Van’ın son yıllarda en önemli sorunlarından birisi olan trafik, park, otopark sorunu her geçen gün katlanarak büyüyen derdi olmaya devam ediyor. Uzun yıllardır sadece bir kaç cadde ve sokağa hapsolan Büyükşehir Van’da artan araç sayısı, nüfus gibi etkenler şehrin göbeğinin Çin sokaklarına dönüşmesine neden oldu. Dünyanın en kalabalık nüfusu olan Çin’i andıran Cumhuriyet ve Maraş caddelerindeki bu kalabalık ile birlikte trafik düzeni ise Hindistan gibi düzensiz ülkeleri andırıyor. İki şeritli cadde ve sokaklar trafiği kaldırmıyor, yollar sağlı sollu parklar ile işgal ediliyor. Hatta nüfusu 1 milyonu aşmasına rağmen halen küçücük bir çarşıya sığmaya çalışan Van’da esnaf da vatandaş da duruma isyan ediyor. Zira ne vatandaşın aracını bırakacak park alanı, ne araçları koyacak bir otopark, ne de esnafın rahatlıkla satış yapabilecek kadar alanı bile kalmadığı kaldırımlardaki hal içinden çıkılmazken özellikle caddedeki esnaf ve vatandaşlar iki konuda çözüm gelebileceğine değiniyor. Bunlardan birisi yıllar önce uygulanan ve trafiğe düzen getiren parkomat sistemi diğeri ise tıpkı istiklal gibi Cumhuriyet ve Maraş gibi caddelerin yayalaştırılması. Üstelik Uzun zamandır adım atılmayan ve çözüm bekleyen bu sorun için Şoförler Odası Başkanı Emin Tuğrul da aynı fikirde: Parkomat çözüm olabilir...

 

Van gün geçtikçe büyüme devam ediyor. Hızlı bir şekilde büyüyen ve nüfusu gün geçtikçe artan Van, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinden sonrada Büyükşehir unvanına kavuştu. Her alanda büyüyen kentte, çoğu alanda sorunlarda kentin büyümesiyle birlikte büyüyor. Bunun en somut örneği ise, kentin 2011 yılında yaşanan depremden sonra büyümesiyle birlikte, sorunun her geçen gün büyüdüğü ve kronikleştiği ulaşım ve trafik sorunu oldu. Gün geçtikçe büyüyen sorun için bugüne kadar siyasetçilerden, meslek kuruluşlarına kadar çoğu kesim çözüm önerilerinde bulundu ancak, bu öneriler sadece sözde kaldı. Özelliklede kentin en önemli ve canı olarak hitap edilen Cumhuriyet Caddesi hakkında bugüne kadar çok konuşuldu, öneride bulunuldu ve haber yapıldı. Caddenin yayalaştırılması konusunda hemen herkesin hem fikir ama adım atılmaması bu fikirleri boşa çıkarıyor. Bizde gazete olarak Cumhuriyet Caddesi yayalaştırılsın mı? Trafiğe açık olmaya devam edilsin mi? Diye esnafa sorduk. Bu 2 sorunun yanı sıra birde bir zamanlar caddede uygulanan parkomatı sorduk. İşte esnafın ve vatandaşların Cumhuriyet Caddesi için önerileri ve istekleri…

 

VATANDAŞ YAYALAŞTIRILMASINDAN YANA

İlk olarak caddeyi kullanan vatandaşlar ile caddenin son durumunu ve yapılması gerekenleri konuştuk. Konuştuğumuz, görüşlerini aldığımız vatandaşların çoğunluğu caddenin trafiğe kapatılmasından yana. İşte Vanlıların Cumhuriyet Caddesi için istekleri: “Cumhuriyet Caddesi bir an önce trafiğe kapatılmalı. Çünkü bu cadde insanlar en yoğun kullandığı ve kenttin en merkezi olduğu caddedir. Hatta bu caddenin kamulaştırılması gerekir. Trafikte bu konuda aksamaların olacağını düşünmüyorum. Çünkü Cumhuriyet Caddesi dışında burada kullanılabilecek yani alternatif yollar var.”

 

ŞEN: HERKES İÇİN EN İYİSİ OLUR

Üniversite öğrencisi Selen Şen adlı vatandaş Cumhuriyet Caddesi’nin trafiğe kapatılması durumunda herkesin rahat edeceğini söyledi. Şen, “Yollar araçlardan dolayı çok kalabalık ve yayaların yürümesine engel oluyor. Trafiğe kapatılması ve yayalaştırılması takdirde, insanlar caddeyi daha rahat bir şekilde kullanabilecekler. Buda hem burada esnaflık yapan hem de yürümek isteyen insanlar için daha rahat olacaktır. Trafiğe gelecek olursak. 2 yönlü bir trafik akışı var caddede. Ancak bu 2 yönlü caddede bir taraf zaten yapılan parklarla kapatılmış diğeri ise trafik akışına açık. Ancak yan taraflara araç parkı yapıldığı için trafik akışında da zamana zaman çok büyük sorunlar yaşanıyor. Bu sorunlar yaşanmasındansa diğer alternatif yollardan bu akışlar sağlanabilir.” Dedi.

 

YILMAZ: İMKÂN VAR CADDE KAPATILMALI

Ali İhsan Yılmaz adlı bir vatandaş caddenin trafiğe kapatılması gerektiğini ve bu konuda belediyenin üzerine düşeni yapması gerektiğini söyledi. Yılmaz şöyle konuştu: “Bu kentte yaşayan insanlar için gerektiğinde caddeler trafiğe kapatılmalıdır. Bu cadde de sizin de gördüğünüz gibi büyük sorunlar yaşanıyor. İnsanlar yürümekte zorluklar yaşıyor. Özelliklede çocukları olan insanlar ve kadınlar sorunlar yaşıyor. Kaldırımda yürümek isteyen insanlar kaldırım dolu olduğu için kaldırımı kullanamıyor. Yolları deseniz caddede insanlardan çok araç var. İnsanlar araçlardan dolayı büyük zorluklar hatta eziyet çekiyorlar. Trafik nerde sağlanacak onu bilmiyorum. Zaten o ne benim, ne bu caddeden geçen diğer insanların ne de esnafın işidir. O iş belediyenin işidir. Bu dönemde artık her türlü kolaylık ve imkân var. Bu yolu trafiğe kapatsınlar ve insanlar artık rahat bir nefes alsınlar. Van için bir şey yapmadılar nasılsa, bari bu sorunu çözsünler ve trafiğe kapatılsın.”

 

SEÇKİN: GÜZEL BİR CADDEMİZ VAR

Gazetemize konuşan Hüseyin Seçkin adlı vatandaş ise cadde ile ilgili, “Bu caddeler tam anlamıyla trafiğe kapatılır ve yayalaştırılırsa çok iyi bir proje olur. Ben yıllar önce Ankara’ya gittiğimde sizin bunun gibi bir caddeyi gördüm. Halk orada çok rahat bir şekilde alış-veriş yapıyor, yürüyor, eğelenebiliyor ve park alanlarında spor yapabiliyordu. Bizim Cumhuriyet Caddemizde çok güzel bir cadde. Cadde üzerinde çok güzel parklarımız var, alış-veriş merkezleri ve insanların zaman geçirebilecekleri mekânlar var. Bizim caddemiz neden İstanbul’daki bir İstiklal Caddesi gibi olmasın.” Sözlerine yer verdi.

 

YÜKSEK: KAPATILSA İŞLERİMİZ DAHA İYİ OLACAK

Konuyla ilgili görüştüğümüz Cumhuriyet Caddesi esnafı da vatandaşlar gibi caddenin trafiğe kapatılmasından yana. Tabi bunu herkes için söylemek mümkün değil. Çünkü caddenin yayalaştırılması ve trafik sıkıntısı kadar park sorunu da hat safhada. Tüm cadde ve sokakların araçların parklarıyla işgal edildiği kentte bir dönemler uygulanan parkomat sistemi ise bu sorunu çözecek adımlardan biri olarak görülüyor. Çoğu esnaf trafiğe kapatılmasının yanı sıra parkomat sistemini istiyor. Caddenin trafiğe kapatılmasıyla ilgili görüştüğümüz Yükseler Kuyumcusu yetkilisi Maşallah Yüksek şu sözlere yer verdi: “Caddenin trafiğe kapatılması, Cumhuriyet Caddesinin güzelliğini ortaya çıkaracaktır. Cadde üzerinde ciddi anlamda bir trafik ve otopark sorunu var. Trafiğin ve araçların yan sıra cadde üzerinde çok fazla kalabalıkta var. Bu da insanlar Cumhuriyet Caddesi’nin çok kullanmasından kaynaklanıyor. Çünkü cadde üzerinden bizim gibi kuyumculardan tutun, yemek yerlerine, alışveriş merkezlerinden bankalara kadar çok fazla işyeri var. Bu yüzden cadde çok kalabalık var. Bu yüzden cadde trafiğe kapatılması durumunda insanlar işlerini veya gezintilerini çok daha iyi yapabilecekler. Bizde iş yeri sahipleri daha iyi satış yapabileceğiz.”

 

“CUMHURİYET CADDESİ SADECE İNSANLARA AÇIK OLSUN”

Caddenin yayalaştırılmasıyla ilgi gazetemiz konuşan Halil İbrahim Sofrası yetkilisi caddenin trafiğe kapatılmasından yana olduklarını belirterek, “Caddenin kesinlikle araç trafiğe kapatılması lazım. Özellikle yaz aylarında Van’a turistlerin gelmesi ile birlikte Cumhuriyet Caddesi çok faklı bir hal alıyor ve canlanıyor. Ancak araçlar gerek Vanlıların gerekse de turistlerin alışverişinde hoş bir görüntü ortaya koymuyor. Cumhuriyet Caddesi artık tam olarak araçlara kapatılmalı ve komple kapatılarak kaldırım olmalı. Bu kaldırımda esnaflar tanıtımlar yapmalı, güzel müzik şölenleri ve alış veriş günleri yapılmalı. Ticaret odasının bir ara yapmış olduğu Shopping Fest gibi insanlar cadde de rahatlıkla alış veriş yapmalılar. Bu artık Van için bir gelenek haline getirilmelidir. Van’ı ilk baha ve yaz aylarında en çok ziyaret eden İranlılar için güzel eğlenceler ve etkinlikler yapılmalı. Böyle olduğunda bizim kazancımızda artar.” Dedi.

 

DELEN: ARAÇLAR PARK ETMESE SORUN OLMAZ

Maraş Caddesi esnaflarından Ali Delen, Cumhuriyet ve Maraş Caddesindeki araç trafiğinin fazla olduğunu söyledi. Delen, “Bence yayalaştırılmasındansa park konusunda çalışmalar yapılmalı. Araçların bu caddeleri kullanmaları çok doğal. Kapatılması durumda trafikte sıkışma daha çok artar. Ancak araç parklarına izin verilmediği taktirde hiçbir araç caddede durmaz ve sadece araç geçişleri olur. Bu bizim içinde iyi olur. İş yerimize gelen malzemeleri rahat alabilir. Ama kapatılırsa bizi iş yerimizde sattığımız malzemeleri nasıl iş yerimize getireceğiz? Parkomat sistemi bu noktada kısa vadede çözüm olur. Bu sistemin gelmesi iyi olur. Çünkü insanlar zaten park parası vermemek için cadde üzerine park ediyorlar. Parkomat olması durumunda caddeye parkların azalacağından eminim.” İfadelerini kullandı.

 

“BİZİM NEDEN İSTİKLAL CADDEMİZ OLMASIN”

Cadde üzerindeki bir mağaza yetkilisi caddenin trafiğe kapatılmasının en doğrul olduğunu söyledi. Yetkili şöyle konuştu: “Sabahın erken saatlerinden itibaren insanlar araçlarını buraya park ediyorlar ve bu akşam saatlerine kadar devam ediyor. Bunun dışında cadde üzerinde yer ala araç kiralama iş yerleri var. Bu iş yerleri de kiralık araçlarını cadde üzerine bırakıyorlar. Bu iki park etme şeklinden dolayı diğer iş yeri sahipleri araçlarını bırakacak, ya da 10 dakikalık işleri için bekleyecek yer bulamıyorlar. Buradaki parklara ücret getirilebilir. Ya da parkomat sistemi olabilir. Ama ben daha çok trafiğe kapatılması taraftarıyım. İstanbul’da İstiklal Caddesi’ne gittim. Emin olun ki İstanbul’un en güzel yerlerinden bir tanesi. Bizim de bu şekilde bir caddemiz olabilir. İnsanlar Van’dan gittikten sonra neden Van’ı bu şekilde anlatmasınlar ki. Maraş Caddesi’nin kapanması zor ama Cumhuriyet Caddesi için bu çalışma artık yapılmalı.”

 

TUĞRUL: SORUNU ÇÖZMEK BÜYÜKŞEHRİN İŞİ

Park sorunu ve parkomatla ilgili gazetemize konuşan Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Van Şubesi ile Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul, sorunu çözmenin Büyükşehir Belediyesinin işi olduğunu ifade ederek, daha önce AK Partili Belediye tarafından uygulanan Parkomat sistemi ile problemin çözülebileceğini kaydetti. Vatandaşların araçlarını gelişigüzel cadde kenarlarına park etmesinin, hem esnafı hem de yayaları mağdur ettiğini aktaran Tuğrul, “Otopark sorununu çözmek, öncelikle Büyükşehir Belediyesinin işidir. Çünkü bir ilde otoparkları belediye yapar. Belediyeler ve il trafik müdürlükleri ise ilde yaya ve araç trafiğini düzenler. Halkımızda da otopark kültürü gelişmemiş. Esnaf olarak aracımızı getirip dükkânımızın önüne park ediyoruz. Akşama kadar o araç orada kalıyor. Bu da ister istemez trafikte aksamalara neden oluyor.” dedi.

 

PARKOMAT SORUNU ÇÖZER Mİ?

Daha önce Ak Partili Belediye tarafından uygulanan parkomat sisteminin getirilmesi durumunda bu sorunun minimize edileceğini belirten Tuğrul, “Daha önce ilimizde uygulanan parkomat sistemini bizler de istiyoruz. Bu sistem gelirse vatandaşlarımız araçlarını cadde kenarına park edip trafiği aksatmak yerine otoparkları tercih etmeye başlayacak.Bu arada bir istihdam da oluşturulmuş olur. Biliyorsunuz parkomat sistemi Belediyenin belirlediği cadde ve sokaklarda ücretli olarak araçların park edilmesi olayıdır. Bu en azından araçların düzenli bir şekilde park edilmesinin ve şehir içi trafiğinin bu kadar felç olmasının önüne geçilir. Bizler de bu yüzden parkomat sistemini benimsiyoruz.” şeklinde konuştu.

 

“İSKELE CADDESİ ÇİFT ŞERİT OLMALI”

Kış aylarının gelmesiyle park sorunun tam bir çileye dönüştüğünü ifade eden Tuğrul, “Vatandaşlarımızdan ricamız zorunlu olmadıkça araçlarını çıkarmasınlar ve toplu taşıma araçlarını tercih etsinler. Park sorunumuz inşallah 2016 yılında tamamlanması planlanan Maraşal Fevzi Çakmak Caddesi üzerinde yapımı devam eden çok katlı otoparkla da o civarda yaşanan sorun minimize olur. Bunun yanı sıra trafik akışının en fazla olduğu İskele Caddesi’nin çift şerit olarak kullanılması da şehir içi trafiğini bir nebze de olsa rahatlatacaktır.” diye konuştu.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL / ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim