ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL - Önce belediye ardından Van TSO üzerinden Van halkına mal edilen VOTAŞ konuşulmaya devam ediyor. Bu kez Necdet Takva konuştu, hem de sert konuştu. VOTAŞ noktasında kritik eşiğin aşıldığını vurgulayan Takva, şirket ile ilgili diğer konularda da çarpıcı ifadeler kullandı.

 

Van için büyük öneme sahip olan Van Organize Tarım İşletmeleri (VOTAŞ), Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takvan’ın yine gündemindeydi. Takva basın toplantısında VOTAŞ’la ilgili önemli açıklamalarda bulunurken, bazı isimleri sert bir dille eleştirdi. VOTAŞ’ı Van halkının sahiplendiğini ve buna da Van TSO öncülük ettiği söyleyen Takva, sert mesajlar verdi. Takva, “O adamlar hala ortak, peki sen neden gidip hisselerini belediyeye satmadın. Neden ortaklığın devam ediyor? Paylaşımlarına bir bakın. İnsan sormaz mı? Ayıp değil mi? Orayı Van kamuoyuna bataklık olarak lanse etmek doğru mu?” İfadelerini kullandı. İşte Takva’nın VOTAŞ konuşması...

 

 

TAKVA: BİZE SİZ BASKI YAPTINIZ

“Biz VOTAŞ işletmelerinin hisselerini aldık, bunu alırken de siz bize baskı yaptınız” diyen Başkan Necdet Takva şunları söyledi: “Siz derken Van halkını, iş adamlarını kastediyorum. Bize dediler ki VOTAŞ’ın akıbeti de Van Et gibi olmasın, hileli bir iş olmasın. Bizim ticaret odası olarak bütçemiz yok doğru ama bize inanan insanlar vardı. O kişiler odamıza geldi, ben burada yoktum. Yavuz Bey, Metin Bey, Faruk Bey yönetici arkadaşlarımız buradaydı. Bu arkadaşlarımız ihale öncesinden binlerce talep topladı. Ticaret Odasına demişler ki öncülük edeceksiniz, zaten ticaret odasının da görevi budur öncülük etmek. Kötü mü ettik, 10 gün içerisinde bin 540 hisse satışı gerçekleşti. Allah hepinizden razı olsun. Van kendi değerine sahip çıktı, oradan bir marka da çıkacak.”

 

“NEDEN ORTAKLIĞIN DEVAM EDİYOR?”

VOTAŞ’ın ortakları hakkında konuşan Takva sert bir dil kullandı: “Oraya kim ortaktır, Van Ticaret Borsası (VAN TB) ve Süerler Grup ile kurucu ortaklar bir de yirmi adam. 20 adam hissesini belediyeye satıyor bu da yüzde 97’ye tekabül ediyor. O adamlar hala ortak, peki sen neden gidip hisselerini belediyeye satmadın. Neden ortaklığın devam ediyor? Paylaşımlarına bir bakın. İnsan sormaz mı? Ayıp değil mi? Orayı Van kamuoyuna bataklık olarak lanse etmek doğru mu? Böylelikle Van kamuoyunda kendi değerini değersizleştirmenin bir anlamı var mı? Bunu hangi ahlak kabul eder. Hayatı boyunca Van’a bir artısı olmayan, yalandan dolandan başka hiçbir şey yapmayanların bu süreci baltalamak için envay çeşit kılığa girmelerini biz hepimiz üzülerek seyrediyoruz.”

 

 

“DELİL VARSA ORTAYA KONULSUN”

CİMER ve BİMER’e dilekçe yazıldığını söyleyen Takva, “Elinde somut olarak bilgisi, belgesi olan odamız yönetimiyle, başkanıyla ilgili delili olan varsa açıkça ortaya koysun. Düşmanlık yapacaksınız bile mertçe yapın, samimi olun. Ben bu kişilerinde içinde bulunduğu bir grubun Adalet Bakanlığına, Ticaret Bakanlığına, CİMER’e, BİMER’e arkalarına da bir iki siyasi destek alarak onlarca dilekçe yazdıklarını bilmiyor muyum? Safsata, yalan dolan, iftira türü yaklaşımlar bunlar. Bizi sevmek zorunda değilsiniz, bizde sizi sevmek zorunda değiliz. Ama insani değerlerimizi unutmamamız gerekiyor. Biz bu şehre nasıl sahip çıkacağız peki? Her şeyin bir edebi olmalı, biz söz üretemiyor muyuz? Biz kavram üretemiyor muyuz? Ama bunları bir zeminde tutmamız gerekiyor.” İfadelerine yer verdi.

