İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi Başkale İlçesinde yaşanılan olaylar ile ilgili basın açıklaması yaptı. İHD binasında yapılan açıklamada, açıklamayı yapan Şube Başkanı Ersin Biricik, olayın sınıra yaşanmadığını dile getirerek ayrıca olayın sürece dönük atılan adımlara karşı bir provokasyon olduğunu dile getirdi. İHD Van Şubesi Başkale Esenyamaç Köyünde yaşanan olaya ilişkin yapılan ön incelemeyi toplantıda basınla paylaştı. Basın toplantısına Merkez Yürütme Kurulu Üyeleri Necla Şengül Vetha Aydın, İHD Van Şube Başkanı Ersin Biricik, İHD Van Şube Yönetim Kurulu Üyesi Savaş Avcı katıldı.

 

BİRİCİK: OLAY YERİNDE KAN İZLERİ VAR

 

İnceleme için genel merkez tarafından Van Valiliğine ve Başkale Kaymakamlığına faks çekilerek heyetin inceleme ve araştırma çalışmaların başladığı bilgisinin verildiğini söyleyen Biricik, “Saat: 14.30’da Başkale ilçesine ulaşan heyetimiz ilçeye girişte yoğun bir şekilde biber gazı kullanımı ile polis ablukasıyla karşılaşılmış ve polisin göstericilere aşırı güç kullandığı tespit edilmiştir. Heyet cenazenin akıbetini öğrenmek için ilk önce Başkale Devlet Hastanesine gitti. Fakat cenaze bir buçuk saat önce asker ve polis gözetiminde helikopterle oradan alındığı bilgisini aldık. İlçedeki yoğun çatışmalar nedeniyle heyetimizle güçlükle belediye binasına ulaşmış burada belediye eş başkanları ile BDP ilçe yöneticileriyle bir ön görüşme yaparak olay hakkında bilgi aldık. Yapılan ön görüşmeden sonra Kaymakam ve Başkale Başsavcısı ile görüşme talebinde bulunduklarını belirten Biricik, “Kaymakam ve Başsavcının bizim orada beklediğimizi bilmelerine rağmen bizimle görüşmeyerek Kaymakamlık binasından ayrıldılar. Heyetin daha sonra olay yerine doğru hareket etti. Saat 18.00 civarında olay yerine ulaştık. Olay yerindeki ilk tespitimiz olay yerinin sınıra 5 km civarında, Sualtı Hudut Karakoluna da 4 km civarı uzaklıkta olduğu, takriben köy okulunun 100 m yakınında meydana geldiği tespit edilmiştir. Köy okulunun bulunduğu yerin 100 m yanında bulunan yamaç incelendiğinde yamaçtan vadiye doğru zırhlı aracın bulunduğu iddia edilen yere kadar sürüklenme izleri ve boylu boyunca kan izleri olduğu bu sürüklenme ve kan izlerinin takriben 50 metre civarında olduğu izlenimine ulaşılmıştır” diye aktardı.

 

KÖY SAKİNLERİ İHD’YE BİLGİ VERDİ

 

Olay yerinde inceleme yapan İHD heyeti köy sakinleriyle de bir araya gelerek, köy sakinlerinden bilgiler aldı. İşte köy sakinlerinin İHD’ye vermiş oldukları bilgiler:

 

* Olayın 23.30-00.30 arası olduğu,

* Zırhlı aracın bir süredir o bölgede dolaştığı

* Zırhlı araç burada gizlendiği,

* Bir hafta önce Sualtı karakoluna tayin edilen rütbesi yüzbaşı olduğunu söylenilen yetkilinin köylülere, “Yaylaya çıkmayın ben süreç-müreç tanımıyorum vs” diyerek tehditte de bulunduğu beyanı alındığı,

* Köylülerin beyanına göre yaşamını yitiren kişinin Şervan kod adlı PKK’linin olduğu İHD heyetine bildirilmiş, basında geçen Şêrro kod isimli PKK’linin olmadığı verilen bilgiler arasında.

* Yine köylülerin beyanlarına göre akşam 1 kez, sabah 2 kez olmak üzere 3 kez helikopterin karakola iniş-kalkış yaptığı ve sabah 08.00 civarında askerlerin bölgeyi temizlediği, sonrasında ise cenazenin bulunduğu yerin aşağıya doğru yıkandığı köylülerin beyanından ve yapılan gözlemlerden anlaşılmıştır denildi.

* Son olarak köylülerin beyanları doğrultusunda savcılık ve güvenliğin olay yeri inceleme yapmadıkları ifade edilmiştir.

 

BİRİCİK: SORUŞTURMA BİR AN ÖNCE BAŞLATILSIN

 

Tespitler ve gözlemlerin ardından heyetin olay yerinden ayrıldığını belirten Biricik, “Köye gidiş ve gelişlerimizde hiçbir güvenlik gücüyle karşılaşılmamıştır. Yetkililerin yapmış olduğu açıklamaları daha sonra basından takip ettiğimizde gözlemlerimiz ve tespitlerimiz ile hiçbir şekilde örtüşmediği görülmüştür. Olayın sınırda olmadığı, açık bir hedef gözeterek yapıldığı kuşkusu taşımakla birlikte özellikle süreç e dönük yasal adımların hızlandığı bir zamanda bu olayın provokasyon amaçlı yapılabileceği endişesi taşımaktayız. Kamuoyunun insan hakları savunucularının endişelerini gidermek amacıyla yetkililerin ivedilikle soruşturmayı başlatıp çok yönlü yürütülmesi ve kamuoyunda ki endişelerin giderilmesi için araştırma ve açıklamanın yapılmasını talep etmekteyiz. Daha sonra hazırlayacağımız geniş kapsamlı raporumuzu basın ile paylaşacağız” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim