Van il Sağlık Müdürü Dr. Ergün Yanmaz, Halk Sağlığı Yönetim Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından ev ev gezerek vatandaşlara karbonmonoksit zehirlenmesi ve alınması gereken önlemlere konusunda bilgilendirme yapıldığına değindi. Kış aylarında meydana gelen soba zehirlenmelerine dikkat çekmek için Vatandaşlara bilgilendirici broşürler dağıtılarak bir dizi tavsiyede bulunuldu zehirlenmelerin nasıl meydana geldiğini, bundan korunmak için neler yapılması gerektiği anlatıldı.

 

Dr. Ergün Yanmaz, Halk Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından Karbonmonoksit Zehirlenmesi ve Alınması Gereken Önlemlere dikkat çekti. İlimizde bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden can kaybı yaşandığı belirtilirdi. Halk Sağlığı Şube Müdürü Yunus Akıncı ve şube çalışanlarımızla ev ziyaretleri yapılmakta soba yakan vatandaşlara bilgi verilerek sobadan sızan karbonmonoksit gazı ve zehirlenmelere karşı tedbirli olunması gerektiği yönünde bilgiler verilmekte. 

 

YANMAZ: ZEHİRLENMELER ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİR

Dr. Yanmaz, Özelikle soba sayısı diğer bölgelere oranla Van ilinden bulunmakta çok fazla esen bir rüzgâr nedeniyle her yıl Van ilimizde birçok vatandaşımız özellikle sobadan sızan karbonmonoksit gazı ile zehirlenmektedir. Gizli Ölüm Getiren Karbon monoksit; renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır. Dr. Yanmaz, Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engellediği için zehirlenme ve ölüme neden olur. Havagazı, kömür vb. ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla; kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir.

 

SOBANIZI YATMADAN ÖNCE MUTLAKA SÖNDÜRÜN!

Dr. Yanmaz, son olarak bazı tavsiyelerde bulundu, Sobanın nasıl yakılacağı konusunda bilgilendirmek ve nelere dikkat edilmesi gerektiği yönünde çalışmalarımızı vatandaşlarla paylaşarak Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı Türkçe ve Kürtçe olarak bilgilendirmek oldu, ayrıca Karbonmonoksitten zehirlenen kişilerin mutlaka hastanede tedavi edilmesi gerektiğini. Bu nedenle Ortaya çıkabilecek Acil Sağlık sorunlarında 112 Acil Çağrı Merkezi aranarak yardım istenmelidir. Sağlık Bakanlığı’na bağlı, ücretsiz aranabilen Zehir Danışma Merkezi’nin 114 olan telefon numarası aranılarak zehirlenmelerde yapılacak ilkyardım hakkında gerekli bilgi alınmalıdır dedi. 

Editör: TE Bilisim