ŞEHRİVAN HABER

 

Gözler AB ile Türkiye arasındaki ilişkilere çevrilirken 2016 yılı sonu itibariyle başlayacak olan Vizesiz Avrupa serbestliğinden Van'ı üzecek bir karar çıktı. Zira Türkiye Avrupa'ya vizesiz gitme hakkı kazanırken komşularına ise vize kriteri getirecek. Aralarında Rusya ile İran'ın da bulunduğu ülkelerden gelen turistler Türkiye'ye girmek içinvizeye ihtiyaç duyacak. Bu ülkeler arasında Van'ın son yıllarda hem ticari hem turistik ilişkileri geliştirdiği bir çok Türki Cumhuriyetleri, Ortadoğu ve Asya ülkesi de var.

 

VAN'A YARAMADI...

Son yıllarda hem turizmi hem de ticari ilişkileri canlandırmak için aralarında Türki Cumhuriyetler, Orta Doğu ülkeleri ve eski Sovyet ülkelerinin de bulunduğu toplam 89 ülkeyle vizeler karşılıklı olarak kaldırılmıştı. AB ile yapılan anlaşma uyarınca bu ülkelerin vatandaşlarından Türkiye'ye girişlerinde Haziran ayından itibaren tekrar vize talep edilecek. Bu ülkeler arasında Van'ın geçtiğimiz yıl 1 milyon turist hedefi koyduğu İran, son yıllarda turizm ve inşaat gibi bir çok sektörde yatırım alanı olan Ortadoğu ülkeleri ve diğer komşular da var. 

 

10 MİLYON TURİST

Vizelerin geri gelmesi gündemde olan ülkeler arasında son yıllarda Türkiye'ye giderek fazla sayıda turist gönderen Rusya, İran, Gürcistan, Azerbaycan, Ukrayna ve Kazakistan gibi ülkeler de var. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre 2015 yılının Ocak-Kasım döneminde bu ülkelerden Türkiye'ye 10 milyon turist geldi. Van'da ise bu rakamlar son zamanlarda umut vericiydi. Zira Van 2015 yılında 1 milyon turist hedefini yılın yarısına kadar yakalamış ve bu oranda İranlı turistlerin katkısı büyük olmuştu. Bu kararla birlikte Türkiye'ye gelecek turistlerin sayısında düşme beklenirken bundan çok zarar görecek iller arasında Van yer alacak.

Editör: TE Bilisim