Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya, Roboski katliamının yıldönümü ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Eş başkanlar “Roboski ortaya çıkarılmadan ve olayı işleyenler yargılanmadan devletin, halk vicdanında ki mahkumiyeti sonsuza dek sürecektir. Sessiz geçen bin 99 günün utancının hala bu ülkeye yetmediğini tarifsizce izliyoruz.” dedi.

EŞBAŞKANLAR: CİNAYET ASLA UNUTULMAYACAK

Roboski katliamını Kürtlere karşı işlenmiş bir insanlık suçu olduğunu belirten eş başkanlar, Roboski’nin Kürtlere yönelik devlet katliamlarının sembolü olarak tarihe geçtiğini söyledi. Roboski katliamı yaralarının dün olduğu gibi bugünde kanamaya devam ettiğini ifade eden eş başkanlar, insanlığa karşı işlenen bu cinayetin asla unutulmayacağını söyledi. Eş Başkanlar açıklamalarında “1099 gündür içimizde bir öfke olarak duran ve Kürt halkının yüreğinde derin yaralar açan Roboski Katliamının yıldönümüne girdik. Türk devleti 28 Aralık gecesi bombalar yağdırarak 19’u çocuk olmak üzere toplam 34 insanımızı acımasız bir şekilde parçaladı. İnsanlık tarihinin en utanç sayfalarından biri Roboski’de yazıldı. Roboski’de devletin kendi yurttaşına bomba yağdırarak katletmesini tüm dünya izledi. Aradan bu kadar gün geçmiş olmasına rağmen değişen hiçbir şey olmadı. Değişen tek şey devletin oynadığı ama hiçbirimizin asla görmek istemediği her türlü tiyatrolar oldu.” dedi.

“BUGÜNE KADAR HİÇBİR SUÇLU BULUNMADI”

Katliamı yapanların ortaya çıkarılması için oluşturulan Meclis Uludere Komisyonunun; olayı ‘kaçınılmaz hata’ olarak değerlendirdiğini hatırlatan eş başkanlar, “Dosya Diyarbakır Özel Yetkili Savcısında bir buçuk yıl bekletildikten sonra görevsizlik kararı vererek askeri mahkemeye gönderdi. Askeri mahkeme de yine dosyaya takipsiz kararı vererek Roboski katliamı dosyasını kapattı. Roboski katliamında bugüne kadar hiçbir suçlu bulunmadı, kimse yargılanmadı ve üstüne dönemin Başbakanı bu operasyonu yapanlara da teşekkür etti. 1098 gündür insanlığın onuru işte bu katliamı yapanlar ve ortak olanların ayakları altında maalesef eziliyor. Bu yargılama ve sonrasında gelişenler, Kürtlerin onuruyla oynamaktan başka bir şey değildi. Bu katliamlarla ilgili verilen kararlar utanç vericidir. Devlet ve AKP hükümeti bu olayı aydınlatmadan ve suçluları yargılamadan işlenen katliamın tek sorumlusu ve emir vericisi olarak halkımızın vicdanında mahkum olacaktır. Zaten yıllardır halkımızın vicdanlarında mahkum edilen AKP hükümeti bu olayı aydınlatmak zorundadır. Halkımız bu katliamı asla unutmayacak ve yapanları affetmeyecektir” denildi.

EŞBAŞKANLAR: MAHKUMİYET SONSUZA DEK SÜRECEKTİR

Roboski katillerinin ortaya çıkartılmaması ile Kürtlerin her gün aynı katliamlarla yüz yüze kalacağının açık bir göstergesi olduğunu ifade eden eş başkanlar, “Sessiz geçen bin 99 günün utancının hala bu ülkeye yetmediğini tarifsizce izliyoruz. Roboski ortaya çıkarılmadan ve olayı işleyenler yargılanmadan devletin, halk vicdanında ki mahkumiyeti sonsuza dek sürecektir. Bu katliam vesilesiyle tekrardan Roboski’de yaşamını yitiren canlarımıza Allahtan rahmet diliyor, aileleri ve Kürt halkına yıldönümü vesilesiyle tekrardan başsağlığı diliyoruz.” ifadeleri ile açıklamalarını sonlandırdı.


ŞEHRİVAN

Editör: TE Bilisim