Şimdiye kadarki en büyük vergi affı olarak uygulamaya konan vergi affı ve yapılandırma geçerlik süresi dün sona erdi. Geçmişe yönelik vergi borçlarının yapılandırılmasına ilişkin 6736 Sayılı Kanundan yararlanmanın son günü olması hasebiyle Van Vergi dairesi önünde de kuyruklar oluştu.

 

Gece 21.00’e kadar uzatılan aftan faydalanması süresi içerisinde Vanlılardan borcu az düzeyde olanlar ile diğer aflardan faydalanan sayısı çok oldu ama depremden bu yana borcu biriken bir çok esnaf aftan yeterince faydalanamadı. Halen mücbir sebep halinin devam etmesi, matrah artırımı, taksitlerin sınırlı olması gibi nedenlerle aftan faydalanma konusunda temkinli davranan Vanlı esnafın büyük bir kısmı vergi borçlarını elinde tutarak umutları bahara bıraktı. Depremin üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen biriken borçların terkini ile ilgili yıllardır devam eden mücadele sonuç bulmazken af bitmesine rağmen Van’da bir çok isim terkin ısrarını sürdürdü. Konuyla ilgili defalarca görüş bildirip Van’a uygun bir reçete yazan Yeminli Mali Müşavir İlhan Güneri ile Van Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası borç endişesinin devam ettiğini belirtti. Şimdi gözler yapılandırmadan faydalanamayan ve borcu biriken Vanlının durumu ile ilgili nasıl bir adım atılacağına çevrildi.

 

VAN’DA BAŞVURU TÜRKİYE’YE ORANLA DÜŞÜK KALDI

Van'da, vergi borcu yapılandırılmasına imkan tanıyan düzenlemenin son günü olması nedeniyle uzun kuyruklar oluştu. Geçmişe yönelik vergi borçlarının yapılandırılmasına ilişkin 6736 Sayılı Kanundan yararlanmanın son günü olması, vergi daireleri önünde uzun kuyrukların oluşmasına neden oldu.  Konuyla ilgili bir açıklamada bulunan Van Defterdarı Mehmet Durusoy, 1 Ekim'den 25 Kasım'a kadar uzatılan vergi affı ve borç yapılandırmanın son günü olması nedeniyle bir yoğunluğun yaşadığını belirtti. Kamuoyunda 'vergi affı' olarak bilinen 6736 sayılı yasada müracaat süresinin bugün sona ereceğini dile getiren Durusoy, "Vatandaşlarımız, yasadan faydalanmak için son günü beklese de önemli ölçüde müracaat etmiştir. Burada vatandaşların en çok tereddüt ettiği konu, 2011 depreminden sonra Van'da mücbir sebep ilan edildi. Maliye Bakanlığı tarafından mücbir sebep hali halen devam etmektedir.”

 

YASADAN FALDALANANLARIN MÜCBİR SEBEBİ BİTTİ AMA…

“Yasadan faydalananlar açısından mücbir sebep sona ermektedir, fakat faydalanmak istemeyenler, müracaat etmeyenler açısından mücbir sebep devam etmektedir. Bu durum müracaatları biraz düşürmüştür. Onun dışından mükelleflerimiz yasadan faydalanmak için isteklidirler. Şu anda son gün olması nedeniyle bir yoğunluk söz konusudur. Yasadan faydalanmak için müracaat edenlere teşekkür ediyoruz" dedi.

 

TERKİN ETMEYENİN BORCU BÜYÜYOR!

Öte yandan borcunu düşük taksit oranı ve biriken büyük borç nedeniyle yapılandırmayan bir çok esnaf ise umudu bahara bıraktı. Halen bir vergi terkini umudu taşıyan Vanlı binlerce esnaf bu konuda herhangi bir işlem yapmadan beklerken, daha önce de konuyla ilgili fikir ve çalışmalar ortaya koyan İlhan Güneri, esnafın borcunun oldukça biriktiğine dikkat çekti. Güneri, Ankara’da katıldığı bir toplantıda da yine Van’ın bu sorununu dile getirerek: “Van esnafının 6736 sayılı yapılandırmadan yararlanmasının sağlanması gerekiyordu. Kamu bir an önce mücbir sebep hali uygulamasını sona erdirmeli. Böylece esnafın “Vergi borcum silinecek” düşüncesini kaldırmalı. Dün süresi sona eren 6736 sayılı yapılandırma da sadece mücbir sebep hali ortadan kalkan iller için 31 Aralık sonuna kadar ertelense idi rahatlatıcı olacaktı.” Dedi.

 

SMMMO: VAN’IN BORCU TERKİN EDİLMELİ

Mağduriyet Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (VSMMMO) tarafından da gündeme getirilirirken bölgede hala depremin etkisinin sürdüğüne dikkat çekildi. SMMMO yetkilileri Van’da 5 yıldan fazla süredir biriken borçların nasıl ödeneceği ile ilgili endişe taşıdığını belirtirken, bu konuda terkin edilmesi gerektiğini işaret etti.


(ŞEHRİVAN-İHA)

Editör: TE Bilisim