Hem Türkiye’nin hem de Van’ın İran’a açılan en önemli kapısı olan Kapıköy Sınır Kapısı’nda artık sona gelindi. Temelleri Ağustos 2016’da atılan ve toplamda 63 bin metrekarelik alanda yapılan çalışmalar için Van TSO Başkanı Necdet Takva beklenen açılış tarihini açıkladı. Kapıköy’ün baştan aşağı yenilendiği, X-ray araç tarama sistemi, arama hangarı, kaçak eşya ambarı, yolcular için bagaj, X-ray ünitesi, yolcu salonu ve sosyal donatı alanların olduğu alan tamamlanırken açılış için gün saymaya başladı. Kapıköy’ün hem modernize edilmiş hem de Türkiye’nin en yetkili kapılarından birisi olmasını sağlayacak olan çalışmanın yıl bitmeden açılması beklenirken aynı zamanda iki ülke ticaretinde de ciddi bir sıçrama yaşatması bekleniyor. Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çifci’nin ciddi emekleri ile inşa edilen Kapıköy’ün yeni haliyle ABD ambargosunun da gündemde olduğu şu süreçte ciddi anlamda katkı sunması da konuşulan konulardan birisi olarak görülüyor. Van TSO ve VESOB’un ortak açıklama ile öncelik istediği ve akaryakıt gibi konularda da yetki istediği kapının ticarete konu edilen ürünlür konusunda yetkisinin genişletilmesi ile Türkiye için de kritik bir kapı olması beklenirken Van’ın da 90’lı yıllardaki gibi ciddi bir sıçrama yapmasını sağlayacak bir merkez olmasını sağlayabileceği öngörülüyor.

 

 

2 yıl önce temelleri atılan Van ile İran arasındaki geçişi sağlayan kapıköy Sınır Kapısının modernize çalışmaları devam ederken büyük çalışmanın tamamlanacağı tarih Van TSO başkanı Necdet Takva tarafından açıklandı. Çalışmaların tüm hızla devam ettiği süreçte Takva, gelecek ay için Kapıköy’ün hizmete açılması hedeflendiğini söyledi.

 

ARALIK’TA AÇILIYOR!

 

İran ile en uzun sınır hattına sahip olan Van'da, komşu ülkeyle ticaretin daha da geliştirilmesi amacıyla modernize edilen Kapıköy Gümrük Kapısı'nın 15 Aralık'ta törenle hizmete açılması planlanıyor. 100 milyon lirayı aşan yatırım bütçesiyle 2 yıl önce temeli atılan Kapıköy Gümrük Kapısı, Türkiye'nin en modern gümrük kapılarından biri olarak hizmet verecek. Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca 63 bin metrekarelik alanda inşa edilen, x-ray araç tarama sistemi, arama hangarı, kaçak eşya ambarı, yolcular için bagaj x-ray ünitesi, yolcu salonu ve sosyal donatı alanlarının bulunduğu sınır kapısı ile iki ülke arasındaki ticaret hacminin artırılması hedefleniyor.

 

 

SADECE VAN DEĞİL TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ BİR MODEL

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, yaptığı açıklamada, Kapıköy'ün Van üzerinden batıdaki turizm destinasyonlarına ciddi destek sağladığını söyledi. İran ile 500 kilometrelik sınırın bulunduğuna işaret eden Takva, Van'ın da 285 kilometre sınır hattıyla stratejik bir konumda yer aldığını ifade etti. Bakanlık ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iş birliğinde son teknolojiyle donatılan gümrük kapısının İran ile ticarete yeni bir soluk getireceğini belirten Takva, "Komşu ülkelerimizle ticarette herhangi bir engel olmamalı. Yeni gümrük kapısının bu anlamda bir nefes olacağını düşünüyorum. Sadece Van için değil Türkiye için de önemli bir rol model. Yaklaşık 100 milyon liraya mal olan Türkiye'nin en modern kapılarından birinin Van'da inşa edilmesinin turist çekim gücünü artıracağına inanıyoruz." dedi.

 

 

 

"YOLCU GEÇİŞLERİ DAHA KAPSAMLI VE MODERN OLACAK"

 

İran ile ticaretin geliştirilmesinin Van, bölge ve ülke için hayati önem taşıdığını dile getiren Takva, şunları kaydetti: "Temeli 2016'da atılan Van Kapıköy Gümrük Kapısı'nın 15 Aralık'ta açılmasını bekliyoruz. Aralık ayının ikinci yarısı itibarıyla yolcu geçişleri 24 saat esasına göre daha modern, daha kapsamlı olacak. Modernizasyon süreçlerinde bazı aksaklıklar yaşandı. İran'ın yurt dışı çıkış harçlarını 10 kat artırması bu anlamda Türkiye'ye akın eden İranlı turist sayısının göreceli olarak düşmesine neden oldu. 2017'de yaklaşık 500 bin İranlı turiste ev sahipliği yaptık. İranlı turistlerin Van'da geçirdikleri zamanı hesaba kattığımızda özellikle deprem sonrası yerel ekonomik krizi aşmada ciddi bir motivasyon oluşturdu. Bu konuda Van, bir başarı hikayesinin altına imzasını atmıştır."

 

VAN YENİDEN O PARLAK DÖNEMİ YAŞAYABİLİR!

 

Takva, ABD'nin Orta Doğu politikaları çerçevesinde İran'a uyguladığı ambargoyu doğru bulmadıklarını, ancak Türkiye'nin bu ambargodan muaf tutulmasının sevindirici olduğunu da sözlerine ekledi. Geçtiğimiz günlerde de Van Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı İsa Berge ile birlikte ortak bir açıklama yapan Takva, bu konuda ambargonun fırsata dönüştürülebileceğini ve Van’ın bu süreçte ayrıcalıklı bir noktada olması gerektiğini belirtmişti. Açıklamada Van’ın geçtiğimiz yıllarda yaptığı akaryakıt ticareti de hatırlatılmış ve bu konuda Cumhurbaşkanı ve ilgili bakanlıklardan destek istenmişti. 1997-1999 yılları arasında Van’da mazot, ithali ve ihracı müsaadeye tabi olan malların arasına alındığı ve sınır ticaretine konu edildiği belirtilen açıklamada, “Yaklaşık 7 bin kamyonun satın alındığı o dönemde Van’da adeta bir şahlanma yaşandı ve Van ekonomisine büyük katkılar sağlandı. Sınır ticareti yapan esnaf ve tüccarlardan alınan fon ile Van Valiliği’nde önemli bir finans kaynağı elde edildi. Dolayısıyla mazotun sınır ticaretine konu edildiği o kısa dönemde il ekonomisi için büyük faydalar sağlandı.” denilmişti.

 

 

TAM YETKİLİ KAPI OLACAK!

 

Kapıköy’ün yapımında ciddi emek harcayan ve modernizasyonu görevi süresinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı programına aldırıp tamamlanmasına ön ayak olan Çiftci de bitişi ile birlikte Kapıköy’ün tam yetkili bir kapı olacağını hatırlatmıştı. Kapıköy’ün ithalat ve ihracata da hemen açılacağına dikkati çeken Bakan Yardımcısı Çiftci, “Bakanlık olarak Kapıkule ve Kapıköy’ün yetkilerini eşitledik. Eskiden orada çok az sayıda ürün ithal edilebiliyordu ama şimdi Bakanlık olarak verdiğimiz yetkiyle her türlü canlı hayvan, tohum, fide her türlü ithalat ve ihracat rejimini oraya getirdik. Ayrıca ihracat yükü taşıyacak araçlarımıza da ÖTV’siz ve KDV’siz mazot vereceğiz. İstasyonunu da kuruyoruz. Bu nedir biliyor musunuz? Türkiye’nin en büyük kapısı şu anda Kapıkule’dir, aynı yetkilere sahip ikinci kapı o bölgede o yetkilere sahip Kapıköy olacak. Bu hem Van’ın ticaretine hem de geleceğine büyük etki yapacak” şeklinde konuşmuştu.

Editör: TE Bilisim