Geçtiğimiz günlerde haklarını alamadıklarını ileri sürerek iş bırakan ve daha sonra çeşitli eylem yapan Van Gölü Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (VEDAŞ) çalışanlarıyla ilgili açıklama yapan VEDAŞ Bölge Müdürü Zafer Türüt, iş bırakma eylemi yapan işçilerin temiz ve çalışkan olduğunu söyleyerek, işçilerin eyleme zorlandığını belirtti.

‘HAKKINIZ VARSA ARAYIN!’

Türüt, İşçilerin bütün haklarını sözleşmede belirtildiğini ve 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 62. maddesine göre işçilerin elektrik görevinde grev yapma yasağı olduğunu söyledi. Türüt, “Bununla ilgili 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 117. maddesine göre iş ve çalışma hürriyetini engelleme nedeniyle biz kesinlikle suç duyurusunda bulunacağız, bu hakkımızı kullanacağız. Tamamen yasal olmadan yapılan işlemler. Biz VEDAŞ olarak bu işlerimizi firmalara hizmet alım yoluyla ihale ettik. Bütün il ve ilçelerdeki arıza bakım onarım işlerinin tümünü ihale ettik, firmalara verdik. Bu eylem yapan elemanlar da firma elemanlarıdır. Bununla ilgili firmalara biz ihtarımızı çektik. Yapılan eylemler, grevlerden doğabilecek elektrik kesintileri, doğabilecek elektrikten dolayı zararlar hem bizim, hem vatandaşın, hem tüketicilerin doğabilecek zararları, bunun yanında kanuni ve hukuki olarak doğabilecek her türlü cezai sorumluluk da şirketlerinin ve firmalarının yetkili olduğunu bildirdi. Bu süreçte bu oyuna alet olan arkadaşlara da biz aynı şeyi söyledik. Lütfen sözleşmenizde olmayan bir hakkınız varsa arayın. Tüm istenilen haklar sözleşmede yer almaktadır. Biz bu arkadaşlara ücretlerini sözleşmede yazmışız. En az asgari ücretin yüzde 60 fazlası olacak diye koymuşuz. Bayramlarda, istirahat günlerinizde çalışacaksanız mesainizi alacaksınız demişiz. Arkadaşlara sözleşmelerinde bir de demişiz ki biz şirket olarak elemanlara belli bir hedef koymuşuz, performans kriterli bir çalışma koymuşuz, kendi çalışan şirket elemanlarımıza bunu size de yansıtalım diye sözleşmelerine koyduk. Performans kriterleri olarak yaptığınız her işte, hedeflerimize ulaşmada bize yaptığınız her yardımda size prim vereceğiz demişiz. İş güvenliği malzemeleri hepsi tamam, çalışma şartlarının hepsini hazırlamışız.” Dedi.

‘BAŞKA ELLER GİRDİ İŞİN İÇİNE’

İş bırakma eylemiyle ilgili de çarpıcı açıklamalarda bulunan Türüt, “Buradaki sıkıntı açıkça söyleyeyim, başka bir elin girmesindendir. Bu arkadaşların kullanılmasıdır. Başka hiçbir sıkıntı yok. Bu arkadaşlar 8 yıldır bizde çalışan elemanlardır. Hiçbir sıkıntımız yoktu, bir aile gibiydik. Sıkıntıları olduğu zaman bana gelirlerdi, il müdürlerine giderlerdi dertlerini anlatırlardı. Biz firmayla konuşurduk, arkadaşlara yardımcı olun, bu sıkıntılarını giderin diye biz hep onlara işveren gibi davrandık. Hiçbir sıkıntı ortada yokken, bir duyduk ki grev yapıyor arkadaşlar. Nedir efendim ‘biz bu kadar maaş istiyoruz, iş güvenliği malzemesi, iş güvenliği malzemeniz tamam, maaşınız da tamam diğer dağıtım şirketlerinden aynı veya daha üzerinde maaş alıyorsunuz bunda da bir sıkıntı yok, çalışın performans kriterleri geçin biz prim verelim maaşınız iki katı üç katı olsun. Neden grev yapıyorsunuz, neden bu tür kanundışı yollara başvuruyorsunuz ki, hak ihlali yok. Velev ki bir hak ihlali var ise, hak böyle aranmaz. Önce senin üzerinde şirketin var, ona söylersin olmadı gelirsin VEDAŞ’a, gelirsin il müdürüne, gelirsin bana, şirketin merkezine gidersin. Konuşursun, söylersin, o zaman biz senin söylediğin şartlarda bir şey sunamadıysak gel. Şirket müdürü olarak hiçbir hak ihlalleri yoktur, hiçbir hakları da gasp edilmemiştir diyorum. Yine de biz bir aileyiz, bizim şirketin bir ferdidirler, biz onlarla her zaman çalışacağız. Ama birbirimizi anlayarak, başkalarının oyuncağı olarak değil. Arkadaşlar eylemlerini bitirdiler, hatalarını anladılar bu da bir erdemliktir. Şimdilik bir sorun yok inşallah olamayacak da” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim