Dün itibariyle Van’da 23 Ekim 2011 yılında yaşanan depremin üçüncü yıl dönümü de geride bırakılırken kentte çeşitli etkinlikler ve anmalar ile o değerlendirmeler yapıldı. 3 yıllık süreç çeşitli yönleriyle değerlendirilirken Van Milletvekili Nazmi Gür ise Başbakan Davutoğlu’na bu süreçteki yatırımlar, harcanan paralar ve Van’ın ihtiyaçları konusunda bir değerlendirme sundu. Yazılı soru önergesiyle bazı konularda da bilgi isteyen Gür, büyük beklentilerin olduğu vergi terkini konusunu bir kez daha gündeme getirdi.

HDP Van Milletvekili Nazmi Gür, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nda Van Depremi sonrasında yapılan çalışmalar, yatırımlar ile ilgili bir soru önergesi sundu. Bazı değerlendirmelerin ardından harcanan paralar, yatırımlar ve vergi terkini gibi birçok konuda bilgi isteyen Gür, açıklamasının bir bölümünde şu ifadelere yer verdi; “23.10.2011- 09.11.2011 tarihlerinde Van ilinde meydana gelen iki büyük depremin üzerinde üç yıl geçmesine rağmen ilin büyük sorunlarının tam anlamıyla çözüme kavuşturulamaması karşımızda büyük bir engel olarak durmaktadır. Özellikle ekonomik sıkıntının baş gösterdiği ve deprem sonrası işsizliğin en çok yaşandığı il olarak görülmektedir. Özellikle ekonomik sıkıntılardan dolayı en çok Van esnafı mağdur duruma düşmüş, deprem sonra vergi borçları ve SGK prim borçlarının birikmesi ve yatıramamalarından dolayı esnafı iflasın eşiğine getirmiştir. Vergi borçlarında yapılandırma olmasına rağmen esnaf iş yapamadığından dolayı vergi borcunu yatıramamaktadır. Van ilinde bulunan esnafın sıkıntılarının giderilmesi ancak vergi terkinin olmasıyla gerçekleşecektir.
Van ilinde deprem sonrası TOKİ tarafından 17 bin konut yapılmıştır. Bu konutların hak sahiplerinden her hangi bir ücret talep edilmeden teslim edilmesi gerekirken hak sahiplerinden 75-90 bin gibi yüksek bir fiyatla satılmıştır. Yapılan bu TOKİ konutlarının ödemeleri başlaması nedeniyle hak sahipleri ödeme konusunda büyük zorluklar yaşamaktadır. Konutların kısa bir zamanda yapılmasından dolayı konutlarda döküntüler yaşanmakta ve çoğu konut kullanılamaz duruma gelmiştir.”

VERGİ TERKİNİ YİNE MASADA!

Ardından bazı konularda Başbakan Davutoğlu’na sorular yönelten Gür, şu sorular ile Başbakan’dan cevap istedi; “Van ilinde deprem sonrası hükümetiniz tarafından yapılan yatırımlar nelerdir? Ne tür projeler hayata geçirilmiştir? Bekleyen proje sayısı nedir? Son üç yıl içerisinde Van iline aktarılan ödenek-bütçe miktarı nedir? Harcanan ödenek- bütçe miktarı nedir? Van ilinde vergi terkinin yapılması için her hangi bir girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz? Van ilinde bulunan esnafın toplam vergi borcu nedir? Vergi borcu ve ekonomik kriz nedeniyle iflas eden esnaf sayısı nedir? Van ilinde bulunan esnafın ekonomik açıdan rahatlaması açısından hibeli kredi verilmesi için her hangi bir çalışmanız olacak mıdır? Van ilinde işsiz kalan kişi sayısı kaçtır? Van ilinde bulunan TOKİ konutlarındaki sorunlardan haberdar mısınız? Yaşanan sıkıntıların giderilmesi için ne tür önlemler almayı düşünüyorsunuz? Hak sahiplerinin konut borcu ödemelerinin başlamasıyla ödeme sıkıntılarının yaşanmaması için ne tür yardımlar yapmayı düşünüyorsunuz? Ödemelerin ertelenmesi için her hangi bir girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz?”


Şehrivan

Editör: TE Bilisim