Yılın 9 ayı boyunca sofraların güzelliği olan Van Balığı (İnci Kefali) için yasak başladı. Van’ın ve Van Gölü’nün nadide canlısı 3 aylık bir süreçte neslinin tükenmemesi için ‘duyarlılık’ bekliyor. Bu aydan itibaren neslini devam ettirmek için uzun bir göç için yolculuğa çıkacak olan Van Balığı’nın yok olmaması için bu değeri kendine dert edinenler ‘Lütfen tüketmeyin’ diyor.

 

Van’ın bağrında yetişen, Van’ın ve Van Gölü’nün endemik türü olan Van/Vangölü Balığı (İnci Kefali) bir süre sofralardan uzak duracak. Vangölü Balığı diğer ismiyle İnci Kefali, 3 ay süreyle avlanma yasağı geçtiğimiz günlerde başladı. 15 Nisan-15 Temmuz arasında göç yolculuğuna çıkacak olan Van Balığı’nın korunması, kollanması ve avlanmaması gerekiyor. Her yıl bu göç döneminde tonlarcası kaçak avlanan ve yavrulama döneminde neslinin korunması noktasında büyük zarar verilen Van Balığı için toplumun önemli kesimleri ‘yemeyin’ çağrısı yapıyor. Zira her yıl Van Gölü civarında balık için ciddi tedbirler alınıyor. Gerçekleştirdiği kutsal yolculukta eşsiz bir görüntü sergileyen inci kefalinin, özellikle kaçak avlanma yapan balıkçıların hedefi haline gelmemesi için bu yıl da tüm hazırlıklar tamamlandı. Van Valiliği öncülüğünde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Doğa Gözcüleri Derneği tarafından göl kenarındaki yerleşim birimlerinde ve tatlı su ağızlarında önemli tedbirler alınıyor. Van Balığı’nın tüketilmesi noktasında önemli rol üstlenen Van Gölü Aktivisitleri de bu süreçte balığı koruma seferberliği başlattı.

 

BALIK AVLAMAK 3 AY YASAK

15 Nisan’dan itibaren başlayan av yasağının 15 Temmuz’a kadar devam edeceğini belirten Van İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fevzi Altuner, vatandaşlardan ve balıkçılardan gerekli hassasiyeti göstermelerini istedi. Altuner şu ifadelere yer verdi: “İlimiz sınırları dahilinde bulunan ve inci kefali avcılığı yapılan tüm iç sularımızda, inci kefali balığının üreme dönemi olan 15 Nisan - 15 Temmuz tarihleri arasında avlanması yasaktır. Van Gölü’nün doğal zenginliği olan inci kefali balığının neslinin tükenmemesi için ve gelecek kuşaklarımızın da bu zenginlikten yararlanması için üreme dönemi olan 15 Nisan - 15 Temmuz tarihleri arasındaki avlanma yasağına uyulması zorunluluk arz etmektedir.”

 

ALTUNER: 155 TL PARA CEZASI UYGULANACAK

Avlanma yasağına uymayanlara bin 155 TL idari para cezası uygulanacağını da ifade eden Altuner, “İnci kefali balığı hepimizindir ve korunması da hepimize düşmektedir. Bu balığın neslinin tükenmesi halinde doğal denge bozulacağından; asırlardır severek tükettiğimiz ve Van Gölü balığı olarak da bildiğimiz inci kefali balığının nesli tükenecek, sofralarımız ve damaklarımız bu tattan mahrum kalacaktır. Bu nedenle; tüm Van halkımızın bu konuda duyarlı davranması ve konuya hassasiyet göstermesi, milli ve vicdani bir sorumluluktur.” Şeklinde konuştu.

 

BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

Van İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, bugün başlayan İnci Kefali balığı av yasağı ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık binası toplantı salonunda, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğünce İnci Kefali Av Yasağı Uygulamaları hakkında gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına, alanda görev yapacak olan jandarma merkez tim komutanlığı, ilçe jandarma komutanlıkları temsilcileri ile Balıkçılık ve Su Ürünleri Şubesi temsilcileri katıldı. Toplantı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Muhammet Demir' in açılış konuşmasının ardından su ürünleri mühendisi Gizem Mutlu Yılmaz tarafından ‘İnci Kefali balığı av yasağı’ ile ilgili sunum yapıldı. Ayrıca toplantıda katılımcılara av yasağı ile ilgili 2016 yılında yapılan uygulamalar ve 2017 planlamaları hakkında da çeşitli bilgiler verildi. Toplantı verilen ikramların ardından sona erdi.

