Vatandaşın neredeyse her gün değişmez durağı olan ve son dönemlerde sessiz kalan berber esnafı görüşlerini Şehrivan’la duyurdu. Berberler Odası ve berber esnafı arasındaki iletişimi ve bağlantıyı değerlendiren berber esnafının bir kısmı yapılan çalışmalardan haberdar ve aynı zamanda memnun iken bir kısmı da Berberler Odası’nın neredeyse yolunu bile bilmiyor.

Berberler Odası’nın çalışmalarını ve Pazar günleri kapalı olması kararını değerlendiren esnaf çoğunluklu olarak Pazar günü dükkânlarını kapatmadan memnun iken, Oda ile esnaf arasındaki bağlantı kopukluğundan şikâyetçi. Berberler yaptıkları değerlendirmede “Berberler Odası berber esnafı ile içli dışlı olması gereken bir odadır. Yani Berberler Odası yaptığı çalışmalardan, aldığı kararlardan tüm berberleri haberdar etmelidir. Biz bir bağlantı kopukluluğu olduğunu düşünüyoruz ve kısa sürede bir çözüm bulunmasını istiyoruz.” İfadelerini kullandı.

‘ÇALIŞMA YOK Kİ HABERİMİZ OLSUN’

Berberler Odasının yaptığı çalışmaların kısıtlı olduğunu belirten berberler, “Öncelikle Berberler Odası ile berber esnafı arasındaki ilişki pek sağlam değil. Bir iletişim kopukluğu var. Berberler Odasının kuruluş amacı berberlerin sıkıntılarına çözümler üretmek ve berberlerle iletişim halinde olmaktır. Fakat biz bunu Berberler Odasından şu anda alamıyoruz. Alamamamızın sebebi de belirttiğim gibi Berberler Odası ile berberler arasında bir iletişim kopukluğu yaşanmasıdır. Buna kısa sürede bir çözüm bulunmalıdır. Bazı çalışmaların yapıldığını ya da seminerlerin verildiği haberini sonradan alıyoruz. Biz berberler olarak bu yapılan çalışmalardan haberdar olmak ve bu çalışmalarda aktif rol oynamak istiyoruz. Çalışmalardan haberdar olamamamızın bir diğer sebebi olarak da çalışmaların kısıtlı olduğunu düşünüyoruz. Yani ayda yılda bir çalışma yapılıyor buna katılsak ne olur katılmasak ne olur? Önceden alınan bir karar vardı. Pazar günleri berberlerin kapalı olma kararı; bu kararın berberlerin müşteri kaybetmesine neden olduğunu düşünüyoruz. Memur, öğrenci, işçi ve benzeri kesimin en çok müsait olduğu günlerden biri Pazar günüdür. Bu şekilde bir rahatlığın olduğu bu günde vatandaşın açık berber bulamaması bence en büyük sorunlardan biridir.”dedi.

‘PAZAR GÜNÜ’NÜN AÇIK BERBERLERİ’

Konuyla ilgili görüşlerini belirten By Emre Erkek Kuaförü Yetkilisi Emre Bişar “Ben öncelikle Pazar günü sorununa değinmek istiyorum. Pazar günü eğer berberler kapalı olacaksa tüm berberler sıkı bir denetim içinde kapalı olmalıdır. Ara sokaklarda bulunan berberler açık ve göz önündekiler kapalı olunca bu kez göz önünde bulunan berberler kendi müşterilerini kaybeder. Bunun yanında otellerde bulunan berberler ve bazı hastanelerin bünyesinde barındırdığı berberler Pazar günleri çok rahat çalışma imkânı buluyor. Ve kendilerine Pazar günü neden açıksınız sorusu yöneltildiğinde de kendi müşterilerini aldıklarını belirtiyorlar. Hâlbuki baktığınızda bu gibi yerlerin müşterisi yoldan geçen herhangi bir vatandaş dahi olabiliyor. Ben Pazar günü elde edebileceğim bir damat tıraşında hizmet vermek isterim. Ve damat tıraşları da berberlere nadir bir şekilde denk gelen tıraşlardır. Böyle bir hizmeti biz neden vermek istemeyelim. Bir başka sorunumuzda berberler arasında yapılması gereken çeşitli yarışmalar ve etkinlikler konusunda pasif kalmak. Biz bu çalışmaların yoğun görüldüğü dönemlerden geçtik. Çalışmaların tekrardan başlatılmasını ve hız kazanmasını istiyoruz. Berberler bu gibi yarışmalarla daha çok motive olurlar ve ilimiz açısından daha iyi bir noktaya varırlar.”ifadelerini kullandı.

‘BERBERLER YOĞUN BİR TEMPO İÇİNDE’

Berberler Odası’nın yaptığı çalışmalardan memnuniyetini dile getiren Tuşba Erkek Kuaförü Yetkilisi Servet Biçer “Berberler Odası berber esnafı ile olan ilişkilerinde SMS ve sesli görüşme yöntemini kullanarak bağlantı sağlıyor. Bu yollarla kurulan bağlantıdan şikâyetçi olmadığımızı ve yerinde bir yöntem olduğunu belirtmek istiyorum. Bu yolla Berberler Odası’nın almış ya da alacak olduğu kararlardan haberdar olabiliyoruz. Bu uygulamadan açıkçası memnunuz. Çalışmaların ve etkinliklerin de aktif durumda olduğunu gözlemledik. Şu anki çalışmalar arasında hijyen konusunda verilecek olan bir seminer var. Bu gibi bir seminer berberleri bilgilendirdikçe bilgilendirir. Berberler haftanın tüm günü yoğun bir tempo içinde çalışıyor. Pazar günlerinde berberlerin kapalı olması çok yerinde bir karardır. Bizim içinde bir dinlenme günü oluştuğu için biz bu karardan oldukça memnunuz.”dedi.

‘KORSAN BERBER EN BÜYÜK SIKINTI’

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Can Erkek Kuaförü Yetkilisi Salih Kuşçu “Piyasa durgun olduğu için iş yapamıyoruz. Zaten bu sadece bizi etkileyen bir sorun değil, tüm iş alanlarında nerdeyse bu böyle. Pazar günleri berberlerin kapalı olması ise yerinde bir karardır. Bu karardan doğan memnuniyetlerimizi de belirtmek isterim. Şu anki en büyük sıkıntımız korsan berberlerdir. Berberler Odası bu korsanlar konusunda da gerekli önlemleri almak için çalışmaları başlatmış durumda. Korsan berberlerin yaptığı tek iş bizim ekmeğimizi çalmaktır. Berberler Odası inanıyorum ki bunun önlemini alacaktır. En azından öyle umuyorum.”diyerek sözlerini noktaladı.


Ömer Faruk TOKTAŞ - Şehrivan ÖZEL

Editör: TE Bilisim