 

“VOTAŞ KARDA, ZARARDA ETMEMİŞ”

“Süerler Grup VOTAŞ meselesinde ha bire saldırıyor” diyen Takva şöyle devam etti: “Sen kurulduğu günden beri 10 yıldır oranın ortağısın, 10 yıldır Feridun Bey’in başkanlık yaptığı o şirketi de ibra etmişsin. Bütün genel kurul tutanakları bizde, aklamışsın gelmişsin bu noktaya. Buna kargalar güler, kim sana inanır, sen bu güne kadar ne ibra etmişsin. Yıllardır zarar ettirilmiş deniyor. Bakın arkadaşlar VOTAŞ hiçbir zaman zarar etmemiş ha belki kara da geçmemiş ama zarar da etmemiş. Zarar etmesi için de hiçbir sebep de yok. Sen oranın ortağıydın kaldı ki ihale dosyasını da aldın. Niye ihaleye gelmedin? Eğer Ticaret Odası o ihaleye gelmemiş olsaydı belki sen farklı bir rantla o işi kapatacaktın. Niye gidip ihale şartnamesi alıyorsun. 4 Kişi ihale şartnamesi almış arkadaşlar biri TSO’dur, biri de samimi bir yatırımcıdır. Diğer ikisini de ben söylemiyorum. Belediyeye sorun bakalım ihale şartnamesini kim aldı. Bu ihaleyi VAN TSO’da kaldıktan sonra bu işi baltalamak isteyenler kimlerdir? Ayıp değil mi bu yapılanlar.”

 

 

TAKVA: BEN İHALECİ DEĞİLİM

Odalar Birliği’nin Van’a yaptığı Fen Lisesi ve rüşvet iddialarına da cevap veren Takva, “Ben ihaleci, komisyoncu bir adam değilim. Biz buraya Fen Lisesi kazandırıyoruz adam diyor ki Necdet Takva rüşvet almış. Müteahhit GEZKOM diye Ankara merkezli bir firma ben tanımam ki. Odalar birliği benim demem ve ya benim yönlendirmemle mi ihale verecek. O arkadaş merak etmesin Necdet Takva iğne ucu kadar bir taassup ve tevessup içinde olursa öncelikle hesap vermesi gereken 8 arkadaşı var, 35 meclis üyesi var.” Dedi.

 

“KRİZ ANINI DA AŞTIK ARTIK”

Takva konuşmasını şöyle devam ettirdi: “VOTAŞ’ın ihale bedeli 19 milyon 510 bin liraydı. Sermaye artış taahhüt bedeli Nisan ayında yapacağımız ödemedir. 6 milyon 250 bin lira, BELVAN’dan alınan hisse 204 hissedir. Toplamda 210 hissedir, 6 hisse de VAN TB ve Süerler Grupta bulunuyor. 204 hisseyi biz daha sonra iki bin 40 hisseye çıkardık. Hisse sayısını arttırdık. Hisse alan kişi sayısı 157, bir hisse bedeli 12 bin 657 lira. 12.12.2017 yılı itibariyle satılan hisse adedi bin 544 lira, yaklaşık yüzde 73’lerde satılan hisse var. Elimizde 500 hisse kadar var. Bu hisseleri de İstanbul’daki iş adamlarıyla toplantı yapıp onlara lansman yapacağız. Satılan hisse toplam tutarı 19 milyon 526 bin 968 lira. Satıştan alınan peşinata 4 milyon 881 bin 742 lira. Bu 4 milyon 881 bin 742 liradan zaten ihale şartnamesi gereğince bizim belediyeye 4’te 1 oranında bizim belediyeye yatırdığımız paraydı. Kriz anını da aştık, bundan sonra arkadaşlarımız ayın 21’inde ilk genel kurulla beraber kendi yönetim kurullarını belirleyecekler. O yönetim kurulunun içinde de ben yokum. Ayrıcalıklı hisse sahipleri yönetimde olacak. Bizim yönetimimizden 3 kişi imtiyazlı hisse satın alabildiler. Diğer arkadaşlarda kendi imkanları çerçevesinde hissedar oldu.”

Editör: TE Bilisim