Özellikle çocukların okula karanlıkta gitmesine yol açtığı için tepki çeken yaz saati uygulaması, Danıştay tarafından durduruldu. Danıştay, yaz saati uygulamasını kalıcı hale getiren Bakanlar Kurulu kararını iptal etti.

Karar, Burcu Berent adlı vatandaşın itiraz ederek Başbakanlık ve Enerji Bakanlığı’na karşı açtığı davayla geldi. Danıştay 10’uncu Dairesi yeni uygulamanın yürütmesinin durdurulması talebini reddetmişti ancak Berent buna da itiraz edince konu Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na gitti.

 

‘BAKANLAR KURULU YETKİSİNİ AŞTI’

Kurul, 14 Eylül tarihinde oy çokluğuyla aldığı ve bugün açıklanan kararıyla yürütmeyi durdurdu. Kararda, ‘697 sayılı kanuna göre Bakanlar Kurulu’nun başlangıç ve bitiş tarihlerini belirterek yaz saati uygulamakla yetkilendirildiği, söz konusu karar ile bu yetki kullanımının aşılıp yaz saatinin kalıcı kılındığı’ belirtildi.

 

ŞİMDİ NE OLACAK?

Danıştay kararı, hükümetin dava konusu uygulamayı durdurmasını gerektiriyor. Buna karşın hükümet, 697 sayılı kanunu iptal eden yeni bir kanun çıkararak yaz saati uygulamasını bir kez daha kalıcı hale getirebilir.

Türkiye 27 Mart 2016 tarihinde son kez yaz saati uygulaması için saatleri ayarladıktan sonra bir daha “doğal saat” olarak da bilinen kış saati kullanılmamıştı. (Kaynak: Hürriyet)

Editör: TE Bilisim