeye gelmesi. Gerçekten Türkiye’de yapılan en önemli projelerden biri oldu. Selçuklu Mimarisi ile yapılacak olan yeni Kapıköy, hem Türkiye hem İran kültüründen izlerin bulunduğu bir yapıya kavuşacak.”

 

 

İKİ MÜJDE DAHA!

Dün yine bakanlıkta toplantımız vardı biz son kez talimatı verdik. İnşallah artık Kapıköy ile ilgili kesin bir şekilde her şey başlıyor diyebiliriz. Büyük emekler verdik. Tabi burada Bu emekte Sayın Bakanımızın da büyük desteğini gördük. Üstelik biz Kapıköy’ü yaparken önemli çalışmaları da beraberinde sürdürdük. Örneğin Kapıköy 15 ay gibi bir sürede bitene kadar mevcut Kapıköy ile ilgili de çalışmalar sürecek. Şu anki mevcut halde de ciddi anlamda iyileştirmeler yapılacak ve bitene kadar Kapıköy her anlamda iyi bir halde hizmet verecek. Bir diğer müjde ise yine ayrıca 100 lojman yapılacağı ile ilgili. Biz orada 100 tane lojman. Onun da ihalesi çıkıyor. Oranın da çalışmaları başlıyor. Bu konuda da imar düzenlemesi yapıldı. 100 konut ve sosyal tesis. Oranın tamamıyla kurumsallaşması için de bunu yaptık. Yani Kapıköy hem modern bir ticaret merkezi hem de yaşam alanı olacak!” dedi.

 

 

İLK TAKVA İLE PAYLAŞTI!

Van için tarihi bir adım olan Kapıköy’ü 2 ay gibi bir sürede çözerek, Türkiye’de bir ilk olacak bir projeyi hazırlatan ve startını verilmesini sağlayan Fatih Çiftci, Kapıköy müjdesini Van’da ilk kez Van TSO ile paylaştı. Zira Van TSO’nun bu konudaki ısrarlı girişimi, kurumsal çabaları ve İran ile ilgili olağanüstü çabaları da Bakan tarafından müjdeyi ilk kez Van TSO ile paylaşma vesilesi oldu. Başbakan ile Van programına katılmak üzere kente gelen Çiftci, Necdet Takva ile bir araya gelerek projenin detaylarını paylaştı. İkili görüşmede Çiftci, yeni porjenin detaylarını, yeniliklerini Takva ile paylaştı. Van TSO Başkanı Necdet Takva, Kapıköy Gümrüğü projesinin temelinin 15 Haziran'da atılacağının müjdesini Takva aracılığı ile Van’a iletirken Van’a özel çizilen modern ve devasa projenin 15 ayda biteceğini açıkladı.

 

 

TAKVA GAZETECİLERLE PAYLAŞTI

Van TSO Başkanı Necdet Takva da Çiftci’nin paylaştığı detaylar ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak Fatih Çiftci’nin bu konudaki rolünün çok önemli olduğuna değindi. Yeni Kapıköy’ün projesini düzenlediği toplantıda gazeteciler ile paylaşan Takva, projenin tüm detaylarını paylaştı. Yeni Kapıköy Gümrük Kapısı’nın Türkiye’de ilk olacak yaya geçiş tünelleri, araçlara-tırlara özel geçiş güzergahlarının bulunduğunu, özel bir mimariye sahip olacağını belirtti. Takva, bu noktada Kapıköy’ün yeniden projesiyle birlikte Van’ın kaderinin değişeceğini de hatırlattı. Takva, Çiftci’nin Van’a sahip çıkmasının önemine değinen Takva; “Sahipsizlik en büyük sıkıntımız bu kentte. Bugün bir sahibi olduğu için bu iş bu aşamaya geldi. Biz böyle bir kapı yapıyoruz. Düşünebiliyor musunuz? Van’ın can damarı. 2 ay kapalı kalınca hepimiz önemini anladık! Biz projeleri büyütüp odamızın girişişine de asacağız. Çünkü bunun çalışmaları tamamlandı ve artık start verilecek.” Dedi.

 

BİR DE LOJİSTİK MÜDESİ!

Van TSO Başkanı Necdet Takva gazetecilerle yaptığı değerlendirmede harita üzerinde yeni Kapıköy ile ilgili detaylı bilgilendirmelere yer verirken Bakanın yeni hedefinin de yıllar önce de gündeme gelin lojistik merkez projesi olduğunu dile getirdi. Takva bu konuyla ilgili olarak ise; "Fatih Çiftçi bundan sonraki hedefinin Van lojistik merkezi kazandıracağını anlattı. Şu anda biz bunu tamamladık. 15 ay içinde biz bu kapıyı açacağız ama bundan sonraki hedefinin Van'a çok modern bir lojistik merkezi kazandırmak olduğunu söyledi. Bununla ilgili bir yıl önce biz OSB ile bir çalışma yaptık. Van eski Valisi Aydın Nezih Doğan Bey döneminde ulaştırma bakanlığının temsilcileri geldiler ve demir yolunun geçtiği bölgede arazinin yüzde 80'i hazineye ait olan yere bir lojistik köy kazandırılacak. Oradan da OSB'ye bir hat döşenip, OSB'deki o üretimin demir yoluyla ulaştırılmasını sağlamak, hatta o zaman OSB'nin çok cimri davrandığını söylediler. Orada bir alan olmasına rağmen o alanın tahsisinde kısıtlı durduklarını söylediler. Fakat Kapıköy’ün çözülmesinin ardından Lojistik Merkez de hemen ardından çalışmaları başlayan diğer bir önemli proje olacak. Şu anda Bitlis’te yapılacağı konuşulsa da Sayın Çiftci bu projenin Van’da start alacağını belirtti. Bu da Van adına oldukça önemli bir kazanım olacak.” Takva Kapıköy’e dair Çiftci’nin paylaştığı projeler üzerinde bilgilendirme yaptıktan sonra Çifci’nin bu konudaki emeğine bir kez daha teşekkür etti.


ÖMER AYTAÇ AYKAÇ: ŞEHRİVAN ÖZEL

Editör: TE Bilisim