Van’da 2011 yılından sonra bir türlü sağlam zemine oturmayan kent ekonomisindeki istikrarsız dalganma devam ederken emlak ve inşaat sektöründeki durgunluk devam ediyor. Küçük çaplı esnaf yerel bir ekonomik kriz ile mücadele ederken, diğer sektörlerde ise beklenen artış bir türlü sağlanamıyor. Bu gidişat için geçtiğimiz günlerde Van’ın içinde bulunduğu durum için “Hasta adam” ifadelerini kullanan Van Emlakçılar Odası Başkanı Orhan Özdek’ten yine sitem dolu sözler geldi. Özdek, 2014 yılında hala değişmeyen ekonomik gidişatın sorumlularını istifaya çağırdı.

Van’da şu anda dengesiz bir ticaret işleyişinin işlediğini söyleyen Orhan Özdek, siyasetçiler ve kurum amirlerine seslenerek, “Ya görevini ifa edecekler yada istifa edecekler. Bu vebali sırtlarında taşımamaları en doğrusu olacaktır.” dedi. Artık bu ekonomik istikrarsızlığın giderilmesi için gerekli adımların atılması gerektiğini kaydeden Özdek, mevcut gidişat ile ilgili tespitlerini şu şekilde paylaştı; “Van’da çok dengesiz bir ticaret hakim. Van’ın şu anda alım satım konusunda konut satışlarında bir düzensizlik söz konusu. Van’ın kiralarının yüksek olduğu net olarak görülüyor. Bunun nedeni insanların düzenli bir ekonomiye sahip olamamasıdır. Yani ilde ekonomik dengeler tamamen oturmadığı, ekonomi üzerine şu anda insanların önünü görmediği, bir sıkıntının yaşandığı, Van’daki ekonominin netlik kazanmadığı, Van’daki ekonominin rayda olmadığı söz konusu olmadığı için bugün Van’daki bu olumsuz gidişatlar çeşitli şekillerde insanları üzmektedir. Çünkü konut fiyatlarında ve kiralama noktasında orantısız bir artış görüyorsunuz. Bu orantısız artışların düzenli bir hale gelmesi için bir kere ekonomik dengelerin tamamen yerine oturması gerekiyor. Ama bu açığı bariz bir şekilde görebiliyoruz. Herkes kendi üzerine düşen görevi yaparsa, ilde yaşanan insanlarda çeşitli sıkıntılardan artınmış olacak, ilin sorunları geride bırakılacaktır ve çözümler üretilmiş olacaktır. Ama maalesef herkes görevini iyi ifa etmediği için özellikle kurumlar bunu yapmadığı için bu sefer bu olaylar ekonomiye yansıyor. Bu ekonomik gidişat Van’ın geleceğini karartabiliyor. Bizlerde bu durumun çözülmesi için gerekli adımların atılması gerektiğini söylüyoruz.”

“YATIRIMCI’YA KÖSTEK OLUYORLAR!”

