Önder ALTINAL - Şehrivan


 

Van Kent konseyi 2 ay aradan sonra gündemi değerlendirmek üzere bir araya geldi. Kent konseyi toplantı salonunda bir araya gelen yetkililer Van’ın temel sorunlarını tartıştı. Kent Konseyinin birinci gündem maddesi ise uyuşturucu oldu.

Ana gündem maddesi olarak uyuşturucuyu gündeme alan konsey bir kişide bir kişidir diyerek, insanların uyuşturucuyu bırakmaları ve var olan kullanımın azalması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını dile getirdi. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi Gazeteci İshak Kara yaş sınırının 10’na kadar düştüğünü vurguladı. Yine aynı şekilde konu hakkında kısa bir açıklama yapan Kent Konseyi Başkanı Ümit Keser ise artan uyuşturucu kullanımının neden arttığı konusunda bir çalışmanın yapılması gerektiğini vurguladı. Son olarak uyuşturucu kullanımı hakkında konuşan CHP İl Başkanı Cemal Şen ise, uyuşturucu kullanımında, uyuşturucu kullananın değil, uyuşturucuyu nereden aldıklarını araştırmasını bu anlamda işin köküne inilmesi gerektiğini söyledi.

KARA: YAŞ SINIRI 10’A KADAR DÜŞTÜ

İlk gündem değerlendirmesi uyuşturucu ile başladı. Konu hakkında kısa bir araştırma yaptığını açıklayan ve bunu açıklayan Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi Gazeteci İshak Kara Van’da uyuşturucu yaşının 10’na düştüğünü dile getirdi. Gazeteci Kara bu konuyu gündemlerinde tuttuklarını ancak, Van emniyetinin bu anlamda önemli çalışmalar yapmadığını söyledi. Kara, “Bir kent konseyi üyesi olarak da Sokakta, parkta ve okul önlerinde her türlü bataklığa ve madde bağımlılığına bulaşan gençlerimizin topluma kazandırılması için tüm yetkilileri göreve davet ediyorum. Van ve ilçelerinde günden güne artan uyuşturucu madde bağımlılığı artması aileleri tedirgin ediyor. Meclis kayıtlarında mevcut olan durum Madde Bağımlılığı Yaşı 10’a kadar düşen bir kentte yaşamaktayız. STK’lar ise bunu izlemekle yetiniyor. Biz gazeteciler olarak bizi takip edenler bilir bundan önceleri sürekli bu konuyu gündemde tuttuk ve takipçisi olduk. Van Valiliği ve Van emniyet müdürlüğü bu konuya göstermelik bir şekilde yaklaşarak sanat sokağına sigara satıcılarına yaptığı iki operasyonla konuyu rafa kaldırdılar. Van merkezde artık gençler, sokak ortasında güpe gündüz uyuşturucu içerken çekinmiyor. O da yetmemiş gibi objektiflere bile poz verebiliyor. Esnaftan kaçmıyorlar. Bu konuyu dile getiren Van Mazlum Der başkanı Yakup Aslan’a uyuşturucuyla ilgili bir kanalda verdiği demecinden dolayı soruşturma açıldığından dolayıdır ki polisiye tedbirleri yetersiz ve bu işin üstesinden geleceğine inanmadığımı belirtmek isterim. Van’da resmi rakamlara göre 12 bin 500 kişi madde bağımlısı bulunuyor. Ben şahsım bu rakamın 20 binin üstünde olduğunu düşünüyorum. Madde bağımlılığı yaşının 10’a kadar düştüğü kente, uyuşturucu sokaklarda rahatlıkla bulunabiliyor.” Dedi.

‘VAN TÜRKİYE’DE İLK KEZ BİRİNCİ’

Van’ın 2013 yılında sonra Türkiye genelinde en çok uyuşturucu yakalandığı il olduğunu belirten Kara, ayrıca Van’da uyuşturucu satılan bazı bölgeleri de açıkladı. Kara şu sözlere yer verdi: “2013 yılında Türkiye’de en fazla eroin Van’da yakalandı. Van 2013 yılında yapılan araştırmalarda İstanbul'u geçerek Türkiye'de en fazla eroin yakalanan il olmuştur. Hakeza 2014’te de bu rakamın değişeceğine ihtimal vermiyorum. Van Aşiret yapısı olan zor bir kenttir. Aileler ve büyükler böyle şeylere katlanamazlar. Sıkıntılar hat safhaya ulaştı. Eğer önleyici tedbirleri alınamazsa çok yakın zamanda köşe kenarda yaşamını yitiren gençlerin sayısı artacak gibi görünüyor. Uyuşturucunun satıldığı başlıca yerler ise; Van Sanat Sokağı başta olmak üzere, K. Karabekir Cad. Uğur sokak, Sanat sokağında bulunan büyük iş merkezleri, Üniversite, Okul önleri bu yerlerin bazılarındandır. Bazı Sivil Toplum Örgütü (STÖ) temsilcilerine konuyu aktardığımda uyuşturucu kaçakçıları ve pazarlayıcılarının polis ile birlikte hareket ettiğine dikkat çekiyorlar. Çözümün polisiye tedbirlerden ziyade, sosyal-ekonomik tedbirlerle gelişebileceğini belirtiyor.”