 

BALIK İÇİN KORUMA VE YAŞATMA DERNEĞİ KURULDU

Van’ın Erciş ilçesinde Van Gölünde yaşayan tek endemik tür olan Vangölü Balığını (İnci Kefali) korumak ve tanıtımını yapmak amacıyla kurulan İnci Kefali Koruma ve Yaşatma Derneği faaliyetlerine başladı. Van’ın tanıtımı için önemli bir değer olan Vangölü Balığının üreme döneminin başlaması ve tersine göçün başlamasına sayılı günler kala Erciş başta olmak üzere Van Gölü kıyısı tatlı su ağızlarında heyecanlı bekleyiş başladı. Bölgenin önemli bir değeri olan İnci Kefalinin korunması ve tanıtılması amacıyla çalışmalar devam ederken çalışmalar kapsamında önemli bir adım atılarak daha önce önemli bir eksiklik olan İnci Kefalinin korunması ve tanıtılmasına yönelik sivil kuruluş olan İnci Kefali Koruma ve Yaşatma Derneği faaliyetlerine resmen başladı. Bölgeyi ve İnci Kefalini iyi tanıyan ve bu işe yıllarını vermiş olan bir ekiple çalışmalarına başlayan dernek, “Van Gölü’nün Değeri Hepimizin Değeri” sloganıyla yola çıktı.

 

AKILLI: İYİ TANITILMIYOR

Derneğin açılışıyla ilgili açıklamalarda bulunan İnci Kefali Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Cem Akıllı, “Van Gölü’nün bir değeri olan İnci Kefalini korumak ve tanıtmak amacıyla oldukça profesyonel bir ekiple yola çıktık. En önemlisi kaçak avlanma olmak üzere İnci Kefali balığının soyunu devam ettirmek ve bu değeri başta ülke genelinde olmak üzere tüm Dünya’ya tanıtmak amacıyla çalışmalar yapacağız. Bu çalışmalarımızda tüm halkımızı da yanımızda görmek istiyoruz. Çünkü bu değer hepimizin bir değeridir. İnci Kefalinin tersine göçünü izlemek için ülkemizin çeşitli bölgelerinde Erciş'e turist gelmektedir. Dünya’da sadece Alaska bölgesinde ve Erciş'te gözlemlenen balıkların bu mucizevi doğa olayı ne yazık ki iyi tanıtılamıyor. Biz, Erciş’i ve bölgeyi bu değerle tanıtmak için önemli çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Çalışmalarımızın startını verdik. İnşallah devamı da en iyi şekilde gelecektir.” Dedi.

 

GEÇTİĞİMİZ YIL FESTİVALİ YAPILDI

Balığın daha fazla tüketilmesi için geçtiğimiz yıl düzenlenen fuarda Vangölü Balığı (İnci Kefali) Festivali yapıldı. Yapılan festival kapsamında fuara gelen misafirlere Vangölü Balığı ve Ayran aşı ikram edilmişti. Festival kapsamında bin kişilik yöresel lezzetlerden ayran aşı ile toplam 500 kilogram mangalda inci kefali balığı ikram edildi. Balık yemek için uzun kuyrukların oluştuğu fuar alanı renkli görüntülere sahne olurken, festivali düzenleyen Vangölü Aktivisti Erdoğan Özeli farkındalık açısında bu tür etkinliklerinin devam edeceğini aktarmıştı.

 

ÖZEL: NESLİNİN DEVAM SAĞLANMALIDIR

Konuyla ilgili görüştüğümüz Vangölü Aktivistlerinden Erdoğan Özel bu sene ki yasakla ilgili şunları söyledi: “Dünya'da sadece Van Gölü'nde yaşayan Van Gölü Balığı endemik bir türdür. Havzada Van gölü Balığından geçimini sağlayan binlerce kişiye ekmek kapısı olmuş ve bölge ekonomisine katkı önemli katkı sunmaktadır. Avlanma yasağı döneminde kaçak avcılığın önüne geçilerek Van Gölü Balığının neslinin devam etmesi sağlanmalıdır. Eğer halkımız av yasağı dönemi olan 15 Nisa'n ve 15 Temmuz tarihlerinde balığı tüketmezse gelecek kuşaklara taşınacaktır. Bunun yanında balıkçılarda hayatlarını idame etmeye devam edeceklerdir.”

 

“3 AY KORUYALIM: TURİZMDEN KAZANALIM”

Özel gazetemize yaptığı açıklamada son olarak, “3 aylık dönemde Vangölü Balığı derelere yönelerek yumurtlar. Dereye karşı adete uçarak yüzen balığımıza Uçan Balık'ta denmektedir. Dünyada iki tür balık dereye karşı yüzer, bunlardan birisi Vangölü Balığı olması nedeniyle yeteri tanıtımın yapılması durumunda turizmin ilgisi çektirilebilir. Turizm ile beraber bölge ekonomisine de katkı sağlar. Yani şunu diyoruz: 3 ay av yasağına uyalım. 3 ay koruyalım: Turizmden kazanalım. 3 ay koruyalım: 9 ay tüketip-sağlıklı olalım. 3 ay koruyalım: 9 ay avlayıp kazançlı olalım. 3 Ay koruyalım gelecek nesiller de bu eşsiz dünya harikasından faydalansın.” Dedi.


ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖNDER ALTINAL / MERAL YILDIZ

 
Editör: TE Bilisim