ŞEHRİVAN HABER - Türkiye’nin virüs konusundaki en riskli kentlerinden birisi olarak gösterilen Van’da beklenilenin aksine salgın İran’dan değil İstanbul’dan dolayı yayıldı. Van’daki vakaların birçoğunun İstanbul kaynaklı olduğu öğrenilirken, büyük kentlere gidiş-geliş yapanlar ile birlikte kentteki vakaların sayısı artışa geçti.

Koronavirüs salgını Türkiye’de yayılmaya, can kayıpları da artmaya devam ediyor. Başlangıçta sadece İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerde olduğu söylenen vakaların son paylaşılan harita ile tüm Türkiye’deki illere sıçradığı görülürken Van da en riskli iller arasında gösterilmeye devam ediyor. Özellikle İran ile sınır komşusu olması nedeniyle salgının Türkiye’de baş göstermeye başladığı günden bu yana sürekli en önemli illerden birisi olduğu söylenen Van’da, vakalarda da artış görülürken dün itibariyle ilk iki ölüm de gerçekleşti. Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’in son açıklamasında “Van’da vaka sayısı 20’den fazla değil” demesinden sonra yeni vakalar olduğu da öğrenilirken Van’daki vakaların birçoğunun temelinde de İstanbul’dan gelişler olduğu öğrenildi. Taziye, düğün ve benzeri seyahatlerle İstanbul’a giden ya da gelen vatandaşların kente taşıdığı virüsler şu anki vakaların büyük çoğunluğunu oluştururken, Van Valisi başta olmak üzere birçok isim İstanbul’daki ziyaretlere mutlak dikkat edilmesi gerektiğini, Vanlılar’ın bu noktada bu ziyaretleri kabul etmemesi gerektiğini vurguluyor.

İLK ÖLÜM HABERİ BAHÇESARAY’DAN GELDİ!

Van’da son olarak 20 civarında olduğu söylenen vaka sayısı ile ilgili açıklamadan birkaç gün sonra ilk ölüm haberi de geldi. 20 civarında olduğu söylenen hastaların da İstanbul’dan gelen vatandaşlarla birlikte arttığı tahmin edilirken, ilk vefat haberi Bahçesaray’da gerçekleşti. Geçtiğimiz günlerde korona virüs şüphesi ile hastaneye kaldırılan G.S. (70) hayatını kaybetti. G.S. ve eşi M.S. bir hafta önce İstanbul'da yakınlarının düğününe katıldıktan sonra ilçeye döndükleri öğrenildi. Döndükten sonra rahatsızlanan G.S ve işte İstanbul'dan geldikleri için evde gözetim altına alındıktan sonra G.S. ve eşi M.S.'den tahlil alındı. Kronik hasta olan G.S.'nin eşi M.S., gribal enfiksiyonunda dolayı hastaneye kaldırdı. Evde karantina altında bulunan G.S.'nin sonuçları pozitif çıkınca Van'a sevk edildi. G.S., tedavi altında tutuldugu hastaneye bu gece hayatını kaybetti. G.S.'nin eşi M.S. ve oğlu da karantina altında olduğu belirtildi.

BİR GÜNDE İKİNCİ ÖLÜM

Van’da koronavirüs’ten yaşanan iki can kaybından ilki Van Bahçesaray’dan olurken aynı gün ikinci ölüm haberi ise Van merkezde oldu. Van merkezde yaşayan 58 yaşındaki B.Ş. adlı vatandaş koronavirüsten hayatını kaybetti. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’dan Van’a geldiği öğrenilen ve obozite rahatsızlığı da bulunan B.Ş., yüksek ateş şikayeti ile hastaneye kaldırıldı. Tedavisi devam eden ve durumu iyi olan B.Ş., aniden rahatsızlanması sonucu dün akşam İskele Caddesi üzerindeki Eski Askeri Hastane'de koronavirüsten hayatını kaybetti.

