Ferit Melen, Kinyas Kartal, Mehmet Salih Yıldız, Fethullah Erbaş, Kamran İnan, Şerif Bedirhanoğlu, Ayhan Çevik… Bu isimler Van’ın yıllar geçmesine rağmen adından sada ile söz edilen ve yaptıkları ile hatırlanan vekillerden sadece bazıları. Ya yeniler? Son on yıldır Türkiye’ye damgasını vurmuş AK Parti’nin, Doğu Anadolu’da her geçen gün güçlenen eski adıyla BDP’nin, öncesinde iktidar olmuş ANAP’ın, Refah Partisi’nin dönem dönem çok sayıda vekiller çıkardığı Van’da halk halen görev yapan milletvekillerini bile hatırlamıyor. Bu süreçte önemli değişimler geçiren Türkiye’de AK Parti ve BDP kökenli partilerden çok önemli siyasetçiler yetişmesine rağmen Van’da Hüseyin Çelik isminden başka isim akıllara gelmiyor. Her seçimde değişen ve çoğu kent hafızasında kalacak kadar izlenim bırakmayan milletvekillerinin özellikle son 10 yılda görev yapanları vatandaşlar olumlu bir çalışma ile anamıyor bile. Siyasi hafızasını yoklayan eskiler ise yine kalıcı izler bırakan eskileri hatırlıyor. Şehrivan Gazetesi olarak sokağa indik ve halka geçmişe bakıp şöyle bir eski vekillerden kimleri hatırladıklarını sorduk… Alınan cevaplar Van’ın son 10 yılda ülkede büyük bir değişim ve dönüşüm yapan AK Parti’nin de, Kürt hareketini şaha kaldıran BDP’nin de bu bölgede ne denli kalıcı çalışmalar yaptığını ve ne kadar etkili isimlerle sahaya indiğini çok açık gösteriyor… Eski isimleri anıları ve kente dair hafızalarında yer edinen konular ile hatırlayan Van halkı maalesef ki aynı siyasi tecrübelerini son 10 yıldaki isimlerin tamamı için söyleyemiyor… Hüseyin Çelik dışında neredeyse çok azı bilinen ve etki bıraktığı söylenilen isimlerin diğerleri dönemlik vekiller olarak sadece ülkenin tarih yapraklarında yer almaktan öteye geçemiyor…

Haber: Önder ALTINAL-Ömer Faruk TOKTAŞ - ŞEHRİVAN ÖZEL


Türkiye son 10 yılda AK Parti ve BDP adı altında önemli siyasetçileri tanıyıp, tarih sayfalarına işlerken Van’da siyasetçi yetiştirmedeki sıkıntı devam ediyor. Çelik’ten başka hiçbir bakan çıkarmayan vekilleri ise görev süresi dolduktan sonra unutulan Van’da, diğer illerde adı unutulmayacak siyasetçiler yetişirken, çoğu zaman dönemlik ve ithal siyasetçiler ile sadece idare ediliyor…

Şehrivan Gazetesi olarak Van’ın sokaklarına inip vatandaşlardan bazılarının hangi vekili nasıl hatırladığını sorduk. Kimi bakan olduğu için Çelik’i kimi uzun yıllar önce AK Parti kadar güçlü partiler tarafından temsil edilmese de daha farklı ismi hatırlıyor. İşte vatandaşın kentin siyasi geçmişine dair hafızasında kalan o isimler:

“ÇELİK ZENGİN OLDU VAN’A SIRTINI DÖNDÜ”

Kazım Turuç; Son 10 yıl içerisinde aklımda Van adına kalıcı bir etki ya da eser bırakmış bir milletvekili yok açıkçası. Neden vekillerimizden ve hizmetlerinden haberdar olmadığımızın sebebini de onların pek fazla çalışmasının olmadığına bağlıyorum. Milletvekillerini halk seçerken sesini Meclis’te ya da üst makamlarda duyurabilecek kişileri seçmek istiyor fakat vekillerimizin ben halkın sesini yansıtabildiğine inanmıyorum. Her vekil kendi siyasi ideolojileri peşinde koşarak bir şeyler yapmaya çalışıyor fakat milletvekilliği bu değil onu da çok iyi biliyorum. Aklımda bir Hüseyin Çelik var oda zengin olduktan sonra Van’a sırt döndü.”

