Van’da, serbest muhasebeci ve mali müşavirlere yönelik “Vergi Mevzuatı ve Uygulamaları” konulu seminer düzenlendi.

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda (Van TSO) düzenlenen seminere çok sayıda muhasebeci ve mali müşavir katıldı.

 

Toplantıda açılış konuşması yapan Van TSO Başkanı Necdet Takva, iyi bir katılım olduğunun belirterek, sunumu yapan mali müşavir Ozan Bingöl ile katılımcılara teşekkür etti.

 

Vergilerde yer alan avantajları sırasıyla anlatan Ozan Bingöl, önce motorlu taşıtlar vergisindeki avantajdan söz etti. Bingöl, kasko bedel uygulamasının bir avantaj olduğunu belirterek, kasko değeri altındaki rakamlar için vergi ödeme yükümlülüğünün olmadığını, varsa böyle bir durumla karşılayan mükelleflerin paralarını geri alabileceklerini ifade etti. Ücretliler için de vergi avantajı olduğunu söyleyen Bingöl, “Birden fazla işverenden alınan ücret varsa, birinin dışındakiler yüzde 30’u aşmıyorsa beyana tabi kazanç yoktur” dedi.

 

Engellilerle ilgili avantajlara da değinen Bingöl, şunları söyledi: “Engellilerin engelli kartı varsa su faturası dahil diğer hizmetlerden yüzde 50 indirime tabidir. Engelli sadece binek araçlarını değil, ticari araçları da indirimli satın alabilir. Engellilik yüzdesinin ise 90 olması gerekir.” Engelli konusunu anlatırken KDV için ilginç bir örnek de veren Bingöl, “Parayı Lidyalılar, vergiyi Sümerler, verginin vergisini de Türkler bulmuş. Nasıl diyeceksiniz, çünkü verginin dışında alınan KDV de bir vergidir.” dedi.

 

Mükellefin emlak vergisi avantajı konusunu anlatırken, mücbir sebepten dolayı yaşanan durumlara da dikkat çeken Bingöl, yine farklı bir örnek verdi. Bingöl, şöyle dedi: “Emlak vergisi belediyelere ödenir. Ancak bunda da avantajlar vardır. 200 metre kare ve tek konut sahibi birisi işsiz ise, engelli ise, emekli ise vergiden muaftır. Varsa böyle biri 5 yıl içinde ödediklerini geri alabilir. Ayrıca mücbir sebebi en iyi Vanlı bilir. 2011 yılında bir deprem oldu. Aslında Van’da TOKİ’ler ücretsiz yapılmalıydı. Çünkü 20 milyon TL vergi ödendi.”

 

Vergi incelemelerinde mükellefin haklarıyla ilgili bölümde de ilginç örnekler vererek, bilgilendirme yapan Bingöl, bu konuda da şunları söyledi: “Van’da bir mağduriyet var. Onun için haklarınızı iyi bilin. Okuma yazması olmayan damga vergisi vermemelidir. Vergi incelemesinde ek süre vardır, bu da 15 gündür. İnceleme yerinde yapılmalıdır. Taraflı ve yanlı bir rapor şüphesi olduğu zaman rapor okuma komisyonlarına katılım hakkınız vardır, bunu talep edebilirsiniz. Daha ileri aşamalarda da vergi mahkemelerine dava açabilirsiniz”

 

Sunumun ardından Bingöl, katılımcıların sorularını cevaplandırdı.

 

Toplantı sonrası Van TSO Başkanı Necdet Takva, Mali Müşavir Ozan Bingöl’e plaket takdim etti.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ERDAL ERBAŞ

Editör: TE Bilisim