ŞEHRİVAN HABER: HAMİT KARAKUŞ - Geçtiğimiz yıl itibarıyla tüm Türkiye’de enerji tasarrufu ve ısı yalıtımı seferberliği başlatan Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği, (VERİMDER) kamuoyunu bilgilendirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla gerçekleştirdiği toplantılarına hız kesmeden devam ediyor. Türkiye’nin dört bir yanında düzenlenen Anadolu Buluşmaları’nın altıncısı Van’da düzenlendi. Toplantıda soğuk iklimlerde enerji verimliliği ve ısı yalıtımının daha fazla önem kazandığı vurgusunun yapıldığı toplantıda, ısı yalıtımının önemi ve Türkiye’de uygulanan standartların detaylarından bahsedildi.

ENERJİ, TASARRUF VE ISI YALITIMI HAKKINDA BİLGİLENDİRME

VERİMDER’den tarafından düzenlenen toplantıda Van’daki kamuoyu, kamu kurumları, bürokrasi, üniversiteler, medya, inşaat - enerji sektörleri ve kanaat önderleri ile bir araya gelerek enerji verimliliği, tasarrufu ve ısı yalıtımı hakkında bilgilendirme yaptı. VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin’in başkanlığında düzenlenen toplantıda, Van gibi çetin kış koşullarına sahip illerde ısı yalıtımının önemi ve kullanılacak malzemeler ile ilgili detaylar toplantıya katılanlar ile paylaşıldı.

ENERJİYİ VERİMLİ TÜKETMENİN YOLU YALITIMDAN GEÇİYOR

Türkiye’de üretilen enerji ile tüketilen enerji arasında uçurum olduğunu ifade eden VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, “Ülkemizde toplam enerjinin %37’si konut ve sitelerde tüketiliyor. Verimli kullanılmayan enerji, hem vatandaşın cebine hem de ülke ekonomisine zarar veriyor. Özellikle yılın neredeyse 6 ayı soğuk geçen illerimizde, tüketicilerin ısınma için harcadığı enerjiyi verimli kullanması çok önemli. Binalarda harcanan enerjiyi verimli kullanmak ve tasarruf etmek için en önemli araç ise ısı yalıtımı” şeklinde konuştu.

FATURALARDA YARI YARIYA DÜŞÜŞ

Özellikle Van gibi Doğu illerindeki soğuk iklimin, ay sonunda faturalara olumsuz yansıdığını belirten Alkin, “İşte tam da bu nedenle enerji tasarrufu dolayısıyla enerjide verimlilik, soğuk iklimdeki yapılarda vazgeçilmez bir hal alıyor. Doğal olarak enerji tasarrufunu sağlayacak önemleri almak da bir mecburiyet haline dönüşüyor. TS 825 Standardı ile gelen enerji tüketimi sınırlamaları ve enerji verimliliğini etkin bir şekilde sağlamak için ısı yalıtımı tüm binalarda şart. Özellikle kış aylarında ısıyı içeride tutmak amacıyla ısı yalıtımı ile evleri korumak gerekiyor. Isı yalıtımı yapan binalarda ısınma için yapılan harcamalarda %50 düşüş gözlemleniyor” diye konuştu.

STANDARTLARA UYGUN ISI YALITIMI YAPILMASI ŞART

Öte yandan Alkin, VERİMDER teknik danışmanları konuya ilişkin yapılan araştırmaları göz önünde bulundurarak şu değerlendirmelerde bulundu: “Artık 2017-2023 yıllarını kapsayan Enerji Verimliliği Eylem Planı’yla birlikte yeni dönemde 2023 yılına kadar enerji tüketimini yüzde 14 oranında azaltmak için alınacak ek önlemlerin yanı sıra belirlenmiş standartlara uyum da oldukça önemli. TS 825 Standardı ile gerekli hesaplamalar yapılarak binaların alan başına tüketilen enerji miktarına belirli sınırlamalar getiriyor. Mevcut standardın gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarılmasına yönelik çalışmaların yapıldığı bu dönemde, Van ilimiz gibi belli bölgelerde standartların da altında uygulamaların yapıldığı tespit edildi. İlgili kamu kuruluşları bundan sonraki süreçte denetimlerin artırılarak bu gibi sorunların önüne geçileceğine dair bilgi verdi” dedi.

İKLİM KOŞULLARINA UYGUN YALITIM MALZEMESİ

Alkin, VERİMDER ısı yalıtımının enerji verimliliği ve tasarrufundaki hayati önemine vurgu yaparak ısı yalıtımının faydalarını şu şekilde sıraladı: “Isı yalıtımı standartlara uygun yapıldığı takdirde hem cebe hem de doğaya katkıda bulunur. Birbirine uyumlu, sistem standardına sahip doğru malzemelerin kullanımı da en az ısı yalıtımı kadar önemlidir. VERİMDER tarafından tüm Türkiye’de yaptırılan algı araştırmasının sonuçları bize Türk tüketicisinin konut alımında ısı yalıtımına dikkat ettiğini gösteriyor. %56’lık kesimin de kendi konutunda ısı yalıtımı bulunuyor. Buna karşın ısı yalıtımı yaptırırken kullanılan malzemenin kalınlığını ise pek sorgulamıyor. Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nde yalnızca %8’lik bir kesim malzeme tercihinde kalınlığa dikkat ettiğini belirtiyor. Yapılan araştırmalara göre Van gibi özellikle soğuk illerde yalıtım için kullanılan malzemenin kalınlığına dikkat edilmesi gerektiğinin altı çiziliyor. Bu nedenle yalıtım yaptırmadan önce mutlaka bulunduğunuz bölgenin iklim koşulları da göz önünde bulundurulmalıdır.2019 yılı itibarıyla yine Enerji Verimliliği Eylem Planı’na bağlı olarak ısı yalıtımında doğru kalınlıktaki ısı yalıtım malzemeleri kullanımlarının ilgili kurumlar tarafından sıkı denetleme altında olacağı da unutulmamalıdır.” diye ifade etti.

Editör: TE Bilisim