Van’ın içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıların birden çok sebebinin olduğunun altını çizen Özdek’in önemli tespitlerinden birisi de yatırımcının yeterince teşvik edilememesi. Van’daki kurum ve kuruluşların bu anlamda dışarıdan gelen yatırımcının önünde adate köstek olduğunu söyleyen Özdek, bu konuyla ilgili olarak ise şu ifadeleri kullanıyor; “Bir an önce Van’ın imara kavuşturulması, sınır ticaretiniz açılması, istihdamın önünün açılması, güven ortamının yaratılması ve yatırımcının Van’a çekilmesi. Yatırımcıyı Van’a getirmek istiyorsak bu zeminleri hazırlayıp öyle getirmemiz lazım. Yatırımcı bu zeminler oluştuğu zaman ancak Van’a gelir. Siz durup dururken bir yatırımcıyı Van’a çekemezsiniz. O yatırımcıya bir takım jestler yapmak zorundasınız. Fakat baktığımız zaman hiçbir kurum amiri ve müdürü bir yatırımcıyı gidip karşılamıyor. Yatırımcıyı buraya teşvik etmiyor. Aynı zamanda bir yatırımcı Van’a geldiği zaman Belediye o yatırımcıya köstek olmaya çalışıyor ve ruhsatını vermiyor. Bugün eski Vali konağının yerinde bir yatırımcı biliyorum. 9,5 milyona arsayı aldı. Burada ikiz kule yapmak istedi. Ancak Belediye buna ruhsat vermedi. Bu yatırımcının önünü keserek ruhsat vermedi. O yatırımcı sizin ruhsat bedelinin ne kadar olursa olsun nakit olarak karşılayacağım demesine rağmen, belediye bu yatırımcının önünü kesti ve ruhsat vermedi. Bu yatırımcı şu anda başka bir yerde yatırım yapmak istiyor. Bizler işin gerçeği Van’a kan kaybettiriyoruz. Bizler yatırımcıyı kucaklayan bir il değiliz. Siz batıda bir ile gidip yatırım yapmak istediğiniz zaman kendi iline bir yatırım kazandırmak için Belediye Başkanı sizi çiçekler ile karşılar.”

“O DA STK’LARDAN ŞİKAYETÇİ!”

“Bizler yatırımcıyı kaçırma zihniyetinden arınmamız lazım.” diyen Özdek STK’ların da siyasi kimliklerinden sıyrılarak kente artı değer katmak için çalışmaları gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu; “Diğer illeri kendimize örnek seçip, nasıl gelişiyorsa bizim buradaki insanlarımızda bu tür bir yaşamı hak ediyor. Ama maalesef Van’daki yöneticilerin irade yetersizliğinden dolayı bu işi yapamıyoruz. Aslında bir memleketimizi fazla sevmiyoruz. Biz bu memleketi sevmiş olsak, Belediye Başkanı, Vali, STK’lar hata siyasetçiler adına da konuşuyorum. Biz bu memleketi sevmiş olsaydık bu memlekete çok şey kazandırırdık. Demek ki bizim Belediye Başkanımız, Valimiz, Siyasilerimiz STK’larımız bu memlekete yeterince önem vermiyor. Herkes kendi seçilmiş olduğu makamında oturup sesini kesip ama bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın anlayışıyla güneşi balçıkla sıvamaya çalışıyor. STK’lar siyaset üstü kurumlardır. Hiçbir siyasi partiye bağlı değillerdir. Sivil toplumdurlar. STK’lar bakıldığı zaman partilere yandaş olamaz. Parti yöneticileri ile yandaş veya arkadaş olamaz.”

“STK’LAR SİYASET ÜSTÜ KURULUŞLARDIR”

“STK’lar tamamen partiler üstü kimliklerini korumak zorundalar. Aynı zamanda görevlerini de yapmak zorundalar. Van’ın sorunlarını herkes bir parça da olsa dile getirirse birçok sorun belki de çözülür. Ama baktığımız zaman şuanda kimsenin pek fazla umurunda olmayan şeylerle karşı karşıya kaldığımızı düşünüyorum. Bu ile yatırımcının gelmemesi Belediyeyi, Valiyi çokta enterese etmiyor. Siyasilerimizi hiç mi hiç enterese etmiyor. Bu biraz enteresan bir durumdur. Sizler bu ile sahip çıkmaz yatırımcı kazandırmazsanız, bu ilde yaşanan olumsuzlukları dile getirmezseniz iradenizi ortaya koymazsanız siz burada pasif bir yönetici konumuna geçersizin. Bu da hiçbir zaman yar ve yardımcı olmaz. Bence görevini yapmayan Belediye Başkanı olsun, Vali Bey olsun, STK’lar bile olsun hatta siyasetçiler de olsun görevlerini yapmıyorsa istifalarını vermek zorundadır. Ya görevini ifa edecekler yada istifa edecekler. Bu vebali sırtlarında taşımamaları en doğrusu olacaktır.”


Orhan AŞAN/ŞEHRİVAN ÖZEL

Editör: TE Bilisim