KARA: AMATEM YETERLİ DEĞİL

Gazeteci Kara ayrıca uyuşturucu bağımlılığı tedavi merkezlerinin yeterli olmadığını belirterek Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu’da bir tane merkezin bulunduğunu ve bununda Van’da olduğunu ancak yeterli sayıda kapasitesinin olmadığını dile getirdi. Kara, “Türkiye’de uyuşturucu bağımlılığını tedavi merkezleri yeterli mi? Sorusuna tabiî ki de hayır. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde bir tek Van’da Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM)’in olduğunu biliyor muydunuz? Bu da sadece 12 yataklıdır. Bunun dışında bir diğer merkez İstanbul Bakırköy’de bulunmaktadır.
Hedef kişiyi bağımlı yapmak bağımlı yaptıktan sonra yeni torbacılar ortaya çıkıyor. Bana göre polisiye tedbirler çözüm değildir. Van’da bir operasyon yapılacaksa asıl baronlara yapılmadır.
Van, Hakkâri, Şırnak gibi az gelişmiş illerde adeta bir sektör haline gelmiştir. Uyuşturucunun dünya genelinde 320 milyar dolarlık bir pazara sahip olduğu düşünüldüğünde, bu tehlikenin ne kadar çok boyutlu olduğu daha iyi anlaşılır. Uyuşturucu madde konusu hükümetin sorumluluğundadır. Ama nedense buna karşı bir önlem alınmadığı gibi, sessiz kalınmakta ve desteklenmektedir. İşin acı tarafı herkes uyuşturucu madde kullanımını kanıksamış durumda, toplum buna alıştırılmış. Bu çok büyük tehlikedir. Buna tepki göstermek önemli bir duyarlılıktır. Kaba polisiye yaklaşımlar olayı çözmez aksine büyütür. Madde bağımlılığı bir hastalıktır. Şimdi bu hastaların tedavisi için Van’da ANATEM diye bir merkez oluşturuldu ama önemli olan gençlerimizi madde bağımlısı olmadan müdahale etmektir. İş oraya varmadan tedbirler alınmalıdır. Bu bataklığın kurutulması gerekiyor.” Dedi.

KESER: UYUŞTURUCU KULLANIMI ARTTI

Kent Konseyi Başkanı Ümit Keser ise Van ve diğer illerde eskiye oranla son 10-15 yılında uyuşturucu kullanımın daha da arttığını söyledi. Keser şu sözlere yer verdi: “Son yıllarda uyuşturucu kullanımı çok fazla arttı. Asıl konu olarak bizim bunun üzerinde konuşmamız gerekiliyor. Bu kullanımın neden bu kadar çok sayıda arttığını ve artışın neden bu kadar çok arttığını bilmemiz ve bu konu üzerinde konuşmamız gerekiliyor. Teşvik mi yapılıyor, çocuklar bu işe bilerek mi yönlendiriliyor bunu tam olarak bilmiyorum ama bana göre bu kullanımın artık durdurulması gerekiliyor. Bu konuda birkaç arkadaşımızı görevlendirip gerekli yerlerle iletişime geçip bir araştırma yapmamız gerekiyor. Bunun yanı sıra tüm STK’ların kendi içlerinde bu konuda çalışmalar yapıp gerekli yerlere kullanılan bu maddeler ile ilgili bilgilendirmelerin yapılması gerekiliyor.”

ŞEN: BİNA DİKENLER SORGULANMALI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Cemal Şen, uyuşturucu konusunda hakkında köke inilmesi gerektiğini belirtti. Asıl olarak bu maddeyi burada kimin sattığının sorgulanması gerektiğini söyledi. Şen son 10-15 yılında uyuşturucu kullanımının artığını da sözlerine ekleyerek, “Bizler en son olarak içeni tartışıyoruz. Asıl olarak bunun böyle yapılmaması gerekiliyor. Biz bundan önce bunun köküne inmemiz gerekiyor. Yani asıl olarak bu maddenin kökü kimdedir? Kim bu maddeyi bu memlekete getiriyor ve piyasaya sürüyor bunu öncelikli olarak gündeme almamız gerekiyor. O büyük binaları dikenlere ilk olarak sorgulamamız gerekiliyor. Elbette ki bizim çocuklarımız bu konuda zarar görüyorlar. Bizim evlatlarımız bu konuda zarar görüyorlar. Ama bizim gençlerimiz başka ülkelere ya da illere gidip bunu getirmiyorlar. Bu maddeyi burada süren bir kaynak var. İlk olarak bizim bu konuyu konuşmamız ve işin köküne inmemiz gerekiyor.” Sözlerine yer verdi.
Konseyde, kent konseyi üyeleri sonuç olarak uyuşturucu kullanımı ile ilgili bir yürüyüş ya da panelin yapılması, mahallesi meclislerinin aileleri bilgilendirmesi, siyasi partilerin işin için dâhil edilmesi, milli eğitimin devreye girmesi ve okullarda eğitimlerin verilmesi açısından çözüm önerilerinde bulunuldu.

Editör: TE Bilisim