Yurdun çeşitli yerlerine, kar-kış, yağmur-soğuk demeden okuluna gidenin öğretmen olduğunu dile getiren Canbolat, "İstiklal Marşımızı yavrularına ezberleten, çocuklarını hayata hazırlayan, tıpkı kahramanlar gibi uğruna savaş verdiği ideali var. Kaybolmaması gereken yarınlar uğruna hava muhalefetini, çileli olanaksızlıkları tanımaz. Hiçbir engel duramaz inanmışlığı karşısında. Umudunu yitirmez. Adı Hasan beydir, Ayşe öğretmendir adı. Ama mutlu olmasını gerektirecek kutsal bir sıfatı vardır: Öğretmen. Ab-ı hayat gibi bir şey. Dünyanın en anlamlı şeyi olsa gerek, fanilik içinde var olmak. Sadece maddeten yok oluyorsunuz. Arkadan gelen kafile sizin izinizden yürüyor geleceğe. Şu gök kubbede hoş bir seda bırakmak olsa olsa, budur zannımca" dedi.

 

Van Valisi Aydın Nezih Doğan ise, Van’da görev yaptığı yaklaşık 3 aylık süre zarfında katıldığı programların çoğunda kardeşlik ve gönüllülük konuları üzerinde durduğunu söyledi. Öğretmenlerin çok fedakar olduğunu dile getiren Vali Doğan, "Bu anlamda ben öğretmen arkadaşlarımızın bu ilin en ücra köylerinden şehir merkezine kadar kendilerine emanet edilen yavrularımızla paylaşacakları değerin kardeşlik olduğunu hatırlatmak isteriz. Eğer biz kardeşlik hukukunu anlayamaz ve o uğurda vermemiz gereken mücadeleyi etkili bir şekilde veremezsek bunun mutlaka faydası olacak bir kesim olacaktır. Eğer biz bu ülkeye nifakı ayrılığı değil de birliği ve kardeşliği istiyor ve arzu ediyorsak. Mutlaka hayatımızı bu uğurda vakıf etmemiz lazım" dedi. Programı düzenleyen VÖDER’in gönüllü bir kuruluş olduğunu hatırlatan Vali Doğan, kuruluşu yönetenlerin bu işleri, mecbur oldukları işlerin yanında bunu gönüllülük esasıyla yaptıklarını ifade etti. Bu insanların öğretmen olduğunu belirten Doğan, "Başka yerde profesyonel sorumlulukları vardır ama bu sorumluluklarının yetmeyeceğine inanan insanlardır. Bilmemiz lazım gelir ki günlük olarak maişetimizi temin için gösterdiğimiz gayretler elbette lazımdır. Bunun da karşılığı bedelini alacağız. Ama şunu bilmemiz lazım gelir ki bir insan olarak mutlaka bundan daha fazla sorumluluklarımız var bunu da gönüllü bir insan olarak yerine getireceğiz. Burada gönüllü her ferde ihtiyacımız var. Öğretmene abla olarak ağabey olarak ihtiyacımız var. Lütfen bu konuda bizi yalnız bırakmayın. Tekrar öğretmenler gününüzü tebrik ediyorum" diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından konferans veren Eğitimci Erdal Şenetiler programa katılan eğitimcilere 'Vazifesinin Derinliği Açısından Öğretmen' konulu bir konferans verdi. Öğretmenin hayatı şekillendirdiğini, medeniyetleri kurup bir nesli inşa ettiğini söyleyen Erdal Şenetiler, nesilleri hakikate meftun edecek öğretmenin sorumluluğuna dikkat çekti.

Öğretmenliğin para işi değil ruh işi olduğunu dile getiren Şenetiler, "Mukaddes bir vazifedir. Eğitim teknolojilerinin, okulların maddi kalitesinin öğretmenin ruhunun heyecanlarını duyurmada fazlaca katkısı yoktur. Asıl mesele bu güzel vatanımızı geleceğe taşıyacak altın nesli yetiştirme sancısı ve sabır sürecidir" ifadelerini kullandı.Bu manada öğretmenlerin tarihe şekil verdiğini, ilk öğretmen Hz. Peygamberimiz (SAV), sahabelerden Mus’ab bin Umeyr, tasavvuf büyüklerinden Hatem-i Esam Hazretlerinden örnek veren Şenetiler, Kuran-ı Kerim’den ve Hz. Peygamberimizin hadis-i şeriflerinden öğretmen ve öğretmenliğin önemini aktardı.

 

Daha sonra sahne alan Konservatuar öğrencisi Miraç Çağla ve ekibi söylediği Türkçe ve Kürtçe şarkılarla öğretmenlere unutulmaz bir gece yaşattı. Programa Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Van Emniyet Müdürü Ümit Yurdakul, Van Milli Eğitim Müdür Vekili Abdulhekim Turgut, Kültür Eğitim A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Metin Güven, eğitimci Erdal Şenetiler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, kurum müdürleri ve eğitimciler katıldı.

Editör: TE Bilisim