Ömer Aytaç AYKAÇ - Önder ALTINAL - ŞEHRİVAN


 Geçtiğimiz yıl özelleşerek VEPSAŞ bünyesinde bölgeye elektrik dağıtan VEDAŞ daha önce yaptığı kampanyayı bir kez daha başlattı. 2013 ve öncesi tüm borçlara faiz affı ve yapılandırma getiren VEDAŞ, Van’da elektrik hattının yeraltına taşınma çalışmalarının başladığını da müjdeledi. Öte yandan Vanlının elektrik kesintisini paylaşmadaki en büyük sıkıntısı olan 186 hattı için de çözüme gidildi. Van’da kurulacak çağrı merkezi ile ulaşım sıkıntısı da kökten çözülmüş olacak.

Geçtiğimiz yıl özelleştirilerek Türkerler Holding bünyesinde VEPSAŞ ile Van’ın elektrik dağıtımını yapan VEDAŞ göreve geldiği günden bu yana sürdürdüğü kampanya ile ilgili son çağrıyı yaptı. Daha önce 2012 ve öncesi borçları yapılandıran ve faizleri silen VEPSAŞ Van’da bayram öncesi bir müjde daha vererek borçları son defaya mahsus olarak 2013 ve öncesindeki borçları kapsayacak şekilde 31 Ekim 2014 tarihine kadar ertelediğini duyurdu. Yapılan bir toplantı ile kampanya açıklanırken, ayrıca Van’daki kesintiler de konuşuldu. Kesintiler hakkında konuşan VEDAŞ Şirket Müdürü Zafer Türüt, “Artık nerdeyse kesinti kullananlara biraz insaflıca davranın diyoruz. 20-30 yıldır yıpranan bir sistemi onarmaya çalışıyoruz. Kesintiler oluyor elbette ama tüm sıkıntılar çözülecek. Ayrıca Van’da 186 çağrı merkezinin kurulumunu ve bazı bölgelerin enerji hatlarının yeraltına taşınmasını bu yıl tamamlayacağız” dedi.

31 Ekim tarihine kadar sürecek olan son faiz affının kamuoyu ile paylaşılması için VEDAŞ ve VEPSAŞ yetkilileri basın ile buluşarak kampanya hakkında bilgi verdi. Gerçekleştirilen programa VEPSAŞ Şirket Müdürü Emrullah Okuducu, VEDAŞ Şirket Müdürü Zafer Turgut, VEPSAŞ İl Müdürü Mehmet Ali Atalan, VEPSAŞ İl Müdürü Murat Taş katıldı.

Programda ilk olarak konuşan VEDAŞ İl Müdürü Zafer Türüt, faiz affı ile ilgili kısa bir bilgi verirken, şu ifadelere yer verdi; “VEDAŞ ve VEPSAŞ ailesi olarak yaklaşık 14 aylık bir şirketiz Van bölgesinde. Daha önce 2012 öncesi borçlar için af getirmiştik. Kurban bayramı öncesi Yönetim Kurulu Başkanımız Kazım Türker’in aldığı bir karar neticesinde 2013 yılı borçlarına da faiz affı getirildi. Bunun müjdesini de Van halkına bayram öncesi vermek istedik.”

VEPSAŞ Şirket Müdürü Emrullah…

Türüt’ün ardından konuşan VEPSAŞ Şirket Müdürü Emrullah Okuducu ise af ile ilgili genel bir değerlendirme yaparken Van’da yapılan bu kampanya ile şirketin tam 150 milyon TL'lik bir borçtan vazgeçtiğini açıkladı. Okuducu açıklamasında kampanya ile ilgili olarak ayrıca; “İlk af uygulamamız 2013 borçlarını kapsıyordu, halkın yoğun da bir katılımı olunca bu süreç sürekli uzatıldı. Yılbaşına kadar devam eden kampanyaya talep devam edince sanayi, işadamları ve vatandaşın da talebi nedeniyle ucu açık bir şekilde af süresi yine uzatıldı. Bugüne kadar da kesintisiz bir şekilde devam etti. Yönetim Kurulumuz bunun üzerine bir kez daha toplandı ve 2013’ün de borçlarının dâhil edilmesiyle bir sınırlama getirildi. Artık bu af Ekim ayı itibariyle sonuçlanacaktır. Bu durum bazı sıkıntılar yaratıyordu. Biz de 2013’ü de dâhil ederek son bir fırsat yaratmak istedik. Bu kampanyamızı birkaç gündür başlatmış bulunmaktayız. Bugün de bir kez daha son çağrı olduğunu belirtmek istiyoruz. 2013 dâhil olmak üzere borçlarını ödeyecek vatandaşlardan faiz almıyoruz. 31 Ekim’de bu uygulama tamamıyla son bulmuş olacak. Bu vesileyle borcu olan tüm herkese bunu duyurmak istiyoruz. İnşallah bu müjde faydalı olur. Bakınız şirketin burada vazgeçtiği miktar 150 milyon TL gibi bir miktardır. Buradaki tek amaç da vatandaşın uygun ödeme imkânına kavuşması ve bundan sonra ödemelerin daha düzenli sağlanması. Van ile birlikte Bitlis, Muş ve Hakkâri de de aynı şekilde devam edecek. Ayrıca bu kampanyadan daha önce aftan faydalanıp da yapılandırmayı ödemeyen vatandaşları da son bir kez daha faydalandıracağız. Vatandaşlarımıza her türlü imkânı da sağlayacağız.” Dedi.

