Önceki gün VAN TSO öncülüğünde gerçekleştirilen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile AB Türkiye Delegasyonunun düzenlediği ‘TOBB-AB Delegasyonu Vize Toplantısı’ sonrası toplantının gidişatını ve sonuçlarını Şehrivan Gazetesi olarak değerlendirdik.

 

Toplantıda Türkiye-Avrupa Birliği arasındaki vize sorunları ile ilgili yapılan açıklamalar, sunumların yanı sıra toplantının devamında soru cevap bölümünde konuşulanlar Van için müjdeleyici haberler ve umut ışığı oldu. Toplantı sonrasında katılımcıların sorunlarını yanıtlayan Portekiz, Letonya, Litvanya, Avusturya, Almanya büyükelçiliklerinin temsilcileri yaşanılan vize sıkıntıları için sözler verdi. Özellikle kısa vadeli vizeler, onaylanmayan vizeler ve yurtdışında okuyan erasmus öğrencilerini yaşadığı sıkıntıları dile getireceklerini ve bunun için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

 

ELÇİLİKLER VAN’A OFİS Mİ AÇIYOR

Toplantıda katılımcıların sorularını yanıtlayan Portekiz Büyükelçiliği Vize Bölüm Başkanı Ana Luisa Riquito vize başvurularında yaşanılan sıkıntılar için sorunların farkında olduklarını söyledi. Riquito şu sözlere yer verdi: “Vizeler konusunda yaşanılan sıkıntıların bizde çok iyi farkındayız. Bunun yanı sıra biz Türkiye’nin gücünün de çok iyi farkındayız. Bu anlamda elimizden geleni yapacağız. Bunun yanı sıra sadece Ankara’da olan konsolosluklarımız yanı sıra Türkiye’nin diğer birçok ilinde de konsolosluk düşünüyoruz. Van talebimizde olacaktır. Tabi bunların yanı sıra vizeler konusunda size tavsiyemiz başvurularınızı önceden yapın. Elinizden geldikçe, vizeler için ek belgeler sunun. Çünkü yabancı bir ülkeye gittiğiniz zaman sizleri iyi tanımayabilirler bu yüzden ek belgeler isterler. Sizde her ihtimale karşı ek belgelerinizi dosyanıza ekleyin ve yanınızda bulundurun.”

 

RİQUİTO: VİZE SÜRELERİ UZATILACAK

Kısa süreli vizelerle ilgilide konuşan ve bilgiler veren Riquito, “Vizelerin uzatılması ile ilgili çalışıyoruz. Vizeleri uzatacağız. Ancak bu çalışmaları yaparken, süreyi uzatmaya çalışırken zaman zaman pasaport sürelerinin kısa olması ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu yüzden vizelerde yaşanılan sıkıntılar gibi vizelerin uzun süreli olmasında da sorunlar yaşanıyor. Ancak az önce belirttiğim gibi çalışmalarımız var ve devam edecek. Bunun yanı sıra erasmus öğrencilerinin yaşadıkları sorunlar var. Özellikle Schengen ülkelerinde vize alan öğrenciler bazen sorunlar yaşıyorlar. Bu tür vizeler almaktansa öğrenciler oturma izinlerine başvururlarsa daha çok rahat ederler. Öğrencilerimiz bizim geleceğimizdir. Biz onların engel koymamalıyız ve öğrencilerin yaşadıkları sıkıntılara da çözüm olacağız.” Dedi.

 

TUNÇDEMİR: DIŞARININ MALİYETİ ÇOK OLUYOR

Toplantıda vize sorunları yaşadıklarını dile getiren Ayanıs Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, 5 ülkenin büyükelçilik temsilcilerine sorular sordu. Toplantı sonrasında gazetemizin sorunlarını yanıtlayan Tunçdemir ayrıca toplantıya ilgisizliğin olduğunu ve Van için bu kadar önem arz eden bir toplantının ilgi görmemesinden şikayetçi oldu. Tunçdemir, “Bölgede vize sorunu var ama profesyonel olarak müracaat etmiyoruz. Bu bilince sahip olmamız gerek. AB vize veren ülkeler bölge vatandaşlarına bakış açısını değiştirmemiz lazım ve ön yargıları silmemiz gerekiyor. Van’da vize başvuru ofisi kurulması teklifi yaptık. Van Bölgeye hitap ediyor. En yakın yer ise Gaziantep, Trabzon ofis açacaklar niye Van’da olmasın. Dışarıya gidip gelmek maliyeti çok. Özellikle pasaportlardaki İran giriş-çıkışlar ve vizesi, vize alımında reddi teşkil ediyor mu – etmiyor mu sorusu bizi mutlu etmiştir ve sevindirmiştir.” Dedi.

 

“ÜLKELERİN BAZILARI ESNEK DAVRANMIYOR”

Tunçdemir son olarak şunları kaydetti: “Vize veren AB ülkeleri bazıları esnek davranıyor. Bazıları esnek davranmıyor. Bu konu soruldu olumlu ve iyileştirici bilgiler alındı. Vize alındıktan sonra, vize alınan ülkeye ilkin giriş yapmak lazım sonra diğer ülkelere gidilsin. Çoklu vizelerde esnafın programı değişe biliniyor. Onun için ilkin farklı bir ülkeye gidildiğinde hava alanlarında zorluklar yaşayabiliyorlar ve almaya biliyorlar.  Bölgeye verilen vizelerin kısa oluşunu sorduk. Uzun vadeli vize verilmesini ve bölge esnafı zorluklarla gidip geldiği için uzun vadeli vize verilmesini rica ettik. Bundan da olumlu cevap aldık. Öğrenci, projesi olan vatandaş gibi yurt dışında eğitimini ve ufkunu açacaksa adına şirket veya tapu gibi evrak yoksa vize verimliye biliniyor. Bu konuda yardımcı olacaklarını söylediler. Türkiye’de yeni Türkiye dönemi başlamıştır. 1980’lerin Türkiye’si değildir. AB ülkelerine göç olayı bitmiştir.”


ÖNDER ALTINAL – ŞEHRİVAN ÖZEL

Editör: TE Bilisim