KARANTİNAYA ALINAN KÖYLERDE KAYNAK İSTANBUL

Bilindiği gibi Van’da geçtiğimiz günlerde ilk karantinaya alınan köye ve mezralarda da yine vakaların İstanbul kaynaklı olduğu öğrenilmişti. İstanbul’dan taziye nedeniyel Van’a gelen vatandaşların Başkale ve Çaldıran’daki ziyaretlerinden sonra rahatsızlandığı ve testlerinin pozitif çıktığı öğrenilmişti. Bu durum sonrasında Vali Bilmez yaptığı açıklamada aynı konuya vurgu yaparak şu ifadelere yer vermişti: “Bildiğiniz gibi Van’da vaka var ama bugüne kadar hiçbir göçmen kaynaklı vakamız da olmamıştır. En az dört bin düzensiz göçmen sağlık taramasından geçti ve bunların hiçbirinde pozitif vaka olmadı. Bu olmadığı gibi Çaldıran, Özalp, Saray ve Başkale ilçelerinde de sıkıntı yok. Ama basına da yansıdığı gibi Başkale ilçesine bağlı Esenyamaç, Çaldıran ilçesine bağlı Han Mahallesi ile Çatak'ın Alacayer Mahallesi'ne bağlı Tellikaya ve Çemik mezraları karantinaya alındı. Her iki köyde de İstanbul’dan gelen kişilerin köylü ile temas kurması ve testlerinin pozitif çıkmasıdır. Her iki köydeki problemin temeli de İstanbul’dan gelen hemşerilerimizdir.”

VAN’DA KARANTİNAYA ALINAN KÖYLERİN SAYISI ARTMAYA DEVAM EDİYOR

İlk olarak Başkale ve Çaldıran ile başlayan karantina altındaki köyler sonraki günlerde ise artmaya devam etti. Son olarak dün İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada koronavirüsü salgını nedeniyle Türkiye genelindeki 21 şehirdeki 50 belde, köy ve mahalleni karantina altına alındığını duyurdu. Giriş ve çıkışların durdurulduğu, vatandaşlara gıda yardımı yapılan belde, köy, mezra ve mahallenin yer aldığı şehirler: Malatya, Bartın, Çorum, Bitlis, Erzincan, Tunceli, Bayburt, Kütahya, Gümüşhane, Çankırı, Çanakkale, Giresun, Yozgat, Kars, Sivas, Artvin, Rize, Trabzon, Zonguldak ve Van olarak duyruldu. Van’ın İran sınırındaki Çaldıran ilçesine bağlı Hanköy, Başkale ilçesinin Esenyamaç, Çatak’ın Alacayer Mahallesi’ne bağlı Çemik ve Tellikaya mezralarının ardından, Başkale’nin Ilıcak Mahallesi ile Belliyurt mezrası da corona virüsü nedeniyle karantinaya alındı. Başkale’nin Ilıcak Mahallesi ile Belliyurt mezrasındaki vakalarla ilgili açıklama yapılmazken, araçların giriş ve çıkışlarına izin verilmezken Van’ın farklı noktalarındaki bu karantina uygulaması Türkiye’de de gündem oldu.

İSTANBUL KONUSUNA DİKKAT ETMEK GEREKİYOR!

Van’da sınır köylerinde karantina uygulanmasına rağmen İstanbul kaynaklı vakalar dikkat çekerken yaşanan iki ölümün temelinde İstanbul olması ise bu konudaki hassasiyeti doğruluyor. İstanbul’a gidiş gelişlerin en sık olduğu kentlerden birisi olan Van’da bu noktada telkinler yapılmaya devam ederken resmi kurumlar bir şekilde İstanbul ve diğer batı illerden gelenlerin 14 günlük karantina hususuna dikkat etmesi gerektiğini söylüyor.

UYARILARA RAĞMEN HALA DIŞARDA KALABALIKLAR VAR!

Öte yandan Van’daki en önemli sorunlardan birisi de Evde Kal şeklindeki çağrılara yeterince riayete edilmemesi. Geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan değerlendirmede de Doğu ve Güneydoğu illerinde vatandaşların rahat davrandığı dile getirilirken bu noktada tedbirlerin artması gerektiği söylenmişti. Ardından alınan ardı ardına kararlar ile seyahat yasağı, market ve pazarlara çocukların çıkarılma yasağı gibi tedbirlerle birlikte tedbirler artırılmıştı. Buna rağmen sosyal medyada da sık sık Van cadde ve sokaklarındaki kalabalık paylaşılmış ve bazı kesimler bu görüntülere tepki göstermişti. Son alınan tedbirlerle Van’da da kalabalığın bir hayli düştüğü gözlenirken, Van cadde ve sokaklarının büyük bölümünde sessizlik hakim olmaya başladı.

Editör: TE Bilisim