Ardından Van’daki kesintiler ile ilgili basın mensuplarının sorularını cevaplayan VEDAŞ İl Müdürü Zafer Türüt ilk olarak önceki gün Gevaş’ta yapılan saldırıyı değerlendirdi. Yaşanan bu sıkıntının hatlardaki irtibatsızlıktan kaynaklandığını belirten Türüt, kesintiler ile ilgili olarak ayrıca; “Öncelikle elektriğin çok sık kesildiği ve uzun süre kesildiği yönündeki bir durum yok Van’da. Bazı bölgelerde lokal bazı sıkıntılar olabiliyor. Örneğin geçen hafta yaşanan hava şartlarından dolayı bazı sıkıntılar yaşandı. Van’da da tüm şebekelerin yüzde 90’ı havai hat olduğu, küçük bir miktarın yer altından geçmesi dolayısıyla bu sorunlar yaşanıyor. Biz de bu sorunları zamanında çözmek ve hemen arızayı gidermeye çalışıyoruz zaten. Aslında vatandaşların elektrik sıkıntısına itirazı yok. En büyük sıkıntısı vatandaşın bize ulaşamamasıdır. Bu durumu biz kabul ediyoruz. Bize ulaşırlarsa sorun zaten çözülecek. Gevaş’ta yaşanan durum da yine bundan dolayı. Kesintiden dolayı bize ulaşamayan vatandaşlar birilerinin de provoke etmesiyle camlarımızı kırdı. Bu kabul edilemeyecek bir durum değil. Elektrik arızası olur, direk yıkılır, iletkenler kopar bunlar olabilir şeylerdir. Diğer ilçe ve köylerde de bu arızalar oluyor. Ama hiçbir zaman böyle saldırı, cam kırma olmadı bu bölgede.” Şeklinde konuştu.

“3 AYDI SORUNLARI ÇÖZMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Van’da kış boyunca yaşanan sıkıntıları 3 aylık yaz ayında çözmeye çalıştıklarını belirten Türüt, mevcut kesintiler dışında bir çok çalışmaydı yürütmek zorunda kaldıklarını ve kış aylarında yüzde 65’e varan enerji kaybını telefa etmeye çalıştıklarını belirtti. Türüt; “Van’da hiçbir bölgede elektrik kesintisi veya düşüklük yoktur. Ama bunu komple olarak lanse etmek yanlıştır. Bazı küçük bölgelerde kısmı sıkıntılar olabilir ama bunu bir ilçeye ya da mahalleye mal etmek hoş değil. Kışın zaten hatlar aşırı enerji tüketiminden, yük çekiminden dolayı yoruluyor ya da deforme oluyor. Biz 3-4 aylık kısa bir yaz döneminde 8 ayın sıkıntısını gidermeye çalışıyoruz. Bunların bakım, onarım, ilavesi, kapasite artırımını yapmaya çalışıyoruz. Bunlar yapılırken de mecbur bölgesel olarak kesintiler yapıyoruz. Vatandaş da bunu “Elektriğimiz yok” diyerek tepkiyle dile getiriyor. Bakın bizim yüzde 65’lere varan enerji kaybımız oluyor kış aylarında. Bu aşırı yüklenme karşılığında da tüm trafolar, panolar, kablolar hasar görüyor bu süreçte. Bunların onarılması da öyle kolay olmuyor maalesef. Buna bir de Karayolları, Belediye gibi kurumların yol çalışması, kazıları oluyor. Bunları da biz düzeltmek zorunda kalıyoruz, bunu da elektrikleri keserek yapıyoruz. Bu bazen ana hatta da denk geldi mi bu kez uzun süreli elektrik kesintileri oluyor.” Dedi.

