ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Van için büyük bir öneme sahip olan VOTAŞ, resmi olarak Van TSO bünyesindeki Van Asya Tarım Hayvancılık İnşaat Anonim Şirketine devredildi. Şimdiye kadar büyük bir bölümü halka arzedilen VOTAŞ için devir töreninde Vali Zorluoğlu’ndan da önemli bir hamle geldi. Sembolik olarak belediyenin de hisse alacağını belirterek şirkete bir kez daha güven oyu veren Zorluoğlu, VOTAŞ’ın da devir teslimini resmen yapmış oldu.

 

Van Büyükşehir Belediyesi’ne ait Van Organize Tarım İşletmeleri Anonim Şirketi, (VOTAŞ) Van Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde hizmet veren Van Asya Tarım Hayvancılık İnşaat Anonim Şirketine hisse devri yapıldı. Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Murat Zorluoğlu’nun katılımıyla, Büyükşehir Belediyesi hizmet binasında devri töreni düzenlendi. Devir törenin Van TSO tarafından hazırlanan VOTAŞ tanıtım filmi ile başladı. Tanıtım filminin ardından konuşan Vali Zorluoğlu, “Bugün Van hayvancılığı ve ekonomisi için çok özel bir gün” dedi.

 

 

ZORLUOĞLU: VAN İÇİN ÖZEL BİR GÜN

Toplantıda ilk olarak konuşan Vali Zorluoğlu ilk olarak şunları söyledi: “Bugün Van hayvancılığı ve ekonomisi için çok özel bir gün. VOTAŞ ilimizde bundan 10 yıl önce hayvancılığın geliştirilmesi, süt inekçiliğinin geliştirilmesi, yem bitkiciliğinin geliştirilmesi maksadıyla kurulmuş bir işletme. Yaklaşık 11 yıldır faaliyet gösteriyor ama geldiğimiz noktada kuruluş maksadına uygun bir gelişme gösterdiği söylemek çok mümkün değil.”

 

 

“ARKADAŞLARIN EKSİKLİĞİNDEN DEĞİL”

VOTAŞ’ın çalışan birçok ünitesinin olduğunu ifade eden Zorluoğlu, “Özellikle besicilik anlamında önemli işler yapıyor. Ancak kuruluş maksadında ki süt inekçiliği ve mandıra süt ürünlerinin üretilmesi, daha büyük bir işletme gibi, Türkiye çapında hizmet veren bir işletme olarak gelişmesi biraz geride kaldı. Bunun üzerine biz geldiğimizde büyükşehir bünyesinde faaliyet gösteren bir kuruluştu. Herkesin bildiği gibi kamu idareleri bu işletmeleri çok verimli işletemiyorlar. Yoksa arkadaşlarımızın eksikliğinden değil.” Şeklinde konuştu.

 

 

“AMACIMIZ VOTAŞ’I ELDEN ÇIKARMAK DEĞİL”

VOTAŞ’ın devir etmelerindeki amacı da açıklayan Zorluoğlu şöyle devam etti: “Bizim amacımız VOTAŞ’ı elden çıkarmak değil. Kuruluş amaçlarına bağlı kalarak halkımızın paydaşlığına sunmak. Bir manada VOTAŞ’ı halka açmak. Sahibi olan halka devretmek istedik. Devletin koyduğu kurullar çerçevesinde bir süreç başlatıldı ve sürecin sonunda Van Ticaret ve Sanayi Odası VOTAŞ’a sahip çıktı. Biz bu kuruluşu bir şahsa veya bir kişiye vermek istemiyoruz. Bunu mümkün mertebe halka yaymak istiyoruz.”

 

 

ZORLUOĞLU: VOTAŞ GÜZEL BİR ÖRNEK

Valilik olarak VOTAŞ’ın fiilen başında olduklarına değinen Zorluoğlu, “Ben geldiğimden beri Van’da bir araya gelip iş yapılamıyor sözünü çok duydum. Geçmişte bir kaç başarısız deneme olmuş. Ama ben Van’ın bunu yeneceğine ve başarılı işler yapabileceğine inanıyorum. Buna inandığımız içinde dedik ki VOTAŞ bu durumu değiştirmek için güzel bir örnek. Vanlılar bir araya gelsinler, hep birlikte VOTAŞ’ı ülke düzeyinde bir marka haline getirelim. Valilik olarak hukuken VOTAŞ’ı devrettik ama fiilen bu işin başındayız. Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak Büyükşehir Belediyesi olarak ve Valilik olarak bir gözümüz hep VOTAŞ’ın faaliyetlerinin üzerinde olacak ve bizim istediğimiz istikametten bir sapma olduğunda da gereken müdahaleyi yapacağız. Bir sapma olacağına da inanmıyorum. VOTAŞ’la beraberiz.” Dedi.

 

 

BELEDİYEDE VOTAŞ’TAN HİSSE ALACAK

Belediye olarak hisse alacaklarını belirten Zorluoğlu son olarak şunları söyledi: “VOTAŞ’ın yapacağı yatırımlar ve ileriye doğru yapacağı her hamlede VOTAŞ’ın yanındayız.  VOTAŞ’tan hisse alan vatandaşlarımızın yanındayız. Bunun bilinmesini istiyorum. İlimiz için çok değerli olan bu yatırım inşallah yeni yatırımlarla birlikte ülke düzeyinde ismini duyuran Konya ve başka yerlerdeki benzer örnek kuruluşlar gibi, onlara yakın bir kuruluş haline el birliğiyle getireceğiz. Büyükşehir Belediyesi olarak sembolik olarak hisse de alacağız. Hisselerin çoğunun satıldığını da duyduk. Bir tane hisse alan da var, 40 tane alanda. Zaten 40 taneden fazla hisse alınamıyor. Hisseler mümkün olduğu kadar çok insan tarafından alınsın tabana yayılsın diye böyle bir sınırlama koyduk. Yüzde 70 oranında hisse satışı gerçekleşmiş. Yani 2 bin 40 hissenin bin 500’ü satılmış. İnanıyoruz ki kalan bölümü de süratle satılacaktır. Başta da söylediğimiz gibi hep birlikte inşallah VOTAŞ’ı Van ekonomisine bir aktör olarak kazandıracağız.” Zorluoğlu’nun konuşmasının ardından karşılıklı imzaların atılmasıyla VOTAŞ resmi olarak Van Asya Tarım Hayvancılık İnşaat Anonim Şirketi’ne devredildi.

 

KARAMAN: 3 TALEBİMİZ VAR

Van Asya Tarım Hayvancılık İnşaat Anonim Şirketi yetkilisi ve Van TSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yavuz Karaman da, “VOTAŞ için ortak bir mücadele verdik ve sonucunda VOTAŞ’ı alarak Vanlılara mal ettik. Hisse satışlarını halka açarak Vanlılarında VOTAŞ’a iştirakçi olmalarını sağladık. Neticesinde bin 500 hissenin satışı gerçekleşti. Bizim burada Vali Beyden üç talebimiz olacak. VOTAŞ arazisine giden yolların asfaltlanması, Parke taşı yapılması ve Et ve Süt Kurumları Kombinesinde bulunan 300 büyük baş hayvanın VOTAŞ’a biran önce verilmesini talep ediyoruz.” Dedi.

 

Devir törenine, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Salih Allahverdi, Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van TSO üyeleri ve VOTAŞ hissedarları katıldı.

Editör: TE Bilisim