Bayram oteli davasında yeni gelişme. Mağdur aileler avukatlarında Murat Kemal Gündüz, Yargıtay'ın, Bayram Oteli davasına ilişkin bugün sözlü olarak kendilerine bilgi verdiğini belirterek, “Yargıtay 12. Ceza Dairesi, taleplerimizi haklı bularak, sanığa verilen 11 yıl 1 ay 10 gün hapis cezasının, eylemin ağırlığı ve ölen sayısının fazlalığı nedeniyle eksik ceza tayin edildiğinden dolayı ailelerin talebi yönünde bozulmasına karar verdi” dedi.

9 Kasım 2011 yılında yaşanan 5,6 büyüklüğündeki depremde yıkılarak 24 kişinin hayatını kaybettiği Bayram oteli davasında yeni gelişmeler yaşandı. Daha önce Van Ağır Ceza Mahkemesindeki yargılama sonucu, 11 yıl 1 ay 10 gün hapsine karar verilmişti. Aileler ve avukatları bu cezayı az bulmuş ve temyize başvurmuştu. Geçen hafta Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nde duruşması yapıldı. Duruşma neticesinde bu dosyanın kararı açıklandı. Yargıtay 12. Ceza Dairesi, talepleri haklı bularak, sanığa verilen 11 yıl 1 ay 10 gün hapis cezasının, eylemin ağırlığı ve ölen sayısının fazlalığı nedeniyle eksik ceza tayin edildiğinden dolayı ailelerin talebi yönünde bozulmasına karar verdi.

“BİREYSEL BAŞVURU HAKKIMIZI KULLANDIK”

Bu karar üzerine mağdur ailelerin avukatları bir açıklama yaptı. Avukat Murat Kemal Gündüz, “Van Valisi ve AFAD yetkilileri hakkında, hasar tespiti yapılmayan otelde insan konaklamasına izin verilip, ikinci depremde yıkılmasından ve 24 insanın ölümünden dolayı suç duyurumuz vardı. Van Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma makamı olan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına dosyayı yollamıştı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, dosya kendisine gelir gelmez işlemden kaldırma kararı verdi” ifadelerini kullandı. Gündüz, Danıştay'a yaptıkları itirazın “işlemden kaldırma kararlarına karşı yasa yolu yok” diye reddedildiğini savunarak, bunun üzerine Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkının kullanıldığını aktardı. 

“YENİDEN YARGILAMA YAPILACAK”

Anayasa Mahkemesinin isabeti bir kararla hak arama hürriyetinin ve yaşam hakkının ihlali hususlarına dikkat çekerek, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturmaya devam etmesi yönünde karar aldığını kaydeden Gündüz, şöyle konuştu:

“Bugüne kadar İçişleri Bakanlığından soruşturma izni verilmesine veya verilmemesine yönelik bir karar çıkmadı. Aileler, dönemin Van Valisi, AFAD yetkilileri hakkındaki takibatın neticelenmesi için hak mücadelesi veriyorlar. Diğer yandan Bayram Otel işleticisi ve Van Ağır Ceza Mahkemesindeki yargılama sonucu, 11 yıl 1 ay 10 gün hapsine karar verilen Tevfik Bayram'ın dosyasına verilen kararı, hem sanık vekilleri temyiz etmişti hem de aileler adına bizler temyiz etmiştik. Geçen hafta Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nde duruşması yapıldı. Yarım saat evvel bu dosyanın kararı açıklandı. Yargıtay 12. Ceza Dairesi, taleplerimizi haklı bularak, sanığa verilen 11 yıl 1 ay 10 gün hapis cezasının, eylemin ağırlığı ve ölen sayısının fazlalığı nedeniyle eksik ceza tayin edildiğinden dolayı ailelerin talebi yönünde bozulmasına karar verdi. Cezanın alt sınırı 2 yıl, üst sınırı 15 yıldı. Yeniden üst sınıra ceza verilmesi konusunda, Van Ağır Ceza Mahkemesinde yargılama yapılacak.

Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nin kararı, yazılı olarak henüz tarafımıza verilmedi. Özet alınan karar, sözlü olarak tarafımıza okundu ama şu hususları çarpıcı:  'Birinci depremden sonra hasar tespiti yapılmadan, herhangi bir önlem alınmadan binaların oturulabilirliğine dair kesin bilirkişi incelemesi olmadan ve kesintisiz ara vermeksizin otelin işletilmeye devam etmesi, daha fazla insanın konaklamasına izin verilmesi gibi husular yönünden, binanın 40 yıllık bir bina olması, 2007 Deprem Yönetmeliği'ne dair güçlendirilmemiş hususlarından dolayı sanık Tevfik Bayram'ın taksirini, bilinçli taksir olarak nitelendirdi. Daire, oy birliğiyle verilen cezanın gerçekleştirilen eyleme göre düşük olduğu yönünde bir karar verdi.”

EMİR: SORUŞTURMA İZNİ BEKLİYORUZ

Gündüz, hukuki mücadelelerine destek için ailelerin, siyasi partilerden randevu talep ettiklerini belirterek, siyasi partilerin de buna onay verdiğine değindi. Depremde hayatını kaybeden gazeteci Cem Emir'in kardeşi Sinem Emir de olayın meydana gelmesinin ardından 3 yıl geçtiğine işaret ederek, “Hasar tespiti yapmayan kamu görevlileri hala yargılanmış değil. İçişleri Bakanlığından soruşturma izni bekliyoruz” dedi.

Editör: TE Bilisim