“TOKİ’DEKİ HATLAR SIKINTILI!”

Öte yandan bariz sıkıntıların yaşandığı bazı bölgeler ile ilgili bilgiler veren Türüt, “Bakın TOKİ’lerde arızalar oluyor. Buna katılıyoruz ama bunu yüzde yüze yansıtmamak gerekiyor. Bardakçı TOKİ ve Memur-Sen TOKİ’lerde firmalar tarafından yapılan elektrik hatları çok kötü yapılmış. Kullanılan malzemeler çok dayanıksız. Biz yapılırken uyarmamıza rağmen vazgeçilmedi. Şimdi ise o eğri büğrü hatlar bizim başımıza iş açmaya başladı. Bunu da tımar hattını düzeltmeden yapamayız. Önce bizim buralarda iyileştirme yapmamız lazım. Olsun birilerinin yaptığı yanlışları da biz düzelterek yapacağız. 20-30 yıldır süregelen ve biriken sıkıntılar var. Bunları 1 yılda bitirmek doğru değil.” Şeklinde konuştu.

“KAÇAK KULLANANLARI İNSAFA DAVET EDİYORUZ”

Van’daki elektrik sıkıntılarının zaman içinde çözüleceğini belirten Türüt, bu noktada Van’da şirketin de büyük sıkıntılar yaşadığını belirterek, bunların zaman içinde çözüleceğini belirtti. Türük kaçak konusuna da değinirken neredeyse kaçağı artık normal görmeye başladıklarını belirterek vatandaşa da çağrıda bulundu. Türüt; “Ben çok karamsar değilim. Sıkıntılar var ama büyük bir vehamet yok. Bu iş nihayetinde 30 yıllığına alındı ve yatırımlar da yıllara yayılacak. Tamam, iş devletteyken farklı oluyor. Çünkü devlet kayıp kaçak bedelini süspanse ediliyor. Ama özel şirketlerde bunu yapamıyorsunuz. Biz yaptığımız tahsilata bakıyoruz 40 milyon TL, ama almamız gereken 80 milyon TL civarında. Bakın neredeyse 40 milyon TL gibi bir açık var. Bunun dışındaki diğer maliyetleri düşündüğünüzde büyük miktarda giderler oluşuyor. Haliyle şirket bu açıkları vererek gidiyor. Devlet sadece ayda 17 milyon TL gibi bir destek veriyor. Kalan sürekli şirketten çıkıyor. Biz üstelik kayıp kaçağın arkasına da sığınmıyoruz. Bu artık bölgenin bir gerçeği. Biz bunu neredeyse normal göreceğiz. Bakın artık biz şirket olarak gittiğimizde nerdeyse “Biraz insaflı olun, bari az tüketin” diye vatandaştan ricada bulunuyoruz. Kaçak elektrik kullanırken bile insanlardan insaflı olmasını demeye başladık artık. Bu denilecek laf mı kaçak ile mücadele etmeye çalışırken? Diğer illere bakıyorsunuz yüzde 7 civarında kayıp kaçak yüzde 100 tahsilat varken, Van’daki ve bölgedeki durum çok farklı!

VAN’DA ÇAĞRI MERKEZİ MÜJDESİ

Öte yandan elektriklerin yeraltına alınması ve 186 hattı ile ilgili müjdeler de paylaşan Türüt, ayrıca; “Hatlar yer altına alınacak. Bunların projeleri yapılıyor, hazırlıkları yapılıyor. Zamanla bunu da başarmış olacağız. Bu yıl Maraş ve Sıhke dediğimiz caddelerde elektriklerin yeraltına alınması işi başlıyor ve yılsonuna kadar tamamlanacak. Sonraki yıllarda da diğer bölgelerde bu çalışma peyder peyder devam edecek. Yatırımlar da devam edecek. 186 ile ilgili sıkıntıyı zaten biz itiraf ediyor ve her zaman da söylüyor. Biz çağrı merkezi için de ilana çıktık. Onun da ihale işini ve çalışmasının tamamlayıp yılsonuna kadar faaliyete geçirmiş olacağız. 4 ilin çağrısını karşılayacak bir çağrı merkezi Van’da kurulacak. Burada da en az 25-30 kişi ile istihdam sağlayarak bu merkezden sorunları da daha hızlı bir şekilde çözeceğiz.” Dedi.

Editör: TE Bilisim