ŞEHRİVAN ÖZEL: YUNUS EMRE AYKAÇ/SONER İZGİ- Van Organize Tarım İşletmeleri (VOTAŞ) bir yıl önce zarar eden ve üretim yapmayan bir kuruluştan 1 yıl içinde kar eden ve üreten bir marka haline geldi. ‘Van’ın TORKU’su olma beklentileri ile yola çıkan VOTAŞ, ilk yıl bir milyon TL’nin üstünde kar etti. Hayvan sayısı artırıldı, meyveler ve sebzeler ekildi. İki bin hisseye bölünerek yüzlerce Vanlı’nın da ortak edildiği VOTAŞ’ta ilk karpuz hasadı da sevinçle gerçekleşti!

Sebze ve meyvecilikte son dönemlerde yükselişe geçen Van’da üretim ağları genişlemeye devam ediyor. Sebze ve meyve yetiştiriciliğinde her geçen gün daha çok üreten bir kent olma yolunda ilerleyen Van’da bir hamle de geçtiğimiz yıl belediyeden alınan Van Organize Tarım İşletmeleri (VOTAŞ)’nden geldi. Büyükşehir’den alınıp halka arz edilen VOTAŞ, önce hayvan sayısını artırın 1 yıl gibi bir sürede 1 milyonun üzerinde kar etti. İkinci yılında ise karpuz ve kavun ekerek Van’da bir ilki gerçekleşti. Bu yıl ekilen karpuzların ilk hasadı geçtiğimiz yıl yapılırken Van’da kurumsal anlamda ilk kez profesyonel olarak karpuz üretimi ve satışının da startı verilmiş oldu. Devralındıktan sonra sadece hayvancılık sektörüne değil tarımda da atağa geçti. Güçlü bir yönetim ile işe koyulan Yavuz Karaman başkanlığındaki VOTAŞ, hızlıca kurumuş ağaçları kaldırıp 22 bin bin elma ağacı dikti. Ardından da bu yıl ilk kez karpuz ve kavun ekimi gerçekleştirildi. Kısa bir sürede hasat vakti gelen karpuzlar hafta sonu toplanarak Van piyasasına sürüldü. İlk hasattan sonra konuşan Başkan Karaman, “Bu hasat hem bizler hem de Van’ın tarımsal üretimi açısından çok anlamlı.” Yorumunu yaptı. Öte yandan Van TSO adına bir açıklama yapan yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çeliktaş ise bu üretimden duyulan memnuniyeti dile getirerek bundan sonraki tüm üretim süreçlerinde VOTAŞ’ın yanında olduklarını söyledi.

İLK HASAT YAPILDI!

4 bin dönüm üzerinde tarım ve hayvancılık konusunda üretime başlayan VOTAŞ, satın alma ve halka arz edilmesinin 1 yıl sonrasında kar etmeye, ikinci yılında ise üretmeye başladı. Tamamıyla atıl durumda olan tesislerde hayvan sayısını artıran VOTAŞ, hayvan sayısını 650’ye ulaştırdı. Piyasada büyükbaş hayvan üretiminde öncü firmalardan birisi olan VOTAŞ, kırmızı et üreticiliğinde önemli bir noktaya geldi. Bununla da sınırlı kalmayan VOTAŞ yönetimi geçtiğimiz yıl 22 bin fidan elma ekti. Sadece hayvancılık değil tarımsal üretimde de marka olmak isteyen VOTAŞ, hemen bu yıl ilk kez 35 bin fide karpuz, 7 bin fide kavun da ekerek meyve üretimine dahil oldu. Ekimin üzerinden bir kaç ay geçmeden Van’da ilk kez kurumsal anlamda karpuz üreten firma olarak ilk hasadı yaptı.

ARTIK VAN’IN KARPUZU DA VAR!

VOTAŞ’ın ektiği ilk karpuz hasadı hafta sonu yapıldı. Karpuz hasadına VOTAŞ yönetim kurulu başkanı Yavuz Karaman, başkan yardımcısı Metin Abi, yönetim kurulu üyesi Veysel Parin, İl Tarım Müdürü İbrahim Görentaş, Tuşba İlçe Tarım Müdürü Salih Şirazi, Van Ziraat Odası temsilcileri, Ziraat Mühendisi Yusuf Taşkın katıldı. İlk karpuz hasadı büyük bir heyecanla yapıldı. Yılın ilk Van karpuzunu toplayıp kesen ekip ilk günden 100 tona yakın bir karpuzu topladı.

BUGÜN VAN İÇİN ÖZEL BİR GÜN!

İlk karpuz hasadının ardından açıklamalarda bulunan VOTAŞ yönetim kurulu başkanı Yavuz Karaman, “Bugün iki yıla yakındır emek verdiğimiz VOTAŞ’ta ilk karpuz hasadını yapıyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Devralır almaz atıl durumdan kurtarıp hayvancılıkta iyi işler çıkardığımız VOTAŞ artık meyve ve sebzecilikte de üretim üssü olsun diye çalışmalarımızı başlattık. Elma fidanlarımızı toprakla buluşturduktan sonra karpuz-kavun ekimini kurumsal olarak ilk kez yapan firma olduk. Yaklaşık 3 ay önce ekimini yaptığımız karpuzlarımız bugün itibariyle Van piyasasına dağıtılmaya başlandı. İlk karpuzumuzu kestik ve oldukça lezzetli bir karpuz yetiştiğine şahitlik ettik. Bu bizler için Van için özel bir gün. Çünkü Van artık üretiyor. Van’da sebze de meyve de yetişebildiğini herkese gösterdik. İnanıyorum ki bu üretimler her yıl katlanarak devam edecek ve Van tarımsal üretimde de hak ettiği yere gelmiş olacak.”