“KİŞİLİK DE ÖNEMLİ…”

Recep Raci Sebah; Benim aklımda hizmetlerinden ahlakına kadar birçok yönüyle kalan tek isim Kayhan Türkmenoğlu’dur. Kayhan Bey’in halkın içindeki duruşu bir makama eriştikten sonra ki hareketleri ve takındığı tavrı gerçekten övgüleri hak edecek niteliktedir. Bizim de böyle milletvekillerine ihtiyacımız var. Belki benim bu söylediğimden sonra biri kalkıp diyebilir milletvekilinin kişiliği ile yaptığı işin ne alakası var diye ama ben çok alakası olduğunu düşünüyorum. Sonuçta bu adam Van’ı ve bu halkı temsil edecek. Milletvekilini biz seçiyoruz. Bu yüzden bizim kimliğimizi ve kültürümüzü yansıtan kişileri seçmeliyiz.”

AKILLARDA HALA ESKİLER VAR…

Fesih Vural; Benim aklımda da gönlümde de en çok iz bırakan bir milletvekili var. Bu adamı yıllar öncesinde gençliğimde Ankara’ya gittiğim bir sırada gördüm. Ben söyleyebilirim ki Ankara’ya gittiğimde bir akrabama gitsem o kadar bir ilgi ve misafirperverlik göremezdim. Mehmet Salih Yıldız diye bir milletvekilimiz vardı. Avukatlıktan hâkimliğe kadar birçok hukuk alanında çalışmıştı. Van milletvekilliğinden sonraydı sanırım. Mehmet Salih Bey TBMM’nin bir kolunda amir olmuştu. Bende o sıralarda gittim Ankara’ya. Vanlı olduğumu duyar duymaz bir başka ağırladı beni. Bunları neden anlattım diye sorarsanız; bizim Salih Yıldız gibi doğru ve işi bittikten sonra arkasını dönmeyen vekillere ihtiyacımız var. 14 Bin TL maaş alıp seçimden seçime çalışan bu son dönemin milletvekillerine kaldıysak vay bizim halimize.”

KİNYAS KARTAL UNUTULMUYOR

Namık Ender; Son zamanlarda doğru düzgün bir milletvekili göremedik ki aklımızda kalsın. Şu anda açıp internetten ya da bu haberlerden baksanız milletvekillerinin seçim dönemlerinin dışında hiçbir yerde adının geçtiğini görmüyorsunuz. Bunu halkımız hak ediyor mu sizce. Biz milletvekillerini kendi partilerinin durmadan propagandasını yapsın diye seçmiyoruz. Bizim propagandamızı yapsınlar. Partilerini konuştukları kadar mecliste kendi vekilliklerini yaptıkları halkı konuşsalar roman olur. Bizim sıkıntılarımız oluyor. Milletvekillerine aktarınca hemen bu sorunlar üstüne çıkıp gazeteciler önünde konuşuyorlar. Bir süre geçtikten sonra da gidiş o gidiş. Önemli bir olay olmadan ne vekil görüyoruz ne de bir parti. Bizim Kinyas Kartal gibilerine ihtiyacımız var. Kinyas Kartal konuşup gazetecilerin yazmasını beklemezdi. Onun gibi milletvekilleri sesimizi duyurur kitap yazardı. Belki yazdığı kitaplardan haberiniz vardır. İnşallah Van’a faydası dokunacak yeni vekiller görürüz ileride.”

“SON DÖNEM VEKİLLERİ ÇOK PASİF!”

Müslüm Karabacak; Son dönem milletvekillerinin çok pasif olduğunu söylemek istiyorum. Milletvekillerimiz yeri geldi mi vekil sıfatını çok iyi kullanıyor ama halkının yaşadığı bir sorun karşısında da demiyor ben sizin vekilinizim dertleriniz nedir diye. Bizim vatandaşımızın da suçu var milletvekillerinin pasifliğinde. Gitseniz yanlarına şimdi sorsanız çoğu kişi milletvekillerine belki bin türlü bela okur. Hâlbuki vekillerden birini çarşıda görseler aynı adamlar önlerinde kul köle olur. Yani ben diyorum ki kara görünen bir şeye ak demeyelim. Açıkça ortada ki Van milletvekillerinin hali hazırda bir hizmeti yok. Aralarında sürekli göz önünde bulunan bir isim görüyorum buda Aysel Tuğluk’dur. Onun da medyada çok ön plana çıktığı için aklımda kaldığını düşünüyorum.”

KAYATÜRK VE GÜR İYİ, KEMAL AKTAŞ KISA SÜREDE ETKİ YAPTI

Atilla Çakar – Esnaf; Son yıllar içinde benim bildiğim ve tanıdığım en iyi milletvekilleri AK Parti’den Burhan Kayatürk ve BDP’den ise Nazmi Gür’dür. Bu iki vekilin yanı sıra zamanında burada vekillik yapan Kayhan Türkmenoğlu ve Hüseyin Çelik’in de bu memlekete büyük faydaları olmuştur. Geçtiğimiz dönem için eğer ki Kemal Aktaş içeride olmasaydı eminim ki çok güzel bir milletvekilliği yapacaktı ve bu memlekete faydası olacaktı. Aktaş çıktığı gibi hemen meclise önergeler sunmaya başladı ve yaptığı çalışmalar ile bunu gösterdi. Bu dönem ki AK Partiye baktığımız zaman ise az önce belirttiğim gibi Kayatürk güzel çalışmıştır. Kayatürk her zaman Van için yatırımlar getirmeye ve yapmaya çalışmıştır. Buda çok büyükte olmazsa önemli adımlar ve güzel çalışmalardır. Tabi bunların hiç biri yeterli değil. Bu vekillerin iyi olduğunu söyledim. Ancak diğer illere baktığımız zaman bunlar vekil bile değiller.”

YAŞANAN OLAYLAR ÜÇER’İ UNUTTURMUYOR

Hasan Kara – Vatandaş; Bana göre eski dönem vekilleri şimdi ki vekillere göre çok daha iyiler. Özellikle Hüseyin Çelik, Kerem Altun ve Kayhan Türkmenoğlu zamanında bu memleket için çok şey yaptık. Hüseyin Çelik daha sonrasında burada ilgi kaybetse bile memlekete hayrı olan bir insandır. Eğer ki şimdi bu vekiller olsaydı inanıyorum ki hem büyükşehir belediyesini AK Parti kazanırdı hem de Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan daha yüksek oy alırdı. BDP’ye gelecek olursak Özdal Üçer çok olaylarda yer aldı. Zamanında büyük tepkilerde aldı. Ama bana göre BDP’nin en mantıklı adaylarından bir tanesidir. Gerek mecliste olsun gerekse de meclis sorduğu sorular olsun bu anlamda üzerine düşeni yapıyor bir muhalefet partisi vekili olarak. Daha eskileri de değerlendirmek isterdim ama ben sadece bu iki dönemin vekillerinde buradaydım.”

MEVCUTLARIN DURUMU ÇOK VAHİM!

Mustafa T. – Esnaf; “Ben AKP’nin vekillerini değerlendirmek istemiyorum. Çünkü onlar iktidar partisinin vekilleri olmalarına rağmen bu memlekete hiçbir şey katamadılar. Son dönem vekillerinden Hüseyin Çelik ve bu dönem vekillerinden Burhan Kayatürk’ün dışında Gülşen Orhan, Fatih Çiftçi ve Mustafa Bilici’nin durumları çok bana göre çok vahim. Ha Kayatürk ve Çelik çalıştı mı diyorum. Kesinlikle hayır diğer illere göre hiç bir şey yapmadılar. Ama yine de yapılan birçok projede yer aldılar. BDP’ye gelecek olursak Aysel Tuğluk’un vekil olduğuna şahsen ben inanmıyorum. Tuğluk Vanlı değil bir kere ama buna rağmen burada vekillik yapıyor. Van için bugüne kadar hiçbir şeyde yapmış değil. Sadece ara sıra buraya gezmeye geliyor. Ama Özdal Üçer, Nazmi Gür ve ceza evinden çıkan Kemal Aktaş çok iyi vekillerdir. İktidar arkalarında olmamasına rağmen hakları için uğraşıyor. Hiç olmazsa Meclise soru önergeleri gönderiyorlar. Bunlar elbette yeterli değil. Ama şu kadarını söyleyebilirim ki hiçbir şey eskisi gibi değil. Şartlar bu kadar güzelleşmişken bile bizim vekillerin bu memlekete faydaları yok. Keşke eski vekiller şimdi görev yapsalardı da vekillik nasıl olunurdu şimdiki vekillerimiz görseydiler.”

“VEKİL DEMEK BİLE YANLIŞ!”

Ahmet Kızılyıldız; “Bana göre 10 yıl içerisinde Vanlı vekiller arasındaki en iyi vekil Kemal Aktaş’tır. Kemal Aktaş cezaevinde olmasaydı bu memleket için çok faydası olacak bir vekildi. Diğer vekilleri soracak olursanız AKP’de vekillik yapanlara vekil demek bile yanlıştır. Hepsi bir yerden bir şey koparmaya çalışıyor bu memlekete bir yararları yok. İktidar partisi vekilleridirler ama bu memlekete bir çivi çakmamışlar hep çalışmışlar. Hüseyin Çelik’te burada vekildi oda bunları yapıyordu. Ama iş olanakları sağlıyordu. BDP’nin diğer vekillerine gelecek olursak Aysel dışında diğer 2 vekilimizde ellerinden geleni yapıyorlar. Büyükşehir olduk bu yüzden daha da çok şey yapmaları gerekiyor.”

Editör: TE Bilisim