TOPLAMDA 600-700 TON KARPUZU VOTAŞ PİYASAYA SÜRECEK

Karaman üretimle ilgili olarak ayrıca, “Bizler bu yıl bir nevi önümüzü görmek için bir miktar ekim yaptık ve yüzde 100 verim aldığımızı gördük. Diğer illerde karpuzun azalmaya başladığı bir süreçte Van Karpuzu’nu piyasaya sürmeye başladık. Burada toplamda 600-700 ton civarında bir ürün almayı planlıyoruz. Bununla birlikte kavun üretimimiz de olacak. Bu da Van piyasasında kendisine yer edinecek. Önümüzdeki yıllarda da bu üretim oranlarımızı artırarak ve ürün çeşitliliğini artırarak yolumuza devam edeceğiz. Bizler VOTAŞ’ı devralır almaz verdiğimiz sözü yerine getirmek için gece gündüz çalışıyoruz. Bu devasa arazide nasıl bir tarım ve hayvancılık yatırımı yapılabilir diye uzun süre çalıştık. Ciddi temaslar yaptık. Önemli destekler alıp bu işi en iyi yapma konusunda girişimler yaptık. Çok şükür şimdi de bunun meyvelerini alıyoruz. İnşallah VOTAŞ ilk gün dediğimiz gibi çok iyi bir yere gelecek ve Van’ın Türkiye’deki en önemli markası olacak.”

EN İYİ VERİMİ ALABİLECEĞİMİZ ÜRÜNLERİ YETİŞTİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ!

Karaman, Van’ın tarımsal üretimde mesafe kat etmesi için sürecin içinde olmaya devam edeceklerini belirtirken, “Tıbbı aromatik bitkiler başta olmak üzere, patates, çilek ve benzeri bir çok ürünün yetiştirilmesi noktasında da çalışmalar yapıyoruz. Amacımız her şeyi ekmek değil, en iyi verimi alabileceğimiz ürünleri üretmektir. Burada devasa bir üretim alanı var ve bizim ürettiğimiz ürünler hobi ürünleri olarak durmuyor. Piyasada ciddi bir pazara erişebilecek kadar yetişiyor. Haliyle doğru ürünü, doğru zamanda üretip VOTAŞ’ın kurumsallığına yakışır bir üretim merkezi olacağız. Amacımız bunları üretirken üretimin de öncüsü olmak. Burada Vanlı üreticilerle birlikte biz Van’ın ve bölgenin üretim üssü olup dışa bağımlı bir kent olmaktan kurtulmak için hazırız. Bunun da adımlarını atıyoruz.” Dedi.

VAN TSO’DAN VOTAŞ’IN ÜRETİMİNE DESTEK AÇIKLAMASI

Van Tarım İşletmeleri Anonim Şirketi (VOTAŞ)’ın üretime başlaması VOTAŞ’ın satın alma işlemini gerçekleştiren kurum olan Van Ticaret ve Sanayi Odası tarafından da memnuniyet ile karşılandı. VOTAŞ’ın karpuz hasadı sonrası “Karpuz üretimi yüzleri güldürdü. Yaklaşık 4 bin dönüm arazide yapılan ekim ile birlikte sezonun karpuzları da görücüye çıktı. Kendine özgü tadı ile üreticilerin beğenisine sunulan Van Karpuz’u gelecek adına umut verici.” Sözleri ile bir açıklama yayımlayan Van TSO yönetimi, konuyla ilgili olarak, “30.11.2017 yılında Van Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde Van Büyükşehir Belediyesi’nden alınan Van Tarım İşletmeleri Anonim Şirketi (VOTAŞ) aradan geçen iki yılda yapılan yatırımlarla gelişmeye ve üretmeye başladı. 4000 dönüm arazi de ekilen ürünler, meyve vermeye başlarken, VOTAŞ Karpuzu adı altında tüketiciye ulaşan karpuzlar, kendine has tadı ile beğenildi.” Sözlerine yer verdi.

“BÜTÜN ÜRETİM SÜRECİNDE VOTAŞ’IN YANINDA OLACAĞIZ!”

Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş yerel ürünlerin markalaşması için VOTAŞ’ın kent için çok önemli bir değer olduğunu belirterek “Bugün gururla VOTAŞ’ın ürünlerinin piyasada tüketilmesine şahit oluyoruz. Yerel üreticilerin desteklenmesi, ürünlerinin markalaşması adına VOTAŞ Van için çok önemli değerdir. Tarımsal ürünlerle birlikte hayvansal üretim de iddialı VOTAŞ’ın büyümesi, gelişmesi hepimizin ortak amacı olmalıdır. Bir Van markası olan VOTAŞ’ın tarımsal ve hayvansal ürün üretiminde bu kentin en önemli markası olması için Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak her türlü desteği vermekteyiz. VOTAŞ Yönetim Kurulu’nda bulunan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Büyük bir özveri ve emekle VOTAŞ’ın markalaşması için çaba göstermektedirler. Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak VOTAŞ’ın bütün üretimlerinde onlarla ortak hareket edeceğimizi, onlara her türlü desteği vereceğimizi belirtmek istiyorum. VOTAŞ Van için çok önemli bir markadır” ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilisim